Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Juny 2022

CREAR COMPARTINT

Varvara Guljajeva i Mar Canet formen un duet artístic que triomfa arreu del món combinant intel·ligència artificial, cinètica, fabricació digital i la complicitat del públic. Aquests dies han estat a Barcelona per presentar la seva obra Psychedelic trips, una impactant instal·lació d’artesania transformada amb textos que els mateixos autors ens expliquen, juntament amb les claus de les seves innovadores creacions

Sónar+D 2022:
una crònica
personal

Enguany ha tornat el festival Sónar que recordàvem, amb la gespa verda i els autos de xoc. El Sónar+D s’ha renovat amb un recorregut que proposava nous formats i s’obria als assistents al festival. La música i la tecnologia hibridades amb les conferències, les performances i les instal·lacions per parlar de com l’art es relaciona i transforma amb la web3, la intel·ligència artificial, el blockchain i molt més. Us presentem una mirada personal d’algunes de les activitats que han format part d’aquesta edició.

_
Cultura Digital

Passem pantalla:
la presentació de la
Taula del Videojoc

Aquest article pretén fer la crònica –des del punt de vista de Cultura Digital- de l’acte de presentació de la Taula del Videojoc que es va celebrar el passat 16 de juny a l’IDEAL, Centre d’Arts Digitals de Barcelona. El títol de l’article no pot ser més objectiu i, tanmateix, es podria haver anomenat “Crònica de la constatació d’un fet: el Videojoc és Cultura” o encara “Els videojocs es manifesten a l’IDEAL”.

_
Dani Gimeno

Videojocs 
amb perspectiva 
queer

El mes de juny se celebra l’Orgull i amb ell la comunitat LGTBIQ+ reafirma el sentiment de les diverses identitats i orientacions sexuals i de gènere, que generalment han estat marginades i reprimides. Aquests col·lectius han estat tradicionalment poc representats en totes les arts, també en el món del videojoc.

_
Yolanda Jiménez

We Met in Virtual Reality
el primer documental 
gravat dins un metavers

El passat mes de maig el festival DocsBarcelona va celebrar el seu 25è aniversari. La Secció Oficial Panorama va programar la pel·lícula We Met in Virtual Reality. El seu director, Joe Hunting, va explicar la gènesi del film i com es crea dins la realitat virtual en un col·loqui amb Jordi Sellas. Si voleu saber com es fa una peli dins el metavers…

_
Yolanda Jiménez

VIDEO DEL MES

El Videojoc és Cultura
És la campanya de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital. Creada amb l’objectiu de millorar la percepció de la ciutadania respecte els videojocs, la campanya de difusió posa èmfasi en la creativitat, la formació, l’economia digital i la creació de comunitats diverses. La creació és de Soon in Tokyo + Digo.digital i la banda sonora és de Magia Bruta 

Game Boy? Game All!
Campanya de sensibilització
envers les violències masclistes
als videojocs

El passat mes de desembre, des de Cultura Digital vam llançar una crida a les escoles de disseny gràfic del país per fer participar els seus alumnes en l’elaboració de cartells per a la sensibilització envers les violències masclistes digitals al món dels videojocs aprofitant l’avinentesa de l’exposició “Nova Pantalla. El món del videojoc a Catalunya” que hores d’ara es desenvolupa (fins al 4 de setembre ) al Palau Robert.

_
Dani Gimeno

Catalunya deixa enrere
la seva primavera
més digital

De l’OFFF al Sònar+D, el Principat consolida la seva referència com a territori de nexes entre cultura i tecnologia. Amb l’arribada de l’estiu, Catalunya tanca una primavera anòmala, no només per la intensa onada de calor que l’ha acomiadat, sinó també per la irrupció d’esdeveniments i exposicions dedicats a la cultura digital que s’han concentrat en els darrers tres mesos. 

_
MetaData