Cultura digital
Tendències i cultura digital a Catalunya

Col·lectiu Estampa
Ja fa força anys que el Roc Albalat, el Pau Artigas, el Marcel Pié, el Marc Padró i el Daniel Pitarch compartien espai en un marc comú anomenat Taller Estampa, fent disseny de webs interactius, programació, animació i audiovisuals, entre d’altres, amb la investigació com a nexe. Però fa sis anys van decidir convertir-se en col·lectiu artístic, creant projectes propis en els que cadascú aporta el que la seva especialització li permet; així naixia el Col·lectiu Estampa. Hem parlat amb dos dels seus membres sobre la seva feina i també sobre alguns aspectes de rabiosa actualitat.
Com va sorgir aquest desdoblament
en la vostra activitat?
Marc Padró. En teoria és això, però nosaltres tampoc ho tenim clar i de fet ens costa separar-ho o que la gent ho entengui….
Teniu alguna definició
per explicar el que feu?
qUe s’eNteNGUi
Com us organitzeu com a col·lectiu artístic?
Sou complementaris?
MP. Exacte, no hi ha una organització molt concreta, treballem de manera bastant orgànica. Ho anem repartint tal com va sortint.
Quines influències
heu tingut i quins són els vostres referents?
PA. Hi ha diversos membres del col·lectiu que provenen o que tenen un interès especial pel cinema experimental., i crec que aquest interès sí que es veu reflectit en alguns dels projectes.
No podíem fer aquesta entrevista en un moment en que la IA estés més d’actualitat… Què us sembla que alguns països, començant per Itàlia, hagin demanat que es congeli el desenvolupament de ChatGPT fins que hi hagi una regulació del seu ús?
PA. Hi estic d’acord, i més en el cas de la intel·ligència artificial. Aquests canvis estan venint molt ràpid. Vull dir que el tipus d’intel·ligència artificial que es fa servir ara, amb molta quantitat de dades, té uns 10 anys, o potser una miqueta més, però ja de per sí ha tingut una progressió bastant ràpida; però aquests últims dos anys s’està accelerant encara més. I jo crec que, fins i tot nosaltres, que estem més o menys al dia del que s’està duent a terme, ens sentim una miqueta superats i fins a cert punt sobrepassats de tot els canvis. Potser no fa falta parar, però sí dedicar recursos per entendre millor les implicacions que té el vessant més ètic i l’impacte en la societat.
i ALARMisMe
He llegit definicions que feu de la IA
desmitificant-la una mica…
PA. També intentem desmitificar la seva teòrica neutralitat, perquè sovint es diu que és un algoritme, que és una màquina que, per tant, és neutre. Però això és completament fals, ja que, si bé la fórmula en sí podria ser-ho en origen, aquest tipus d’eines s’entrenen o aprenen a fer la tasca per la qual se les programa a partir de molts exemples. Aquests exemples provenen del món actual, que està ple de biaixos i de discriminacions. Per tant, aquestes eines seguiran replicant els mateixos problemes que tenia el món si no es fa un treball a l’hora de filtrar -los o equilibrar-los per aconseguir millors solucions i un món més, més social, més bo, més just.
eN peRiLL?
Fins on creieu que pot arribar la IA?
Què veurem en els pròxims anys?
I si fins ara corren prou continguts falsos per xarxes,
no em vull imaginar què passarà amb la IA…
MP. Sí, però en certa manera, les fake news existeixen des de fa molt de temps. Sí que pot ser més immediat produir contingut que sembli veraç, però igual que amb tantes altres tecnologies abans, com a societat ens hem d’acostumar a discriminar el que té veracitat del que no. En tot cas, no em preocupa tant el mecanisme amb el qual es generen aquestes notícies, sinó el mecanisme pel qual s’escampen, se les dona visibilitat i se les potencia, potser simplement per aconseguir publicitat i treure’n un benefici econòmic; vull dir que l’eina amb la qual generes el material no em sembla tan perillosa com l’eina amb la qual el difons.
I què opineu
que tribunals de diferents països
estiguin negant l’autoria d’obres
quan s’ha utilitzat alguna aplicació d’IA?
coL·LectiU
Precisament, he llegit que vosaltres manteniu la tesis que la generació d’intel·ligència artificial va en detriment del medi ambient…