[ CAT ] [ ENG ]

Horitzons Immersius:
Un Viatge per la Creativitat Digital Catalana

Horitzons Immersius: Un Viatge per la Creativitat Digital Catalana” és una experiència immersiva de 17 minuts de durada que recull els deu projectes catalans més creatius del moment i amb un gran potencial internacional. Aquesta peça explora la intersecció entre l’art, la tecnologia i la cultura digital i ha comptat amb la direcció artística i la curadoria de l’equip del Festival MIRA

Les 10 empreses seleccionades són:  Blit,  BOL, Desilence, Eyesberg, Hamill Industries, Nomada Studio, Onionlab, Six N. Five, Tigrelab i VPM. La proposta busca destacar i donar visibilitat als talents d’artistes i estudis que formen part de la vibrant comunitat creativa catalana. Aquests projectes exploren una àmplia gamma de temàtiques, abordant qüestions actuals que impacten en la nostra societat, i en una varietat de formats i expressions artístiques, incloent-hi arquitectura, instal·lacions audiovisuals i de llum, disseny gràfic, videojocs, escultura, performance i música.

Aquest és un projecte del Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital i de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), i s’ha mostrat per primer cop a la 20a edició de la fira Integrated Systems Europe (ISE), el congrés de solucions innovadores en l’àmbit de l’audiovisual més important del món (30 de gener – 2 de febrer 2024).

A continuació us les presentem i us donem una mica més de detall de les peces que podrem veure a l’experiència immersiva “Horitzons Immersius: Un Viatge per la Creativitat Digital Catalana”.

Blit

Data-ism

Es defineixen com l’estudi creatiu que fa ballar les línies. Des de fa vuit anys porten el ritme visual a les pistes de ball i més enllà, creant contingut per a marques, esdeveniments, música i art. Transformen espais en espectacles fascinants gràcies a un equip d’animadors, editors i productors que han treballat per a clients locals, nacionals i globals.

‘Data-ism’ celebra la fusió dels mons físic i natural a través de l’ús de dades ambientals per crear animacions immersives. Amb l’objectiu de fer un toc d’atenció sobre l’impacte de les activitats humanes en el canvi climàtic, la deforestació, l’escassetat d’aigua i la pèrdua d’hàbitat, ‘Data-ism’ connecta les teories de Darwin i Turing i explora la visualització de dades del món natural a través d’algorismes informatitzats.

BOL

Reel

Productora d’animació i il·lustració formada per un selecte grup de directors i il·lustradors internacionals. Els punts forts i les diverses veus de la seva plantilla cobreixen un ampli espectre de narratives, estils i tècniques per desenvolupar continguts originals i aptes per totes les pantalles i mitjans de comunicació.

‘Reel’ és una col·lecció de projectes destacats de la plantilla d’artistes amb més talent de BOL.

Desilence

Paramnèsic

Tatiana Halbach (Barcelona) i Søren Christensen (Dinamarca) són la força creativa de Desilence. En el cor de Desilence s’hi troben l’amor per la pintura, el moviment hipnòtic i la constància incessant per trobar l’equilibri. Des de 2005 han creat grans espectacles escènics, visuals en directe, escenografia visual, musicals, espectacles de dansa i instal·lacions diverses.

‘Paramnèsic’ és un joc, un experiment que parteix d’escriure els somnis i representar-los creant un pla seqüència surrealista, amb l’ajuda de la IA i música de Siriusmo.

Eyesberg

1,5 graus

Estudi d’art multimèdia especialitzat en la transformació d’espais en obres d’art immersives i interactives. La tecnologia juga un paper essencial en la identitat d’Eyesberg com a mitjà per arribar a l’espectador.

‘1,5 graus’ és una peça contemplativa inspirada en les glaceres, elements de vital importància per a l’equilibri climàtic del nostre planeta.

Hamill
Industries

Surge

Estudi creatiu especialitzat a fer convergir la tecnologia i les arts visuals. Desenvolupen projectes d’innovació basats en l’experimentació i la barreja de tècniques per crear formats nous de comunicació visual i experiencial.

‘Surge’ és una peça de vídeo immersiu que pretén inspirar l’acció col·lectiva i fomentar la comprensió de les nostres responsabilitats mediambientals. Aquesta peça ha estat encarregada per l’estudi d’arquitectura Pascuals Design i s’exhibeix permanentment a l’exposició “Still On Time” al castell de Lloret de Mar.

Nomada
Studio

Neva

Estudi de desenvolupament de videojocs format per desenvolupadors experimentats i artistes d’altres àmbits diferents del dels videojocs. Amb ‘Gris’, el seu primer títol, van fer convergir l’art de Conrad Roset i la música de Berlinist per crear una experiència artística completa.

‘Neva’ és la història de l’Alba i la lloba que l’acompanya. Juntes s’embarquen en una aventura a través d’un món que mor ràpidament. És un joc sobre l’amor, la identitat, la veritat i el coratge amb una interfície d’usuari mínima, un art delicat, animació tradicional d’alta qualitat i una música inquietant.

Onionlab

Climate

Estudi multidisciplinari que dissenya instal·lacions, audiovisuals i experiències interactives per a institucions que busquen relacionar-se amb la tecnologia, el disseny i l’art. Especialistes en mapping, VR i continguts audiovisuals per a festivals, exposicions i música. Amb seu a Barcelona, treballant per tot el món.

‘Climate’ és una peça audiovisual immersiva que convida a reflexionar sobre el conflicte entre dos possibles futurs antagònics. Una utopia on hem sabut aturar el canvi climàtic i on podem viure en equilibri amb la natura i un futur distòpic on els desastres mediambientals esdevenen una realitat absoluta.

Six N.Five

The Circle

Six N. Five és el nom artístic d’Ezequiel Pini, un guardonat dissenyador i artista digital argentí establert a Barcelona. Durant l’última dècada, Pini ha estat pioner en l’ús del 3D per crear mons imaginaris i onírics amb una estètica neta i moderna.

‘The Circle’ evoca el temps o, més precisament, els fragments de temps que s’amunteguen en un vast escenari de moments i records únics. És un viatge introspectiu de sorpresa i imaginació a través d’aquestes mirades del temps. El cercle representa cura, calma i atenció per aconseguir la seva perfecció definitiva. Som un cercle, sense límits, principi o final. Infinit, unitat, connexió, només un cercle en expansió.

Tigrelab

Dream Wild Play Real

Estudi creatiu enfocat a desenvolupar experiències a través de continguts potents que barregen disseny, escenografia, interactivitat i tecnologia. Creen experiències oníriques que juguen amb la llum, el so, l’espai i el moviment. 

‘Dream Wild Play Real’ és un projecte immersiu que aprofita el potencial transformador dels somnis, transcendint les fronteres entre la realitat i la imaginació, i convida tothom a una nova dimensió captivadora.

V.P.M.

Symbiosis

Estudi creatiu enfocat a la producció audiovisual. A través d’una investigació experimental creen espectacles i experiències artístiques úniques, basades en el disseny conceptual i la innovació tecnològica.

Vivim en una era digital on les connexions són omnipresents i inevitables. La intel·ligència artificial ha ampliat encara més la nostra capacitat de connectar-nos i comunicar-nos, per tant, la coexistència pacífica entre la tecnologia i els éssers humans crea una relació simbiòtica.