Participaran a la taula: Moderats per Mònica Simó (coordinadora d’esdeveniments a FemDevs), Alba Molas (Game Designer a Gameloft), Diana González (Enginyera de software a Scopely Games), Laura González (creadora i organitzadora de l’Indie Dev Day) i una representant de Donestech.
Tradicionalment els videojocs s’han considerat un món majoritàriament masculí, tant pel que fa a la composició de la seva indústria, com pels seus jugadors, i pels estereotips de gènere amb que estan construïts els personatges i arguments dels jocs. Sembla que això està canviant: segons l’Asociación Española de Videojuegos (AEVI) el 47% dels usuaris de videojocs ja són dones a nivell estatal.
Com a professionals i jugadores hem vist els darrers temps una evolució en la inclusió de dones, de la perspectiva de gènere i fins i tot en una inclusió de personatges LGTBI+ en els jocs. Però és sempre així? Es fan entrar a vegades personatges LGBTI+ amb calçador? Passa el mateix amb el desenvolupament dels personatges femenins, com apunten algunes veus? Com han evolucionat les dinàmiques de joc, sovint criticades per l’exclusió, el menysteniment i fins i tot en ocasions l’assetjament de les dones i les dissidències de gènere? I en la indústria, notem també avanços en una major presència de dones, persones LGBTI+ i d’una major diversitat en general? Un millor ambient de treball i una major consciència de la necessitat de transformar dinàmiques sexistes i tòxiques? O es manté una discriminació per aquestes raons? És la mateixa que la de tota la vida o és ara més visible gràcies a la lluita i la denúncia de persones i col·lectius?
Amb tot això, percebem algun avenç en la diversitat de gènere en la indústria i els videojocs? Quins són els reptes que tenim per davant? En aquesta taula rodona intentarem donar resposta a aquestes preguntes.
Aquesta xerrada és una activitat paral·lela de l’exposició ‘Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya’ que es pot visitar fins al 4 de setembre al Palau Robert