Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Març 2023

GESTIONAR BEN ACOMPANYAT

L’OFFF Barcelona és a tocar i, un any més, concentrarà una gran mostra de talent internacional del món de l’art digital. El Pep Salazar, un dels dos cervells en els quals va néixer la iniciativa, ens avança algunes continguts del Festival i es mulla sobre el present i el futur del gènere.

Els projectes i creadors TOP 5
de l’OFFF Barcelona
2023

Com cada març torna l’OFFF, el Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona. És l’esdeveniment de referència que mostra les darreres tendències en l’àmbit del disseny i les indústries creatives. Us proposem, de la mà d’en Pep Salazar, els 5 creadors digitals i projectes creatius TOP
que no podeu deixar de conèixer.

_
Yolanda Jiménez

Nodes.
La secció mensual
on trobareu les notícies més destacades del que passa a la cultura digital
a Catalunya.

_
Cultura Digital

Tecnologia + música
+ esdeveniments = Music Tech

La 2a edició del catàleg d’empreses de Music Tech fa pensar en positiu: totes les xifres de referència que vam observar l’any 2020 en la primera edició han anat a l’alça i es confirma que la relació entre música i tecnologia no pot fer una altra cosa que anar endavant, desmuntar mites i contribuir al desenvolupament d’una indústria viva i canviant. 

_
Núria Amorós

D’astronautes
a influenciadors

Molts joves aspiren a convertir-se en creadors de continguts, però la professió afronta dificultats econòmiques i de visibilitat. Us parlem de la creació de continguts a Catalunya.

_
Marc Vilajosana (Metadata)

VIDEO DEL MES

Fest I Creat per Nikita Diakur

Una obra de l’animador i artista Nikita Diakur creada amb modelatge 3D + fotogrametria (ús de dades extretes de fotografies per obtenir informació volumètrica), realitat augmentada i programació. També com en la peça presentada en el darrer Animac a Lleida, Backflip, explora la dinàmica i la materialitat del món real.

10 + 1
videoclips musicals
basats en videojocs

Ja sabeu que ens agrada la barreja de llenguatges artístics que provoca innovació i propostes sorprenents, que obre nous horitzons quan els diferents arts es recolzen i sumen. El sector de la música i el dels videojocs ja fa temps que es miren, i hem vist com la música marca la narrativa de videojocs. Avui us portem, en canvi, 10 videoclips que prenen la imatge i el format de videojocs, amb un bonus track final molt especial.

_
Marisol López

Ruta pels esdeveniments
de videojocs i art digital
de la primavera

Hem deixat enrere l’hivern i ja comencen a florir els esdeveniments d’art, cultura digital i videojocs arreu del país. Perquè no us perdeu res us fem una ruta dels esdeveniments imprescindibles d’aquesta temporada que belluga entre l’art digital i el videojoc. La ruta comença a l’OFF Barcelona i segueix per l’Arcade Level Tours, el VAG Amposta, GamerLand, el DemoDay de GameGi, la inauguració d’Ebre Lumen i torna per obrir Digital Impact, l’exposició d’art digital de la temporada.

_
Yolanda Jiménez

El colonialisme digital:
un debat en el món tecnològic

En la nostra era de globalització i tecnologia en constant evolució, el terme “colonialisme digital” s’ha popularitzat per descriure la manera en què les potències tecnològiques i les economies avançades controlen la infraestructura digital global i la seva acció sobre altres països. Tot i que la noció de colonialisme digital és objecte de debat, molts sostenen que existeix i que té efectes negatius sobre les comunitats i cultures dels països en vies de desenvolupament.

_
Nova Grau

Adaptacions
de videojocs a la pantalla:
amb “The Last of Us”
prenem l’accelerador

Arran de l’èxit de la serie The Last of Us posem sobre la taula un fet consumat (que coneix tothom) i el tsunami que està per venir (que potser ja no coneix tanta gent) de les sinèrgies, referències i adaptacions al cinema i a les sèries de coneguts videojocs. El millor de 2022 i l’expectació pel que vindrà aquest 2023!

_
Dani Gimeno

Convocatòria
per a projectes culturals immersius

Termini: 10 al 27 de març

_
Direcció General d’Innovació
i Cultura Digital