Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Juny 2023

TECNOLOGIA I ÈTICA

Quan us esteu servint dels beneficis de la tecnologia, us plantegeu en algun moment les seves implicacions ètiques? La Joana Moll és una artista i investigadora que estudia l’impacte ambiental que provoquen les noves tecnologies, i els perills que suposa la vigilància o la utilització de dades privades en males mans. 

La creació artística davant de Stable Diffusion i ChatGPT: perquè els artistes s’estan rebel·lant contra la IA generativa?

Els programes de generació automatitzada d’imatges i textos s’han fet molt populars en els últims mesos. Però, diversos artistes i creadors han portat als tribunals les empreses darrere d’aquestes intel·ligències artificials generatives. Per què cada vegada més artistes s’estan aixecant contra les companyies creadores d’aquestes tecnologies? Què hi ha en joc per al món de la cultura?

_
Pablo Jiménez Arandia

Videojocs per a nens i nenes
per aquest estiu

Durant les vacances, els dies sembla que s’allarguin i, per fi, podem divertir-nos sense comptar els minuts! Per als infants sempre acaben havent-hi estones avorrides, sobretot quan fa tanta calor que no es pot sortir. Aquí tens una llista de videojocs ideals per transformar-les en moments de diversió a casa.

_
Marc Angrill

Com monetitzar
la teva creació digital

El món laboral està en contínua transformació, però les noves tecnologies acceleren aquests canvis, fent néixer noves professions adaptades a les necessitats de les empreses i els consumidors. La pandèmia de la Covid-19 va ser crucial per fer créixer, d’una banda, la varietat de continguts de creació digital que es poden monetitzar per internet, i de l’altra, els ingressos indirectes propiciats, per exemple, per la publicitat. En aquest article en fem un repàs.

_
Xavier Codony

Vtubers:
darrere la màscara digital

Xerren amb els seus seguidors, fan reptes virals, canten cançons o juguen a videojocs en directe. A la pràctica, els vtubers s’assemblen molt a la imatge que associem als youtubers i retransmissors tradicionals, però tenen una diferència crucial: en comptes de mostrar el seu rostre, interactuen a través d’un avatar virtual. Amb els anys, el que s’identificava com una rara avis provinent del Japó ha anat guanyant presència al món anglosaxó i, a poc a poc, comença a deixar-se veure també a la resta del planeta.

_
Marc Vilajosana (Metadata)

VIDEO DEL MES

Robot Dreams I Creat per Pablo Berguer

Clip de la película ‘Robot Dreams, seleccionada a la secció de Projeccions Especials del Festival del Cinema de Cannes 2023. El realitzador adapta la novel·la gràfica de la nord-americana Sara Varon. Berguer fa el salt a l’animació amb la història d’amistat entre un gos antropomorf i un robot al Nova York dels anys vuitanta.

Sitges Next:
com comunicar
amb intel·ligència (artificial)

La intel·ligència artificial ha estat el fil conductor de la vuitena edició del festival Sitges Next, dedicat a la innovació en màrqueting, publicitat i comunicació i celebrat els dies 7 i 8 de juny al Casino Prado de la localitat. Durant dues jornades, més de vint ponents -directors creatius, enginyers informàtics, dissenyadors, il·lustradors…- han participat en les conferències, xerrades i taules rodones per posar a debat les possibilitats, avantatges, límits i conseqüències de l’aplicació de la IA en aquest terreny.

_
Xavier Roca

by woot

Sonar+D 2023,
una crònica col·lectiva

Enguany hem celebrat els 30 anys del festival Sónar i l’11a edició del Sónar + D, el congrés de creativitat digital del festival de música avançada.  El Sónar+D ens ha permès veure, escoltar, tocar i debatre sobre experiències i projectes molt diversos entorn als dos grans eixos temàtics d’enguany: l’impacte de la IA sobre les arts i l’emergència climàtica.  

_
Cultura Digital

Nodes.
La secció mensual
on trobareu les notícies més destacades del que passa a la cultura digital
a Catalunya.

_
Cultura Digital

Calendari
de Cultura Digital

Des de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya us hem preparat aquesta calendari anual d’esdeveniments de cultura digital que passen a Catalunya.

_
DGICD

PDF