Cada cop és més comú trobar exposicions, xerrades i cursos que parlen sobre art digital. Però quines tècniques podrien ser considerades entorn a aquesta pràctica?

L’art digital és tota obra artística creada amb eines digitals, és a dir que, encara que sembli una cosa totalment nova, existeix des de la invenció dels primers computadors. Concretament el 1949, quan Max Bense, professor de Filosofia i Teoria Científica, va programar els primers gràfics en colors i va crear “l’estètica de la informació”. Avui en dia, amb l’auge del 3D, la intel·ligència artificial i la infinitat d’eines gràfiques i sonores que s’han creat des d’aquella època, l’art digital ha agafat moltíssimes formes i sorolls diferents. Avui et proposem una vintena de formacions que pots fer aquest estiu per conèixer les diferents branques d’aquest gran arbre que està en constant creixement. Algunes són molt específiques i per a d’altres no es requereixen coneixements previs.

Arts visuals i entorns immersius

Taller Experimental
de Llum i Espai

Experimenta físicament amb la llum per comprendre el seu potencial en arquitectura i disseny. Conceptualitza estratègies lumíniques per a un espai genèric i investiga-les amb maquetes a escala, materials i tipologies d’il·luminació. Presenta la solució gràficament i en maqueta. Treballa en equip i explora els principis bàsics, components i interacció de la llum amb la matèria. Desenvolupa una presentació del concepte lluminós i comparteix-la amb la resta del grup i amb professionals externs.

ELISAVA
8-12 de juliol
25 hores
560 €
Audiovisual
en temps real

Explora l’audiovisual en directe, des dels seus inicis fins a les tècniques més avançades en temps real. Aprendràs a generar continguts per a festivals, concerts i esdeveniments en viu en general.

Aquest curs és adequat per a professionals de l’audiovisual, estudiants i artistes visuals, i pot ser aplicat en projectes artístics i corporatius, en directe per a música, moda, esdeveniments esportius i televisió.

BAU
2-11 de juliol
20 hores
380 €
Creació de continguts
per a la realitat augmentada

Formació pràctica en disseny d’experiències en entorns virtuals, aprenent a crear projectes interactius en temps real a partir de models 3D utilitzant eines com Unity i Blender, tot introduint interacció a l’experiència immersiva. Inclou la creació d’aplicacions mòbils d’accés a realitat augmentada i culmina amb un projecte final que simula un encàrrec professional.  Al web de la UPC podràs trobar cursos per diferents nivells sobre programes de 3D com SolidWorks, Blender, Rhinoceros, KeyShot, Grasshoper, AutoCad, SketchUp o Revit.

UPC
juliol
39 hores
990 €

Robòtica

Robotics, control systems & AI

Aprèn i experimenta amb la robòtica, amb sistemes de control i amb intel·ligència artificial dintre de la comunitat tecnològica. Treballa sobre els temes actuals de la robòtica; visió per computador, interacció entre robots humans i navegació per robots, robòtica assistiva i sistemes de control.

UPC
3-5 de juliol
9 hores
Gratuït, amb procés de selecció

3D I VFX

Submergeix-te
a l’animació 3D

Durant aquest curs presencial en anglès aprendràs les tècniques fonamentals de creació de contingut 3D amb els programaris Maya i Z-Brush. És necessari tenir un nivell intermedi d’anglès per aprofitar plenament l’experiència. Hi ha opcions de jornada completa amb allotjament a la residència del campus, amb sortides culturals i d’oci organitzades els caps de setmana.

LA SALLE URL
1-14 de juliol
40 hores
Curs d’iniciació
a l’animació

Imagina’t immers en el món de l’animació i dona vida als teus propis personatges i objectes. Aprèn sobre els fonaments essencials i utilitza les eines de la indústria mentre desenvolupes un projecte que et mostrarà com és ser animador/a.

LCI
juliol
60 hores
Cinema 4D per a il·lustradors
i dissenyadors gràfics 

Introdueix-te al Cinema 4D, una eina molt potent per a dissenyadors i il·lustradors que volen explorar les possibilitats del 3D. Aprendràs a convertir il·lustracions 2D en 3D i a crear animacions, obrint noves oportunitats de disseny. L’objectiu del curs és proporcionar als alumnes les habilitats i les eines essencials per desenvolupar projectes en un entorn tridimensional de manera professional.

BAU
1-9 de juliol
28 hores
425 €
Curs d’especialització
en efectes visuals

Aprèn a utilitzar els efectes visuals per diverses produccions. Aquest curs t’ensenya a integrar elements 3D en vídeo, des del “tracking” fins a la composició final, preparant-te per a una carrera en postproducció. Imagina un univers i tria com pots crear-lo: des d’esborrar elements fins a integrar ciutats senceres en un mateix pla, creant escenes totalment realistes.

CEV
octubre
136 hores/4 mesos

Videojocs

Dissenya el teu videojoc
amb Game Design i Unreal Engine

Crea el teu propi videojoc des de zero utilitzant Game Design i Unreal Engine. Explora la programació d’una manera divertida mentre dissenyes l’experiència de joc i personalitzes tots els aspectes, nivells i experiències per atraure els jugadors. Aprèn a controlar els moviments del teu personatge i descobreix els secrets darrere de cada videojoc per garantir una experiència de joc fascinant.

