Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Novembre 2022

L'ARTISTA DELS EFECTES VISUALS

La indústria de l’animació 3D i els efectes visuals està creixent a un ritme trepidant amb una alta demanda de professionals. Ens ho explica Fèlix Balbas, que ha treballat en grans superproduccions de cinema internacionals i que ara dirigeix la seva pròpia empresa a Barcelona. L’artista ens anima a participar en el festival b’Ars VFX, a punt de celebrar-se a la Ciutat Comtal.

Una tardor farcida
de Cultura Digital a Catalunya!

Tot i que no ho sembla, ja fa més d’un mes que hem entrat de ple en la tardor, i quina tardor! Ha arribat plena d’esdeveniments, conferències i festival d’arts digitals arreu del territori. Us fem una ruta pels nostres esdeveniments de cultura digital preferits que se celebren a Catalunya entre finals d’octubre i durant el mes de novembre. La majoria dels projectes tenen format híbrid, perquè els pugueu fruir tant si hi aneu com si no.

_
Yolanda Jiménez

Coneix als guanyadors
de l’Smart Catalonia Challenge!

L’edició d’enguany de l’SmartCatalonia Challenge va celebrar la seva gran FINAL! És el moment de saber quines seran les propostes guanyadores: el passat 4 d’octubre a la seu del MNACTEC de la ciutat de Terrassa va tenir lloc l’acte de lliurament dels premis del Challenge de Museus, englobat dins l’11a edició de l’SmartCatalonia Challenge.

_
Marina Rodriguez

Els videojocs
són cultura!

És innegable: els videojocs són un fenomen planetari, un entreteniment de primer ordre per a les masses. Amb els anys ha acabat convertint-se en una de les indústries culturals capdavanteres i amb unes perspectives de creixement per sobre de la resta. I és que, si estan ben dissenyats, els videojocs poden esdevenir experiències totals des d’un punt de vista de consum i de creació artística.

_
Yolanda Jiménez i Dani Gimeno

Èxit de participació
i moltes emocions a la gran trobada
organitzada per GameBCN i DeviCat

Catalunya ha tornat a viure una gran festa del món dels videojocs. Emprenedors, experts i aficionats es van donar cita el 20 d’octubre al Disseny Hub Barcelona en el marc de la sisena trobada de DeviCat amb una esperada presentació: la dels treballs realitzats pels equips que han seguit el programa d’incubació de GameBCN. Aquesta experiència de mentoring i assessorament a estudis independents s’estén ara a Girona. S’amplia així la cultura digital a través del territori.

_
Estefania Redondo

VIDEO DEL MES
That Reading Feeling Awaits 60 I Creat per Droga5

Aquesta campanya d’Amazon ens fa gaudir de la “màgia invisible” dels llibres usant diferents estils d’animació i il·lustració per portar-nos a móns imaginatius als que ens porten les lectures. Stop motion, manga

Videojocs: on comença la diversitat?

Han evolucionat les narratives dels videojocs cap un públic més heterogeni? Representen realment la diversitat de la societat actual? Analitzem de la mà d’expertes del sector, l’evolució que estan tenint aquests productes culturals en la incorporació de referents del col·lectiu LGTBIQ+ i de personatges femenins no sexualitzats. El camí és imparable, però quins impulsos necessita la indústria per agafar més solidesa i velocitat en aquest terreny?

_
Estefania Redondo

Fresc & Freak:
novembre’22

Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

_
Marisol López

Totes les possibilitats de finançament
per a estudis de videojocs catalans

El passat 28 de setembre, el Departament de Cultura va organitzar una jornada sobre possibilitats de finançament per a estudis i empreses de Videojocs. L’arribada dels Fons Next Generation ha completat el mosaic d’antigues i noves línies d’ajudes adreçades directament o indirecta als estudis, startups i empreses de desenvolupament de videojocs. L’objectiu de la jornada, atès el gran volum d’informació que emeten les administracions públiques (no sempre fàcils de digerir) era fer una síntesi sistematitzada de totes les línies de subvenció i ajuts que actualment s’ofereixen des de les institucions (Unió Europea, Estat i Generalitat de Catalunya) i que resten o restaran a disposició de l’àmbit dels videojocs.

_
Dani Gimeno

Sitges Next.
Reptes i exigències de la innovació
en publicitat

Talent, noves maneres de comunicar i moltes expectatives posades en la innovació tecnològica aplicada al món publicitari. Aquesta és la empremta que ha deixat la setena edició del Festival Sitges Next, celebrat els dies 10 i 11 de novembre en aquesta bonica localitat del Garraf. Marques, agències publicitàries, start-ups i creadors es van donar cita a l’edifici del Mercat Vell, escenari principal del certamen, per compartir experiències i coneixements de l’àmbit de la creativitat digital que, sens dubte, estan revolucionant el sector.

_
Estefania Redondo