Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

FEST: Sónar+D

15 juny

Sónar+D és la trobada internacional d’art, ciència i cultura digital que explora com la creativitat canvia el present i imagina nous futurs. Des de 2013, aquest esdeveniment antidisciplinar reuneix a Barcelona destacats artistes, tecnòlegs, creatius, músics, dissenyadors, pensadors, científics i emprenedors per participar en un programa de xerrades, masterclasses i tech-shows acuradament comissariat amb l’objectiu posat en la inspiració i el networking.Per a milers de professionals i públic curiós de més de 100 països, Sónar+D ofereix un entorn únic, obert i relaxat, on descobrir nous treballs trencadors i trobar oportunitats, aprendre noves habilitats i mostrar iniciatives. Tres fructífers dies de talks, demos i workshops, espectacles, concerts en viu, exposicions, experiències immersives i interactives i trobades amb diferents comunitats.

Temàtiques

L’impacte de la IA en les arts, eix central de Sónar+D

A mesura que la Intel·ligència Artificial entra a cada cop més àmbits de les nostres vides, resulta cada vegada més imprescindible monitorar com evoluciona la relació entre els éssers humans i les màquines. D’això ens parlarà Kate Darling, la major experta en ètica robòtica en el món, en una xerrada presentada per SEIDOR. A Sónar+D 2023, estarà també el col·lectiu Domestic Data Streamers, que, mitjançant el seu fundador Pau Garcia, analitzarà els sorprenents resultats de l’aplicació de la IA en les arts, alhora que sospesarà les seves perilloses conseqüències. CJ Carr, director de recerca a Harmonai, explicarà com utilitza la IA per crear música i Tupac Martir presentarà la seva nova peça d’assemblatge multimèdia ‘Unique’. Tot això, sense oblidar-nos de l’AI & Web3 Creatives Summit, un simposi impulsat per Sónar+D i UPF Ventures que, al llarg de dues jornades, analitzarà les relacions entre la IA i la música, la IA i el cinema (servirà de cloenda al +RAIN Film Fest, del qual parlarem més endavant), l’expanded media i la creativitat i la Web3.

Desxifrant el futur de la indústria musical…

Així com l’AI & Web3 Creatives Summit abordarà la relació entre la IA i la música per començar a albirar el futur del sector, Sónar+D comptarà divendres amb el Music Innovation Forum, en què s’eludirà la barrera entre convidats i públic per tenir una conversa oberta i fluida sobre la situació actual i futura del sector. Es parlarà sobre eines per a creadorslive performance comunitats i distribució. I així com CJ Carr és capaç de visionar el futur de la música mitjançant l’ús de la IA, l’artista grime Elijah portarà els seus ‘Yellow Squares’ a l’escenari en una sessió interactiva que buscarà ajudar els creadors en el seu camí en tan difícil negoci. També hi serà Afrorack per explicar com ha curt-circuitat des d’Uganda l’eurocentrista món de la tecnologia musical, mostrant algunes de les seves pròpies creacions i explicant la seva particular visió dels sintetitzadors.

…i de la indústria audiovisual

Aquesta aproximació al cinema fet amb IA de l’AI & Web3 Creatives Summit, així com aquesta performance de Tupac Martir’s ‘Unique’, en la qual conviuran àudio, visuals generatius i realitat augmentada, es complementen amb altres sessions que abasten el camp de l’audiovisual. Behind the show: Weirdcore + Black Box Echo ens permetrà conèixer de primera mà el treball de dos dels grans noms que s’amaguen rere els visuals de famosos shows com els d’Aphex Twin, BICEP i més. Universal Everything estarà representat pel seu Director Creatiu Interactiu, qui ficarà el bisturí al treball audiovisual d’aquest col·lectiu fluid de “media artists, experience designers i future makers”. I, a ‘Generative AI and the Arts’, l’estudi Rhizomatiks, amb l’artista Daito Manabe i l’enginyer Yuya Hanai, donaran una masterclass en la qual introduiran al públic en el funcionament de la IA generativa i la tecnologia de síntesi d’imatges basada en prompts.