CEV
juliol
80 hores
UE5, Unity 2,
Construct i IA

Al web de Level Up podràs trobar càpsules de formacions en videojocs sobre temes molt específics, amb diferents duracions i nivells de complexitat. Hi trobaràs formacions molt interessants en programes com Unreal Engine, Unity i Construct i podràs aprendre a incorporar la IA a aquests programes per desenvolupar videojocs o creacions digitals artístiques.

LEVEL UP
de 2 h a 8 h
0 a 20 €

IA. Intel·ligència Artificial

Explorant
el món de la IA

Taller pràctic en anglès en què descobriràs tota la potència de la intel·ligència artificial i les últimes tendències de la IA Generativa. Durant el curs, treballaràs amb eines d’exploració, manipulació i visualització de dades que et permetran dissenyar el teu propi projecte basat en l’aprenentatge automàtic, el deep learning i el processament de llenguatge natural.

LA SALLE URL
1-14 de juliol
40 hores
Desmitificant
la intel·ligència artificial

Aprofundeix en la intel·ligència artificial i en els seus components essencials: aprenentatge automàtic, visió per computador, aprenentatge profund i xarxes neuronals, big data, gràfics per ordinador i usabilitat i accessibilitat dels programes intel·ligents. Explora les aplicacions que impacten directament en la salut i en el benestar.

UB
1-12 de juliol
20 hores
190 €
Artificial o natural: el conflicte
de les intel·ligències el segle XXI

Explora les interseccions entre el pensament natural humà i els models avançats de processament de dades. Aprèn amb experts de la intel·ligència artificial i de les humanitats a analitzar la naturalesa de la realitat, la ment, el coneixement, la moral i l’art. Comparteix les teves experiències personals en aquesta convergència i contribueix al desenvolupament d’un nou paradigma que integri aquests dos mons i que ens prepari per afrontar les contradiccions futures.

UB
1-5 de juliol
20 hores
190 €
Curs de Creativitat
i IA

En aquest curs explorarem la creativitat en la intel·ligència artificial, tot abordant la teoria i la història dels mètodes d’aprenentatge automàtic. Utilitzarem plataformes en línia per a l’experimentació i investigarem de quina manera els artistes incorporen tecnologies assistides per màquines en el seu treball. El curs culminarà amb un projecte final, ja sigui una obra completa o un prototip d’eina creativa.

ELISAVA
1-5 de juliol
25 hores
650 €
Adobe photoshop CC i Adobe Firefly IA.
Efectes visuals i retoc creatiu

Forma’t des de les funcions bàsiques fins a les transformacions més avançades, incloent l’ús d’intel·ligència artificial amb Adobe Firefly IA. És adequat per a diversos àmbits com fotografia, disseny gràfic, moda… Ajustos, retocs, eliminació d’objectes i altres tècniques per transformar imatges ordinàries en obres d’art. L’objectiu és proporcionar una comprensió completa de Photoshop per treballar-hi amb fluïdesa.

BAU
1-9 de juliol
24 hores
364 €

Creació

El desig d’una forma.
Una aproximació al dibuix expandit

Explora el dibuix com una disciplina flexible que pot interactuar amb altres formes artístiques com la instal·lació, l’escultura i la performance. Es busca crear una expressió líquida i elàstica mitjançant la col·laboració col·lectiva i la diversitat de materials.

No es requereix experiència prèvia i està obert a participants de tots els nivells.

BAU
4-18 de juliol
20 hores
300 €
Curs de Visual Explorations
through Creative Coding

Aprofundeix en els fonaments de la programació creativa. Explora les referències històriques i visuals de l’art generatiu. Familiaritza’t amb la versàtil infraestructura de P5js. Diverteix-te jugant amb el codi i programant produccions visuals. L’objectiu és produir resultats visuals exposats i criticats col·lectivament. L’estructura es basa en els conceptes centrals de Geometria, Aleatori, Soroll i Espai de joc.

ELISAVA
8-12 de juliol
25 hores
650 €
Curs de Creativitat Avançada:
disrupció i originalitat en temps d’IA

Aquest curs explora una nova perspectiva de la creativitat integrant elements de la natura i del cosmos amb el pensament sistèmic. Enfocat en la creació disruptiva i original, no busca solucions específiques com en el design thinking ni es centra en tècniques creatives tradicionals. L’objectiu és expandir la mentalitat creativa cap al futur immediat.

ELISAVA
15-19 de juliol
25 hores
560 €

Primers passos. A partir de 12 anys

Efectes visuals
i animació

Un primer contacte amb l’animació i amb els videojocs i amb el procés d’un projecte creatiu. Faràs un viatge pel món de la creativitat per experimentar en primera persona com pensa i com treballa un/a dissenyador/a i tot de manera 100% pràctica.

També podràs trobar una bona varietat de formacions en temes relacionats amb l’audiovisual.

FX BARCELONA FILM SCHOOL
juliol
Cursos d’animació i Disseny Digital

Durant el mes de juliol l’Idem proposa una àmplia oferta de cursos (presencials i en línia) per completar la formació de persones interessades en els àmbits de l’animació, els videojocs, el disseny i la creativitat. Podreu trobar animació 2D i 3D, disseny de personatges i escenaris, i inclús IA en disseny.

L’IDEM
1-12 o 19 de juliol
390-560€

Víctor López

Artista digital / 3D

Descobriu-ne més des de Cultura Digital

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint