Us heu fixat en que els carrers estan engalanats i plens de llums, les places dels nostres pobles estan plenes de mercats d’artesanies i a la televisió no paren de posar anuncis tendres que fan referència a la família i l’amistat?

Si sou dels que esteu despitats (o sou una mica el Grinch o el Mr. Sgrogge de Dickens) us ho diem clarament: el Nadal està a tocar, ja ha passat Santa Llúcia i per tant aneu moooooolt tard  per decorar casa vostra amb l’arbre de Nadal i el naixement  , i a més cal que us organitzeu 😱 en fer les corresponents compres pels regals familiars , el caga tió, els Reis 👑 i els amics invisibles! No és possible aïllar-se del Nadal però tranquils, us hem preparat un petit recull amb algunes bones idees per millorar el nostre Nadal i així poder connectar ple d’esperit nadalenc amb la família, els amics o un mateix.

Si en canvi sou dels que espereu tot l’any amb candeletes que arribi aquest moment, esteu de sort, us portem algunes idees per gaudir del Nadal de la manera que més ens agrada, amb tecnologia i cultura!

El bé més preuat: el temps amb els amics i familiars

Quant de temps ens queda per passar amb la gent que estimem? L’estil de vida actual ens fa difícil dedicar el temps a les persones que més ens importen. Per conscienciar-nos de la necessitat de veure’ns més amb la família i els amics, i en especial en època nadalenca, la campanya de Nadal de la marca de licors Ruavieja “Tenemos que vernos más” ens porta un impactant vídeo que fa que tots vulguem córrer a esbrinar quines xifres ens sortirien. Per això, podeu consultar l’algoritme que han desenvolupat en una web molt cuidada, on a partir d’unes poques preguntes relatives a l’edat, lloc de residència i la freqüència de les trobades amb la persona que indiqueu, us calcula prenent com a referència diferents dades estadístiques el temps que us queda per passar conjuntament. Per reflexionar molt! Sens dubte és la millor campanya publicitària nadalenca a les nostres cadenes televisives.

Desconnecta de les xarxes

Aquest any algunes de les millors campanyes nadalenques tenen una evident intenció de denúncia de l’estil de vida de les actuals societats consumistes digitalitzades, on la connexió i el temps dedicat a gaudir de la família i els amics està sensiblement afectat per la feina i la dictadura absorbent de les xarxes socials. És per això que Ikea proposa #DesconectaParaConectar. Per fomentar la connexió entre famílies i amics ha creat el joc de taula “Familiarizados” que posa a prova el nostre coneixement sobre la vida dels nostres éssers estimats, disponible via mòbil, i fomenta allunyar de nosaltres els telèfons mòbils durant el període nadalenc. Per ser conseqüents amb aquest lema l’empresa no farà ús de les xarxes socials entre el 24 de desembre i l’1 de gener, seguint així amb l’exemple del seu recent conveni col·lectiu que incorpora regulacions sobre la desconnexió digital.

Racionalitzem els regals de Nadal

La majoria dels pares i familiars pensen que els nens reben massa regals i aquestes dates fomenten en els més petits de la casa els valors consumistes i superficials de la societat actual. És per això que la campanya de Nadal del fabricant automobilístic Audi reflexiona al voltant de les noves tendències de consum i les possibilitats digitals per tal de planificar racionalment els regals dels més petits.  Amb #UnaCartaMásCorta es disposa d’una eina via web que permet crear una carta al Pare Noel o els Reis Mags amb un màxim de quatre regals que es podrà compartir i assignar els regals entre els familiars via mail o  WhastApp.

Connecteu amb Santa digitalment

Com cada any, els vostres petits poden seguir la feina del Pare Noel gràcies a Google amb el seu calendari d’advent digital que permet gaudir d’un seguit de jocs a la web la vila del Pol Nord durant tot el mes de desembre. A més a més la nit del 24 de desembre es podrà observar el seu camí màgic repartint regals per tot el món. Això mateix també ho fa l’exèrcit americà amb el NORAD Santa Tracker (en anglès).

Els petits amb un Amazon Echo Kids Edition o un Google Echo Home a casa poden demanar-los-hi que els truqui a Santa. Sí, sí, els nens americans poden fer això de: “Alexa, call Santa” i els elfs fan una connexió màgica amb el vellet simpàtic de la barba blanca. Si us ha entrat el cuquet, tranquils, teniu la opció de fer una vídeo trucada amb els vostres petits on podeu simular ser el Pare Noel gràcies a la distorsió de la vostra veu. Xmas App està disponible per iOS. Ep, també existeix una app per trucar als Reis Mags.

Música antistress nadalenc

Sou dels que cada any pensen que visitar un mercat nadalenc és una tortura per a les vostres oïdes amb la repetitiva recopilació de cançons nadalenques? Quan arriba el moment de llegir el verset de Nadal o cagar el tió fugiu corrent per evitar unir-vos als joiosos cants nadalencs? Si  escoltar les mateixes cançons una i altra vegada us posa dels nervis, és que el Nadal augmenta el vostre estrès en compte d’inundar-vos d’alegria. Per ajudar a contrarestar els efectes negatius d’aquesta música nadalenca tan repetitiva, l’empresa especialitzada en so Bowers & Wilkins us presenta ‘Sound SPA’: una cançó provada científicament per reduir l’estrès.

‘Sound SPA’ és la primera cançó que està dissenyada exclusivament per ajudar a la gent a relaxar-se de l’stress musical nadalenc. Produïda pel productor i especialista de so Marcus Bergqvist i el compositor Joel Danell en col·laboració amb el científic Töres Theorell, podeu escoltar-la a Spotify.

Les notícies més lletges de l’any

Si no us voleu deixar influir pels resums anuals que els grans gegants tecnològics ens porten cada desembre i teniu més aviat una visió pessimista del que ha significat el 2018, aquesta campanya del diari finés Helsingin Sanomat està feta a la vostra mida. I és que ha agafat les notícies de l’any, que han estat moltes i bàsicament dolentes a tots els nivells, per teixir-les en horribles jerseis nadalencs. Si de normal aquests “engendres” nadalencs ja acostumen a ser de gust dubtós, si els emprem com a fons per il·lustrar les notícies de l’any obtenim uns resultats lamentablement espantosos. Les fake news, l’assetjament sexual o el canvi climàtic passats pel sedàs de les tradicions nadalenques:

Els jerseis resultants es varen regalar a influencers destacats en la lluïta contra els temes denunciats en la campanya.

Desitjos nadalencs robòtics

Des de mitjans de novembre un robot cal·lígraf està felicitant les festes des dels aparadors de les botigues de la marca d’estilogràfiques Montblanc a Barcelona,  Hamburg, Londres, Milà, Dubai, Hong-Kong, Singapur, Taiwan i Nova York. L’estudi del dissenyador francès Jean-Marc Gady ha creat un robot escriptor de parets intel·ligent que ens aporta emoció i poesia amb petites pinzellades pròpies de la ciència ficció. Pot escriure més de 170 frases en 8 idiomes diferents de manera que el text es transformi gràficament en campanes, estrelles o ninots de neu. Cadascuna d’aquestes imatges textuals està formada per una pila dels típics propòsits d’any nou.

Dissenya el teu propi jersei nadalenc

L’estudi sabadellenc CocoBongo de disseny i animació digital ha creat una divertida pàgina nadalenca amb la que pots crear el teu propi (i lletgíssim) jersei de temàtica nadalenca. La web interactiva marryxmas permet que incorporis text, diferents efectes i animacions al disseny. Per jugar una bona estona!

Us agrada el nostre disseny?

Christmas Experiments

Un calendari d’advent que cada dia ens porta un nou experiment creat per artistes digitals: petites peces visuals amb música,  videojocs…

Petites curiositats digitals per experimentar i regirar en aquesta web.

Crea un naixement amb el teu mòbil

L’estudi creatiu Shackleton vol fomentar l’esperit nadalenc i per això us proposa transformar el vostre mòbil en una figureta real d’un naixement. Si connecteu els vostres mòbils a la web de Xmas Mode (accepta entre 2 i 11 mòbils) i escollir entre 14 personatges diferents que interaccionen entre sí. En un moment hem creat un naixement digital que a la vegada ens fa allunyar-nos una mica de la dictadura dels nostres mòbils i les xarxes socials i poder dedicar la nostra plena atenció a les persones amb qui passem les Festes.

Inspiració pels discursos de Nadal

Les muses no estan al teu costat i la inspiració no t’arriba? Si no et pots escaquejar de fer el tradicional discurs de Nadal de l’empresa, l’agència creativa Manifesto et vol ajudar a crear un parlament que farà història. Emprant tecnologia d’intel·ligència artificial la web OratorIA generarà un discurs adequat a la teva realitat empresarial basat en l’anàlisi dels discursos dels millors oradors de la història. Deixareu sense paraules els vostres treballadors.

Un Nadal victòrià virtual

No ens oblidem de la realitat virtual en aquest recull. Però només els que visitin Los Angeles abans del 6 de gener en podran gaudir. Chained: A Victorian Nightmare és una experiència de teatre immersiu en VR que t’introdueix en una adaptació victoriana del clàssic conte de Charles Dickens. Cada visitant explora en solitari un escenari real de tall victorià on viurà un viatge al passat, el present i el futur. El públic pot interaccionar amb diferents actors que utilitzen tecnologies de captura de moviment per tal d’aparèixer dins de la VR en temps real. Podeu veure un reportatge de CNET aquí:

Com sonen les nadales creades per les màquines

L’empresa d’intel·ligència artificial sueca Made by AI s’ha proposat contagiar l’esperit nadalenc a una xarxa neuronal. Després d’entrenar-la en l’escolta de centenars de nadales per tal de que fos capaç de generar noves melodies nadalenques, ha generat vàries peces que podeu escoltar a AI Christmas tunes. Com ha aprés a través dels pràctics MIDIS que es caracteritzen però per la seva ínfima qualitat sonora el resultat deixa una mica de desitjar. Però indubtablement, són millors que el que fa dos anys va generar un altre experiment.

L’avet augmentat

No ens oblidem de la decoració nadalenca!

Si no voleu omplir el vostre pis de les fulles caigudes dels arbres de Nadal o estalviar-vos buscar un lloc per emmagatzemar l’avet de plàstic i les guirnaldes decoratives durant tot l’any. Si esteu indecisos de quina és la millor col·locació de l’arbre a casa vostra… Tenim la solució: aquest avet de realitat augmentada que podeu col·locar on més agradi i adornar segons el vostre gust que ha estat dissenyat per l’estudi creatiu AKQA. Tree of lights està disponible per iOS.

Pels més convencionals, també podeu acabar d’escollir on col·locar el vostre arbre de Nadal a través de l’app Ikea Place del gegant suec.

Llums aeronàutiques

L’aerolínia Easyjet ha felicitat el Nadal amb un espectacle molt especial a l’aeroport de Luton. Després de setmanes de treball va mostrar el primer espectacle de videomapping per avions, amb la projecció d’imatges i animacions sobre la carlinga d’un dels seus Airbus A320, a les quals va afegir milers de llums nadalenques sincronitzades.

L’amic invisible 🎁 😱

Els sopars de feina, les trobades amb els amics… no entreu en pànic, si encara no teniu solucionat el marronàs de cada any, hi ha diferents apps que et poden ajudar amb noms molt similars. Totes es caracteritzen per intentar generar llistes, gestionar contactes i algunes fins i tot permeten enviar els resultats del sorteig per WhatsApp, SMS, Line o Telegram, com ara Ultimate Secret Santa per Android o bé Amigo Invisible 22 o Amigo Invisible App per iOS. El que importa és participar, no?

Felicitacions terminològiques en 360º

El Termcat ens felicita el Nadal amb una nadala interactiva en 360º que ens permet explorar diferents consultes o diccionaris terminològics elaborats pels nostres companys. Ens encanta la idea!

Les nadales de Turing

Per acabar, una mica d’arqueologia digital nadalenca…

Teniu curiositat per escoltar com sonaven les primeres nadales que es van escoltar en un ordinador? La British Library ha reconstruït unes gravacions del famós Jingle Bell interpretat per la màquina de Turing del 1951.

Les redactores i els redactors del Butlletí de Cultura Digital us desitgem un Bon Nadal!

Imma Garcia

Descobriu-ne més des de Cultura Digital

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint