Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

DEBA: Els migdies d’Afeli

01/06/2022 | 10:00 - 19:00

Afeli ens enfronta a la contradiccio´ d’haver adoptat la llum com a mitja` per desplac¸ar-nos a un lloc on el Sol ja no es pot diferenciar de la irradiacio´ de qualsevol altra estrella. Des d’aquest escenari, l’artista Rubèn Verdú ens convida a reflexionar sobre el paper de la llum i de la mirada en la construcció del coneixement.

El Sol esclatarà d’aquí a 4.500 milions d’anys. I amb ell, el sistema solar, inclòs el planeta Terra.
Els humans hem planejat l’escapada des de fa alguns mil·lennis. Vam començar aquest viatge en adoptar la posició bípeda. Ens vam aixecar i, progressivament, ens hem separat de la superfície de la Terra. Primer amb el cos, després amb les edificacions i finalment amb les aeronaus.
Entre l’infant que aprèn a alçar-se, la torre de guaita encimbellada i el coet que aixeca el vol, es desplega un sol projecte: l’activitat escrutadora de l’ull, que ens impulsa a guanyar perspectiva i anticipar, així, les amenaces. Afeli és la culminació d’aquest viatge. Alhora que n’és la paradoxa.

Afeli se situa tan lluny del Sol que la llum d’aquest astre hi arriba considerablement debilitada.

(Afeli: del grec antic, apó ‘lluny de’ i helios ‘Sol’, es diu del punt més llunyà del camí orbital d’un planeta respecte al Sol.)

Afeli ens enfronta a la contradicció d’haver adoptat la llum com a mitjà per desplaçar-nos a un lloc on el Sol ja no es pot diferenciar de la irradiació de qualsevol altra estrella. Si hi ha migdia a Afeli, és perquè els humans hi fem arribar la nostra llum. A Afeli la mirada no hi veuria si no fos perquè ens desplacem amb aquest mitjà —la llum—, en el qual dipositem una confiança cega.

Els humans propaguem la necessitat de llum als confins de l’univers. Les imatges que ens arriben de les expedicions espacials impliquen haver encarnat la llum, fins i tot haver après a regenerar-la en un medi on és un bé escàs. Ara bé, arribats a aquest punt, resulta del tot il·lògic seguir acceptant la llum com a vehicle de coneixement objectiu: l’amenaça d’apocalipsi que intimida els humans —i que propulsa els transbordadors espacials— està totalment mediatitzada per la llum.

La llum no irradia la raó, sinó que deixa l’univers impregnat d’una patologia que és idiosincràtica de la nostra espècie. Afeli assenyala la neurosi que batega al cor de la mirada.

Comissariat: Oriol Fontdevila
Amb la participació del Museu de Valls
Exposició fins al diumenge 17 de juliol de 2022

Mostra els detalls

Data:
01/06/2022
Hora:
10:00 - 19:00
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
http://www.teclasala.net/detallActe.aspx?1Di7hVhKGlCjecL1ydmNciAHGWvOXKKcvEJj3DaBjzqazCYqazB

Organitzador

ISEA2022
Correu electrònic:
isea2022@uoc.edu
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Tecla Sala
AV Josep Tarradellas i Joan 44
L'Hospitalet de Llobregat, Catalunya 08901
+ Mapa de Google
Telèfon:
934 032 620
Visualitza el lloc web de Recinte