ECOSS, ecosistemes de l’inesperat, celebra la seva V edició amb un programa d’arts en viu i cultura digital.
Aquest minifestival de temàtiques ambientals i feminismes tindrà lloc del 25 al 28 d’octubre a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, Barcelona.
Un programa interdisciplinari de debats, laboratoris de recerca, instal·lacions, concerts i espectacles d’arts en viu en la confluència entre societat, ciència, art i tecnologia.
Un nou programa de formació, debats i exhibicions d’art que graviten al voltant de la natura, la ciència, la tecnologia i la societat des d’una perspectiva feminista. Un programa híbrid, presencial i en línia, sota la direcció de Kòniclab, amb entrada lliure i gratuïta.
El programa: feminismes i natura
Del 25 al 28 d’octubre tindran lloc unes jornades de pensament, crítica i periodisme entorn de conceptes i aportacions del feminisme weird i l’ecofeminisme, sota el títol “Colonialismes Desbordats”. Durant quatre tardes, les periodistes, crítiques i investigadores Paula López Montero, Elisa McCausland i Diego Salgado descriuran les aportacions del feminisme weird, a través del qual s’amplien les perspectives habituals de l’activisme feminista mitjançant l’exploració de manifestacions gràfiques, audiovisuals i musicals marcades per l’estranyesa vers el consensuat com a real. Les jornades es faran de 18 a 20h i la participació serà en línia amb inscripció prèvia.
En una aposta pel periodisme, i amb la col·laboració de Ràdio Fabra, en el marc de Cultura Viva i la Xarxa de Ràdio Comunitàries de Barcelona (XRCB), Roberta Bosco, periodista especialitzada en art contemporani i cultura digital, entrevistarà a les ponents de les jornades. I la periodista multimèdia Antònia Folguera conversarà amb Blanca Bayas Fernández, investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i membre d’Acció Ecofeminista. Les dues entrevistes estaran disponibles en podcast un cop realitzades.
Espais artístics de producció experimental /instal·lacions
Els dies 27 i 28 d’octubre, les artistes Joana Moher, Sandra Julve i Paula Vicente Puiggròs, residents a Barcelona, compartiran amb el públic les seves instal·lacions, que es troben en la intersecció entre art, ciència i tecnologia.
Joana Moher presentarà Substrats, una instal·lació audiovisual amb laboratori interactiu que gira al voltant de la sonoplàstia o acústica ecològica, la plasticitat de sons geofònics, biofònics i antropofònics metabolitzats en experiments audiovisuals, tèxtils i gràfics. El 27 d’octubre a les 20.30h, la Joana portarà a terme una performance a la seva instal·lació.
Sandra Julve presentarà Cíclicament Interdependent, una instal·lació viva entorn de la fluïdesa i l’aigua que incorporarà imatges, sons i materials de la zona, recollits per l’artista durant la seva residència artística a la Fabra i Coats. El 27 i 28, Julve farà dues performances en el marc de la instal·lació.
Al seu torn, Paula Vicente Puiggròs presentarà Sintonitzacions. Una instal·lació sono-interactiva que permet veure i escoltar el voltatge fluctuant entre dos o més cossos, tant humans com no humans, gràcies als sensors Arduino.
Arts en viu / espectacles
Dijous 27 a les 20h, la companyia Kònic Thtr posarà en escena les seves Intel·ligències múltiples AV Live, una proposta que relaciona ciència, tecnologia i societat en format de concert audiovisual i dansa generades en directe. Amb la presentació del videojoc INMINEXO que Koniclab ha desenvolupat específicament per a aquest projecte.
Dijous 27 a les 21h, Nad Spiro, presentarà el seu últim projecte sonor, L’Important. La veterana Rosa Arruti, que compta amb una àmplia i reconeguda trajectòria d’avantguarda musical des de fa més de vint anys, estarà acompanyada en aquesta ocasió pels visuals d’Aurora Gasull.
Divendres 28, a les 20.30h Adriana Reyes compartirà amb el públic Coreografías Selváticas, un espectacle inter-espècies que posa en escena la comunicació entre les plantes, l’artista i el públic.
ECOSS – ecosistemes de l’inesperat
Des del 2020 i en diferents edicions i formats, ECOSS presenta un apropament interactiu als nous llenguatges artístics i als territoris de transversalitat cultural en expansió, on la tecnologia es presenta com una via per a reinventar les arts i la nostra relació amb els altres, humans i no humans, i amb l’entorn que ens envolta. En edicions anteriors, ECOSS ha comptat amb la participació de científiques com la neurobiòloga Mara Dierssen, artistes com Moon Ribas, Laia Estruch i Laia Cabrera (resident a Nova York), companyies com cia Mariantònia Oliver i col·lectius artístics com les mexicanes Col.lectivo Electrobiota.