Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Setembre 2022

REVOLUCIONAR FORMANT

Carles Sora és investigador i especialista en cultura digital. Dirigeix el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, precisament on ell es va graduar. En aquesta entrevista ens parla del paper que ocupa l’escola en el sector i de les enormes possibilitats de creixement que viu el món de la creativitat tecnològica al nostre país.

Exposicions virtuals,
millors que les del món real?

Sí, el títol és una mica clickbait, però no ens discutireu que les exposicions virtuals tenen alguns avantatges respecte a les seves cosines del món físic: estan obertes dia i nit i es poden visitar des del sofà (o el llit) de casa. Sota el nom d’exposició virtual s’apleguen experiències i projectes molt diferents, i en aquest article us n’ensenyarem algunes que ens han arribat al cor, o al cervell.

_
Albert Sierra

5 Apps freaks per caminar més.
Gamifica els teus passos!

No hi ha excuses. Ja ha començat l’escola, ja hem tornat a la feina, comença el curs i és temps de nous i bons propòsits. Com que setembre és per alguns l’inici de tot, aquest mes us proposem 5 aplicacions mòbils caminar o córrer més i millor. Com a bons freaks que som us presentem apps per gamificar els vostres entrenaments i passejos: podreu córrer amb zombis i convertir-vos en superherois i heroïnes. Poseu una mica de diversió i  d’imaginació als vostres entrenaments amb aquestes aplicacions que gamifiquen la vostra rutina de fitnes.

_
Yolanda Jiménez

Els videojocs catalans
conquereixen
la Gamescom

La principal fira de videojocs d’Europa ha rebut enguany la visita de 15 estudis i companyies de videojocs amb seu al Principat. El joc AkxoLotl, desenvolupat per l’empresa catalana 2 Awesome Studio va rebre el premi ‘Best Streamable Game” de l’Indie Arena Booth de la Gamescom.

_
Marc Vilajosana

El paper
de la formació
en el futur del videojoc

Estudi i anàlisi del sector dels Videojocs per apropar el teixit empresarial i la formació de professional. Aquesta entrada va ser publicada originàriament el passat 21 de juny al blog corporatiu de Brots Consultoria, especialistes en l’àmbit de l’ocupació i la gestió dels recursos humans.

_
Brots consultora

VIDEO DEL MES

SALT

És la primera pel·lícula generada per una IA. És una aventura a la web6 on les teves eleccions creen un univers de ciència-ficció dels anys 70!

El català als videojocs:
una partida per guanyar

La presència encara molt minoritària del català en el món dels vídeojocs genera debats intensos i certament enriquidors entre experts, comunitats de jugadors, institucions i entitats que treballen de forma voluntària per modificar aquesta realitat. Recopilem algunes de les veus que ens ajuden a reflexionar sobre l’evolució sociolingüística de tot aquest ecosistema digital, líder al nostre país.

_
Estefania Redondo

Reenganxa’t
a Bola de drac en català:
guia per no perdre’t (gaire)

Bola de drac forma part de les bases culturals i de consum en llengua catalana d’entreteniment per a diverses generacions de catalanes i catalans. Dues setmanes enrere es va estrenar als cinemes “Dragon Ball Super: Super Hero” la darrera pel·lícula de la saga i que suposa el feliç retorn d’aquest univers a la llengua catalana atès que, amb el suport del Departament de Cultura, es projectarà en català a 49 sales de Catalunya, 5 del País Valencià, 2 de Mallorca i 1 d’Andorra (teniu la relació de cinemes al final d’aquest article). Per a molts de nosaltres és, doncs, el feliç retorn d’en Goku i els seus a la nostra llengua.

_
Dani Gimeno

IA i art digital:
una combinació explosiva!

No hi ha cap dubte que la intel·ligència artificial és cada vegada més present a les nostres vides. Des dels chatbots avançats fins als cotxes autodirigits, la IA s’està infiltrant lentament però de manera segura en tots els aspectes de la nostra existència. Però què passa amb la cultura digital? La IA es pot utilitzar per crear i donar forma al món en línia que avui habitem?

_
Nova Grau