Visualització de dades, ètica digital, animació, efectes especials, CGI… Amb els constants canvis en el context virtual, se’ns gira feina. Per ser competents, ens cal ser creatius, dinàmics, estar al dia… i formar-nos. Avui t’oferim deu programes universitaris centrats en art i creativitat digital que et permetran encaixar en un mercat canviant.  Si estudies un màster o postgrau, no només adquiriràs noves eines, sinó que podràs aportar solucions als nombrosos reptes actuals i connectar-te amb el sector.

El món digital impregna tots els aspectes de la nostra vida. Cada cop és més fàcil traduir les imatges de la nostra ment a la pantalla. I a la vegada, cada cop és més difícil donar sentit als milions de dades de què disposem cada minut. La creativitat digital emergeix com una habilitat clau per donar sentit a l’entorn il·limitat i desbordant que ens envolta. 

Però la creativitat s’ha d’entrenar! Formar-se en aquest àmbit no només és essencial, sinó també estratègic. Els màsters i postgraus en creativitat digital ofereixen una via estructurada per adquirir coneixements avançats en un moment en què les indústries creatives estan en constant evolució i necessiten professionals amb coneixements actualitzats de disseny gràfic, animació, VFX i altres formes d’expressió visual. 

Les formacions tenen un enfocament cada vegada més interdisciplinari: negocis, salut, ciència, publicitat, educació… són molts els sectors que necessiten professionals especialitzats. A la vegada, la tecnologia ens permet aprendre i treballar en equip a distància. Tant si vols moure’t de casa com si no, pots comptar amb coneixements de primer nivell en línia mentre participes en comunitats globals de persones creatives. A més, les col·laboracions amb empreses, estudis i altres institucions, cada vegada més habituals en les formacions, proporcionen als aprenents l’oportunitat de posar en pràctica les seves habilitats en entorns professionals connectant els estudiants amb els professionals del sector. 

En aquest article t’oferim una mostra de màsters relacionats amb la creativitat digital. Esperem que les teves habilitats creatives es trobin amb aquella formació que t’interessa i puguis esdevenir part de la revolució digital actual!

Màster Universitari en Arts Digitals i Tecnologies Creatives

de La Salle-URL

El Màster en Arts Digitals i Tecnologies Creatives, dirigit per Xavi Bové i coordinat per Albert Barqué-Duran, explora les sinergies entre art, ciència i tecnologia a través d’una perspectiva interdisciplinària. Desenvolupat a l’Interactive Arts & Science Laboratory (IASlab), ofereix un entorn encarat a l’expressió artística, experimentació i reflexió utilitzant l’avantguarda tecnològica. Els estudis fomenten competències com la conceptualització, producció, comissariat i distribució artística. 

Actiu en la indústria creativa, el màster compta amb professors destacats internacionalment i impulsa la participació en festivals i entorns museístics. Es tracta d’un programa compromès amb la inclusió que destaca per mentoratge personalitzat i promou les relacions creatives internacionals.

Master in Algorithmic and Networked Photography

d’ELISAVA

Un màster que aborda la fotografia com un acte social i polític i que vol explorar les complexitats dels mitjans visuals en la transformació digital. El Master in Algorithmic and Networked Photography a ELISAVA redefineix la fotografia digital en l’era online. El programa explora CGI (Computer-Generated Imagery), imatges generades amb IA i in-game photography. 

La formació combina teoria i pràctica i fomenta la creació experimental i el pensament crític en un format d’aprenentatge presencial/remot amb residències a Barcelona. 

El màster vol encoratjar els alumnes a crear dissenys que transcendeixin les normes convencionals i contribueixin a l’art i la cultura digital.

Màster Universitari en Comissariat d’Art Digital

de l’ESDI (Escola Superior de Disseny)

El Màster en Comissariat d’Art Digital proporciona formació en comissariat d’exposicions i teoria de l’art i del disseny, però enfocant-se en tecnologies digitals. El programa, professional i acadèmic, aborda la digitalització en l’art i la figura del comissari com a agent que ordena i interpreta les transformacions digitals. Inclou pràctiques com l’organització d’activitats artístiques, crítica especialitzada i recerca en tendències artístiques. 

Les sortides professionals inclouen el comissariat d’exposicions, l’organització d’esdeveniments artístics, la investigació artística, la crítica, la gestió cultural i la concepció de festivals. Combina diverses metodologies docents i proporciona accés a institucions artístiques destacades connectant els alumnes amb experts del sector.

Master in Design for Digital Experimentation

d’ELISAVA

Uns estudis ambiciosos: tenen com a objectiu redefinir el disseny digital en la cultura d’internet i crear més enllà de les normes. El Master in Design for Digital Experimentation d’ELISAVA fomenta la innovació digital, sempre tenint en compte l’ètica digital i l’accessibilitat. Dirigit per experts, prepara professionals amb coneixements no només tècnics, sinó també conceptuals. Uns estudis que van més enllà del disseny digital i desafien els estudiants a repensar el seu paper, experimentar amb nous estils i tècniques i crear un impacte positiu a través de la innovació digital.

