Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Maig 2023

ENTUSIASMAR L'ECOSISTEMA

A poc a poc, el sector dels videojocs indies o independents està escurçant distàncies amb els grans monstres de la indústria multinacional. Ens ho expliquen el Daniel Santigosa i la Laura González, organitzadors de l’IndieDevDay, que aquest any arriba a la seva sisena edició amb un gran salt qualitatiu i quantitatiu.

Poden ser creatives
les màquines?

“Poden pensar les màquines?” Aquesta va ser la pregunta que el matemàtic britànic Alan Turing es va fer l’any 1950. La pregunta ha impulsat la recerca en el camp de la Intel·ligència Artificial (IA) durant més de set dècades i encara no en tenim resposta. Tot i això, o precisament per això, la IA viu un auge sense precedents; en pocs anys ha saltat de les universitats i centres de recerca a les empreses i d’allà a la imaginació de tothom.

_
Josep Ma Ganyet

Orfebres
del píxel

La nostàlgia i l’assequibilitat impulsen el ressorgiment del‘pixel art’. Si bé el seu naixement es deu a les limitacions tècniques dels ordinadors i consoles de l’època, avui dia és considerada una tendència més dins l’art digital, més enllà dels videojocs.

_
Marc Vilajosana (Metadata)

Mares aventureres
i altres maternitats
en els videojocs

Mares lluitadores, mares que connecten els seus fills i les seves filles amb les arrels familiars i que els donen pistes per revelar-ne els secrets, mares tòxiques, mares que suposen tot un desafiament… Aquests personatges encara continuen sent una excepció en el món dels videojocs. Tot i així, cada vegada són més els títols que presenten la mare com un esperó clau que propulsa l’aventura cap endavant o que directament l’encarna. Atenció, doncs, perquè arriba el temps de les mares protagonistes.

_
Eva Comas-Arnal

Videojocs a Barcelona:
hi ha sector
i depèn també de tu

El reconeixement de Barcelona com a hub del videojoc del sud d’Europa és unànime avui, després d’una dècada en què s’ha donat forma a la cadena de valor amb fonaments tan importants com els graus i màsters de les universitats, la implicació de les institucions públiques, els reconeixements internacionals a alguns dels videojocs creats íntegrament aquí i els esdeveniments que han ubicat la capital al mapa internacional.  

_
Uri Boira

VIDEO DEL MES

‘Què vol aquesta gent?’ – Desert I Creat per David Camarero

Videoclip realitzat amb Intel·ligència Artificial i dirigit pel realitzador David Camarero per a una cançò de l’últim disc del duet electrònic. La cançó versa sobre la solitud en un món hiperconnectat, la insatisfacció constant i la idea de tecnologia versus naturalesa.

La dieta mediàtica dels adolescents: moltes xarxes socials i cada cop
menys notícies d’actualitat

Segons un estudi recent de la UAB, el 93 % dels joves catalans fa servir les xarxes socials com a font d’informació. Els joves confien i consumeixen els continguts que corren per Youtube, Instagram, WhatsApp, Telegram, TikTok i Twitch. Això és bo? És dolent? Analitzem aquesta realitat.

_
Xavier Codony

by woot

Nodes.
La secció mensual
on trobareu les notícies més destacades del que passa a la cultura digital
a Catalunya.

_
Cultura Digital

Hac Te ens explica
com es relacionen art,
ciència i tecnologia

Les relacions entre art, ciència i tecnologia prenen moltes formes i cada cop ens resulta més urgent i imprescindible afavorir-ne la seva prosperitat. Els avenços cientificotècnics reformulen constantment les arts i les indústries culturals, proporcionant infinites possibilitats creatives. Al seu torn, l’art és també un motor de canvi i reflexió pel coneixement científic i tecnològic, que contribueix a fer-lo més humà i ètic, alhora que l’impulsa a transgredir les convencionalitats.

_
Adriana Valero

Desxifrant
el cervell digital

La IA ens parla de quin és el procés a partir del qual els algoritmes GPT transformen les converses humanes en intel·ligència artificial, com s’entrenen les xarxes neuronals i, sobretot, quins són els biaixos que tenen els models d’entrenament.

_
Nova Grau (IA)

Calendari
de Cultura Digital

Des de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya us hem preparat aquesta calendari anual d’esdeveniments de cultura digital que passen a Catalunya.

_
DGICD

PDF

Convocatòria de subvencions
per a programes d’incubació de projectes en l’àmbit de la creativitat digital

Termini: de l’11 al 29 de maig

_
Direcció General d’Innovació
i Cultura Digital