Cultura
digital
Tendències i cultura
digital a Catalunya

Joana Moll
És una artista i investigadora a mig camí entre Berlín i Barcelona. Ha presentat, exposat i publicat la seva feina en diferents museus, centres d’art, universitats, festivals i publicacions d’arreu del món com a la Biennal de Venècia, el MoMA, el CCCB, el ZKM, l’Ars Electrònica o al Transmediale de Berlín. La seva obra versa sobre l’impacte ambiental que provoquen les noves tecnologies, la materialitat d’internet, la vigilància, l’anàlisi de perfils socials i les interfícies.
Ens pots explicar d’on neix el teu interès per la cultura digital i per les implicacions ètiques i socials de la tecnologia?
Què és abans, l’artista o la investigadora?
I la teva relació amb Berlin, d’on ve?
De La TecNoLoGiA
Veient projectes teus com Defoooorest, que mostra la quantitat d’arbres necessària per absorbir la quantitat de CO2 generada per les visites globals a google.com cada segon o Carbolytics, que mesura la despesa energètica generada per les cookies, com ho fas per endur-te les investigacions cap a una creació artística?
Parla’ns del teu últim projecte,
«A Silent Opera for Anthropogenic Mass»
És un projecte que va comissionar el Transmediale, el festival d’art multimèdia i cultura digital de Berlín, i el va coproduir l’Institut Ramon Llull. És un projecte que parla d’una espècie d’oda, una òpera a la massa antropogènica o massa endògena. La massa endògena és bàsicament tot el que hem fabricat en la història de la humanitat, des del 1900, quan va aparèixer la Revolució industrial, o una mica abans, que es va començar a quantificar des de 1900 fins, en aquest cas, al 2020. La massa endògena es divideix en diferents grups: metalls, maons, asfalt, ciment… un grup més petit que és plàstic, vidre i fusta per a la construcció, i un altre de grava i sorra. I el 2020, segons un estudi publicat a l’Institut Weizmann d’Israel, tot el conjunt de massa antropogènica fabricat a la història industrial de la humanitat va sobrepassar el pes de la biomassa de la superfície terrestre. I això és molt problemàtic en el sentit que estem reduint molt les capacitats de la terra per regenerar-se. Hi ha massa coses que són artificials i que no tenen capacitat de regenerar se.
AMBieNTALs De LA
TecNoLoGiA
I com creus que podem avançar cap a una relació més sostenible entre la tecnologia i el medi ambient?
He llegit que mantens que la crisi de la Covid-19 va posar de manifest un fracàs sistèmic massiu, social, ecològic, polític i econòmic. Per què?
Has realitzat diverses obres d’art que aborden el tema de la privadesa de les dades i la vigilància en línia, com el negoci de dades darrera d’aplicacions de cites com Tinder. Fins a quin punt això suposa una amenaça per a la població?
PRoVocARÀ Més iNseGuUReTaT?
Com a artista, utilitzes diverses formes d’expressió, com ara la visualització de dades i la instal·lació interactiva. L’art és una eina eficaç per a la conscienciació i el canvi social en l’era digital?
PRojecTes