Master Data Design

d’ELISAVA

El Master Data Design a ELISAVA aborda el repte de navegar el món saturat de dades. Explora disseny, anàlisi, visualització i narració per crear projectes que vagin més enllà dels formats convencionals. Amb un enfocament pràctic i col·laboratiu, els participants treballen amb professionals en actiu per crear eines comprensibles i empàtiques. 

La influència de les dades en la percepció de la realitat, l’anàlisi productiva de les xifres i la diversitat de maneres de representar-les són algunes de les qüestions sobre les quals es fa èmfasi. El programa promou la reflexió crítica en un entorn de col·laboració a Barcelona, oferint als estudiants l’oportunitat d’enfrontar-se a problemes reals i desenvolupar idees amb un enfocament interdisciplinari.

Màster superior en VFX amb Maya, Nuke i Houdini

de la Barcelona Film School

La Barcelona Film School ofereix una formació amb eines i programes especialitzats en l’àmbit d’efectes visuals (VFX) i producció d’animació que es fan servir en els estudis més prestigiosos del món. El Màster Superior en VFX proposa uns estudis per conèixer el procés de producció 3D amb el programa Maya, postproducció amb Nuke i especialització en VFX avançats amb Houdini. 

Els alumnes adquireixen una experiència pràctica des del primer dia, treballant en projectes reals i dominant les eines essencials de la indústria. Surten del màster amb una comprensió completa del panorama laboral i amb les portes obertes cap a oportunitats internacionals. 

Màster Universitari en Animació i Efectes Visuals

de La Salle-URL

El Màster Universitari en Animació i Efectes Visuals de La Salle-URL, amb títol oficial del Ministeri d’Educació, ofereix especialització en tres àmbits: arts digitals per a l’animació, efectes visuals o animació avançada.  Amb eines professionals i laboratoris avantguardistes, l’alumne assoleix un nivell expert per accedir a noves oportunitats laborals.

El màster ofereix una especialització en cadascuna de les tasques claus del pipeline de producció amb la idea de reflectir la realitat de la indústria, per tal de facilitar la integració dels alumnes al mercat laboral. 

Màster Internacional en Animació Japonesa

de L’Idem

Ets un otaku? Això t’interessa! El Màster Internacional en Animació Japonesa permet als seus estudiants especialitzar-se en anime amb destacats professionals japonesos. Aquesta formació única, dissenyada i dirigida per experts de Tòquio, serveix com a passarel·la d’entrada al mercat japonès d’animació, on hi ha una gran demanda d’animadors amb talent. Actualment està augmentant el nombre d’animadors estrangers treballant amb el Japó, ja sigui de manera presencial o telemàtica.

Amb una metodologia teoricopràctica, el màster ofereix coneixements sobre l’animació nipona, aprenentatge i pràctica de les eines del mercat japonès i fa una aposta pel treball en grups utilitzant els rols d’un equip de producció. 

Màster de Formació Permanent en Digital Animation and Emerging Technologies

a l’UPC

Aquest màster que arrencarà la seva primera edició d’aquí un any representa una resposta innovadora a la creixent demanda de professionals qualificats en l’àmbit de l’animació i els efectes visuals, que ja suposen un 20% dels llocs de treball de la indústria audiovisual espanyola. 

A través d’un enfocament pràctic, els participants desenvolupen habilitats en realitat virtual (VR) i realitat augmentada (AR), àrees que preveuen experimentar un creixement del 35% fins al 2026.

El programa integra continguts que aborden des de la comprensió del moviment en el cos humà fins al modelatge d’elements 3D amb programari com Maya, Blender o 3ds Max. A més, els estudiants es beneficiaran de la participació de professionals de renom internacional i masterclasses amb experts. Els estudiants conclouen els estudis amb un curt animat com a carta de presentació al món professional.

Màster en Sistemes Robòtics Intel·ligents (MIRS)

de la Universitat de Girona

Un màster que forma enginyers per ampliar les capacitats de sistemes robòtics intel·ligents en entorns no estructurats. Amb una durada de dos anys, promou l’interdisciplinarietat amb àrees com la intel·ligència artificial, la visió per computador, el control, la sensorització, l’aprenentatge automàtic i altres, totes elles en ràpida evolució.

L’objectiu dels estudis és oferir formació especialitzada de manera altament aplicada i  fomentar la resolució creativa de problemes i projectes de recerca. Els alumnes treballen de forma conjunta amb l’IFROS, màster en Sistemes Robòtics de Camp Intel·ligents, permetent així crear sinergies entre els estudiants d’ambdós màsters. 

Aloma Vilamala

Periodista cultural

Descobriu-ne més des de Cultura Digital

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint