Cultura
digital

Tendències i cultura digital a Catalunya

Febrer 2022

Si la IA
discrimina les dones…
per què no la corregim?

La intel·ligència artificial no és nova. Existeix fa més de cinquanta anys, però és ara, que tenim prou volum de dades i capacitat de computació, que es pot aplicar en una multitud de casos pràctics, però la IA i els biaixos de gènere de les dades continuen menystenint les dones

_
Karma Peiró

8 dones de l’àmbit de la Cultura Digital que has de conèixer

El proper 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, que commemora el paper (imprescindible) i la importància de la dona en la societat, reinvidicant la igualtat social. Amb aquest motiu, i per seguir donant visibilitat a les dones en el món de la cultura, us presentem 8 dones de l’àmbit de la Cultura Digital, i us expliquem els seus projectes.

_
Adriana Todó

Dades de dones 
en les TIC

Recuperem les dades de l’informe estadístic elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones perquè ens ofereix la possibilitat de disposar d’una fotografia de l’estat de la qüestió i ens carrega de raons per impulsar actuacions encaminades a equilibrar la presència de les dones als estudis i llocs de treball vinculats a les TIC. 

_
Dani Gimeno

VIDEO DEL MES

FEARS de Nata Metlukh
El número de febrer del blog el publiquem quan fa molt poc ha esclatat a Europa un conflicte bèl·lic. Encara amb la incredulitat al cos, us presentem a l’animadora d’origen ucraïnès Nata Metlukh i el seu curt Fears (2015), centrat en com les pors ens condicionen i ens fan petits. Des de la més profunda convicció que a més cultura, menys conflicte a Europa i arreu i, per tant, menys persones patint els horrors de les guerres i de les pors imposades, не на войну.

10 notícies
del mes de febrer
que no et pots perdre

Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre: Botto, Ye, Peluso, Moll, Wordle, Metavers, WiFi, Carboni, Speechin i MIT. Poseu-vos al dia en 10 minuts!

_
Marisol López

Els videojocs catalans
previstos per 2022

En aquest article farem un breu repàs d’aquelles obres que ens han cridat més l’atenció. Al mateix temps, al final de l’article podeu trobar una llista en què hi són presents la resta de títols que estan previstos per 2022 i una altra llista de tots aquells videojocs que també estan en desenvolupament, tot i no tenir data de publicació.

_
Edu Abad Cabedo

Viatge musical
al videojoc català

La música i el so són una part fonamental de l’experiència de jugar a un videojoc. De la mateixa manera que passa en el cinema, l’àudio no tan sols està al servei de la narració, sinó que ajuda a reforçar les emocions que transmeten les imatges. És més, la capacitat que té l’element sonor a l’hora de transportar-nos a d’altres llocs, siguin reals o imaginaris, és una funció que està especialment lligada al mitjà interactiu.

_
Albert García

Parlem de
transhumanisme:
orígens, exemples i interrogants

Ja fa temps que els humans fem servir la tecnologia per a millorar la nostra qualitat de vida. Existeixen exemples de dispositius pràctics que ens ajuden a erradicar o a fer menys greu certes malalties. Aquesta nanotecnologia, ja sigui temporal o permanent, resulta útil i perfecciona un cos naturalment vulnerable a la malaltia i a la condició mortal.

_
Judith Trench