Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Maig 2022

COMISSARIAR AMB MIRADA DE FUTUR

És impossible no contagiar-se de l’entusiasme que transmet Àntonia Folguera quan parla del Sónar+D, reconegut esdeveniment de tecnologies creatives que conviu amb el Festival i que mostra els pensaments més innovadors de l’art digital. Conversem amb ella, comissària de continguts, i descobrim alguns dels secrets d’aquesta gran cita internacional de música avançada, tecnologia i creativitat, a punt d’arribar ja a Barcelona amb espais i formats absolutament renovats.

Videojocs musicals:
“insert coin again,
Sam”

No us sorprendrà saber que la relació de qualsevol expressió artística amb la cultura digital o els videojocs és la nostra debilitat i ho expressem de tant en tant al Blog. Si fa poc us convidàvem a fer un viatge musical al videojoc català de la mà de l’Albert Garcia, avui el viatge el farem als videojocs musicals i al seu permanent retorn després del seu moment de glòria a la segona meitat de la dècada dels 2000.

_
Dani Gimeno

La intel·ligència artificial
compon la banda sonora
del món digital

La primera peça musical creada amb un ordinador data del 1956. El seu nom és Suit Illiac i és obra de Lejaren Hiller amb l’Illiac de la Universitat d’Illinois I, el primer superodinador allotjat per un centre acadèmic. La notícia es va rebre amb sorpresa, escepticisme, curiositat i, també, amb certa por. Així ho narrava una notícia del United Press, que descrivia el resultat com “una suite composta per un cervell mecànic” i que recollia l’opinió d’un oient que temia perquè la tecnologia eliminés “la necessitat de compositors humans”.

_
Aida Corón (per a Metadata)

OFFF Barcelona, 
un escenari màgic de creativitat
tecnològica i sensacions

L’OFFF 2022 celebrat a Barcelona ens ha tornat a portar les obres més avançades i impactants de l’art i el disseny digital en un context post-pandèmic en què valorem especialment el retrobament presencial amb els artistes.

_
Estefania Redondo

La relació entre
la intel·ligència artificial
i la cultura a debat

Sant Jordi és, sens dubte, un dia molt especial on la creació hi té un paper fonamental. Us presentem aplicacions per fer poesia, IA que fan art o un mercat de criptoflors perquè aquest Sant Jordi sigueu els més moderns del barri!

_
Marisol López

VIDEO DEL MES

Electric Charm
Una bonica animació de colors, textures i composicions hipnòtiques les que posa l’artista i il·lustradora xinesa Yukai Du a la cançó Eelctric Charm del grup d‘indie pop de Texas Carry Illinois.

Colònies i campaments
tecnològics:
estiu 2022

Cada any us portem un llistat dels centres que ofereixen a infants i adolescents activitats relacionades amb la tecnologia a l’estiu. Aquí teniu les d’enguany!

_
Cultura Digital

Més enllà de Netflix:
el català en la cultura sonora
d’internet

La música, els pòdcasts i els audiollibres es troben en diferents etapes de normalització de la llengua en l’entorn digital

_
MetaData