VDJOC

La Secretaria de Política Lingüística us ofereix VDJOC, l’espai web que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català per promoure’n el consum. Els videojocs estan classificats en 12 categories. Alguns videojocs pertanyen a més d’una categoria. Trobareu una fitxa de cada videojoc amb l’estudi que el comercialitza, les plataformes que el distribueixen, la data d’estrena, la qualificació PEGI, a més de la pàgina web i el tràiler, si n’hi ha.

Conceptes TermCat

Aquesta web pretén apropar el món dels videojocs a tothom i una bona manera de fer-ho és mitjançant les paraules i els conceptes propis d’aquesta indústria i entreteniment. En base al servei del Termcat (Centre de Terminologia de la Generalitat), us oferim nou coneixement.

arbre binari

Arbre en què cada node pare té com a màxim dos nodes fill.

 

mapa de bits

Representació d’una imatge gràfica composta de bits.

guió

Representació textual o gràfica detallada de la narració d’un videojoc.

script

Conjunt d’instruccions destinades a l’automatització de determinades operacions.

vida

Durada prevista de l’existència d’un personatge jugador, condicionada per la seva actuació dins del videojoc. Segons el joc, el personatge jugador pot disposar d’un nombre limitat de vides.

Publicacions

Formació en videojocs

Consulta el llistat de formacions a Catalunya en universitats i cicles formatius de grau superior sobre disseny, producció i desenvolupament de videojocs

 

Lectures recomanades

Lectures que aborden el videojoc per aquest Sant Jordi 2022

Marc Angrill

La diada de Sant Jordi és un moment excel·lent per suggerir lectures que aborden el videojoc des de diverses perspectives i per a tota mena de lectors. Hem demanat a Lúdica que actualitzi el seu ja clàssic recull de recomanacions literàries per aquelles persones interessades en seguir amb la immersió (o iniciar-la) al món del videojoc bé sigui amb assaig, amb còmic o amb narrativa. Tant les històries en que els videojocs fan de fils conductors com aquelles que ens expliquen la realitat (la ja viscuda i la que tenim per endavant amb les reivindicacions que calen) poden fer les delícies de grans i petites. Aquí teniu, doncs, les recomanacions de Lúdica per aquest Sant Jordi 2022!

El videojoc a Catalunya durant la pandèmia

Albert Garcia

La pandèmia ha provocat canvis en les nostres vides. Hem estat més temps tancats a casa i això ha canviat com socialitzem, com consumim cultura i com passem el temps lliure. El periodista especialitzat en videojocs Albert Garcia analitza com ha viscut el sector català dels videojocs aquest temps de pandèmia.

Videojocs – guia per a principiants:
primeres passes

Pablo Algaba

Iniciem amb aquest post una sèrie d’articles amb els quals volem posar en valor els videojocs, un dels mitjans més estimulants del paisatge cultural actual. Us exposarem les capacitats dels videojocs per a la poesia, per ser vehicles de discursos autorals, la força del seu llenguatge per actualitzar el relat mitològic clàssic en temps post-moderns i, en definitiva, mostrarem que els videojocs són, indubtablement, cultura.

Videojocs musicals:
“insert coin again, Sam”

Dani Gimeno

No us sorprendrà saber que la relació de qualsevol expressió artística amb la cultura digital o els videojocs és la nostra debilitat i ho expressem de tant en tant al Blog. Si fa poc us convidàvem a fer un viatge musical al videojoc català de la mà de l’Albert Garcia, avui el viatge el farem als videojocs musicals i al seu permanent retorn després del seu moment de glòria a la segona meitat de la dècada dels 2000.

8 pel·lícules sobre el món dels videojocs

Marcel Gómez Macià

Tomb Rider, World of Warcraft, Prince of Persia o Detectiu Pikachu són alguns dels videojocs que durant els últims anys han vist com es feien adaptacions cinematogràfiques dels seus personatges i històries. Amb més o menys èxit, i més o menys encert, és una fórmula que segueix funcionant des que el 1993 s’estrenés la primera pel·lícula live-action basada en un videojoc, Super Mario Bros. De tota manera, també s’han fet produccions que, sense estar basades en videojocs reals, tenien una trama principal relacionada amb aquest món virtual. Us n’hem recollit vuit títols, tant clàssics com actuals, perquè en feu un cop d’ull!

Un mirall multiforme per descobrir el videojoc català

Marc Vilajosana

El Palau Robert acull fins al 4 de setembre l’exposició ‘Nova Pantalla’ per reivindicar els professionals i les obres que conformen la indústria nacional de l’oci electrònic.