Cultura digital
Tendències i cultura digital a Catalunya

Carles Sora
Té molt clar que la universitat ha de treballar de manera integral creant espais de relació entre el talent, les empreses i les institucions. Amb aquesta mirada transversal focalitzada en la transferència de coneixement, Carles Sora dirigeix el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), ubicat al Campus de Terrassa de la UPC. L’escola ofereix tres graus universitaris (Art digital, Multimèdia i Videojocs) i ocupa un paper destacat en el camp de les arts, les ciències i la recerca tecnològica. El CITM vol consolidar-se com a centre de referència nacional i internacional, ajudant Catalunya a posicionar-se en l’àmbit de la cultura digital. Per al 2023, preparen un important congrés de reflexió sobre la indústria del videojoc indie al nostre país.
Quins canvis
has introduït en la teva gestió
per aconseguir tots aquests objectius?
Tot això
com es concreta exactament?
TRANsfeRènciA
De coNeiXeMeNTs
Vols dir que l’alumnat havia de buscar
aquests espais de recerca a l’estranger?
eXPeRièNcies
DuRADoRes
De quina manera esteu potenciant aquests camps de recerca i d’interrelació amb el sector?
Desenvolupem projectes de recerca, transferència i innovació, que per a mi són tres àrees diferenciades. Treballem amb l’entorn local i formem part d’un programa que es diu Digital Impuls Hub, promogut per la Cambra de Comerç de Terrassa amb partners de l’entorn del Vallès. És un projecte que s’ha presentat a la UE i pel qual ens han donat un segell d’excel·lència per desenvolupar projectes de transformació digital. Així, estem treballant amb SEAT i CUPRA per desenvolupar una sèrie d’idees pilots sobre els conceptes de gamificació i el cotxe del futur.
El CITM va participar també en la creació
d’un “festival-laboratori”.
En què va consistir exactament?
Té a veure amb la nostra presència en l’àmbit de les arts, les ciències i la recerca tecnològica, amb el qual ens hi sentim molt identificats. Un espai en què el tecnòleg utilitza la tecnologia per innovar, explorant noves formes de creació en escenaris artístics i culturals, però també en el sector industrial. Així, en el marc del programa S-T-ARTS promogut per la Unió Europea, vam crear un festival-laboratori on mostrar i debatre sobre l’impacte de la Intel·ligència Artificial aplicada a la música. El vam realitzar conjuntament la UPC, Sonar i BTV i es va presentar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Va ser una gran oportunitat per a nosaltres perquè ens va permetre treure la recerca de la universitat i accedir a un públic de masses. Per a mi això és el que li dona sentit a una escola com la nostra.
Pel que fa a l’impacte
de les experiències immersives,
quines línies d’investigació esteu seguint?
Una de les línies de recerca més potents a la nostra escola és precisament l’aplicació clínica de la Realitat Virtual i l’impacte que pot tenir sobre nosaltres des del punt de vista cognitiu i sobre el nostre comportament. En aquest sentit, tenim diferents subprojectes que el que el que fan és generar uns escenaris on nosaltres, a través de la Realitat Virtual, evitem el cos d’una altra persona. D’aquesta manera analitzem com influeixen aquestes experiències immersives en el comportament i com poden ajudar a modificar, per exemple, actituds maltractadores.
l’iMPAcTe
De LA RV
Terrassa és una ciutat referent del sector audiovisual i també vol convertir-se en una incubadora
del sector dels videojocs.
Un repte més per compartir?
ciUTAT
DeL ViDeojoc
En canvi el videojoc
sembla que s’hagi d’esforçar una mica més per demostrar que també és un producte cultural…
UNA NoVA
MiRADA
Què pot fer la universitat per augmentar la presència femenina en el camp de la creativitat digital i tecnològica?
Com animaries als joves a estudiar al CITM?
Estefania Redondo
Periodista