On es troben l’art, la ciència i la societat 

L’aposta de Sónar+D el 2023 pels grans fòrums de debat obert es completa amb l’Art, Science and Technology Forum, organitzat juntament amb HacTe, que serà, a més, la primera activitat del festival. Allà, es parlarà de la importància de les relacions entre art i ciència, s’explorarà sobre diferents models de residència i s’analitzarà com estan contribuint els artistes als reptes actualsPUZZLE X es porta preguntant des de la seva fundació com es creuen les tecnologies d’avantguarda amb l’art, la música i l’expressió creativa. Per això, la seva directora fundadora, la Dra. Zina Cinker, presentarà en la seva masterclass ‘MATTER EXPRESSIONSM’ els avanços més emocionants d’aquesta tecnologia i la deep science. De forma més performativa, a Stage+D by MEDIAPRO, Playmodes & UPC-Telecos presentaran ‘Astres’, una línia de recerca que planteja la utilització de llum natural en obres d’art lumínic. Claire L. Evans convida Sofía Crespo per parlar de vincles i paral·lelismes entre el món natural i la tecnologia de la informació, cobrint des de xarxes de fongs fins a ordinadors fabricats amb cèl·lules cerebrals. I, a ‘Listen to find questions’, Jana Winderen oferirà un concert en el qual sonaran tots aquests enregistraments de camp que capta a racons, profunditats i latituds de difícil accés. També estarà la Plaça de Barcelona, una instal·lació interactiva organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, que oferirà tres dies d’activitats que s’anunciaran molt aviat.

Una nova Project Area amb més de 80 projectes

Juntament amb els fòrums de debat, l’altra gran novetat d’aquest Sónar+D 2023 és Project Area, una zona que es presenta com la gran plaça de Sónar de Dia. Durant les tres jornades, s’exposaran projectes a les seves diferents zones: Music & Sound, on la tecnologia musical cobra vida -amb peces d’Orbita – PlaytronicaRichie Hawtin & Erica SynthsDomestic Data StreamersBefaco, Pioneer DJ & Tribe XR i Dolby Atmos & Mercedes-Benz-, Art & Science, on hi haurà treballs en matèria de radiació còsmica, computació quàntica i contaminació online -amb presència del Museo Nacional de Ciencias y Tecnología, la peça ‘Orbihedron’ d’Evelina Domnitch i Dimitry Gelfand i el Barcelona Supercomputing Centre-, Design, amb una selecció de propostes que exploren les possibilitats artístiques més radicals ofertes per dissenyadors emergents -amb The Utsuori LabGnomalab Studio Blo que, entre d’altres-, Realities+D, amb una mostra de les experiències més creatives de realitat augmentada i realitat virtual -destaquen Rindon JohnsonLauren Moffatt i Universal Everything-, Gaming, amb alguns dels videojocs més creatius i prometedors -els d’Aleix PitarchAlbert Barqué i GameBCN són imperdibles- i un Stage Project Area pel qual passaran breument a presentar els seus treballs +RAIN Film FestEntangled Others Studio i D-Fuse, entre d’altres.

Espais i Horaris

Un Sónar+D per a professionals, estudiants i ments curioses pel matí…

La gran novetat de Sónar+D el 2023 està en els seus horaris. La trobada obrirà portes a les 10:00h del matí en les jornades de dijous i divendres per albergar activitats formatives, de debat i exhibició. Entre elles, els dos grans fòrums de debat a SonarÀgora -l’Art, Science and Technology Forum, dijous, i el Music Innovation Forum, divendres-, així com altres activitats especialitzades i trobades sectorials tant a Lounge+D -on hi haurà esmorzars de benvinguda, sessions open mic, community meetups i més- com a Room+D -amb l’International Symposium on Soundscape, Advanced Music & AI organitzat per la Universitat de Barcelona, la Music Pitch Session de Barcelona Music Tech Hub i Music Tech Europe, la sessió ‘Technology and the Cultural Sector’ o la masterclass: Envisioning the Sónar+D DAO presented by Polkadot-.

…i més obert que mai al públic general per la tarda

Sónar de Dia obrirà les seves portes a les 15:00h i l’activitat a Sónar+D seguirà fins que caigui la nit amb més masterclassesxerrades conferències performatives, tant als espais esmentats com sobre l’escenari, tant a l’auditori Complex+D -amb els concerts de Carles Viarnès & Alba G. Corral, Kode9 o Desert- com a l’espai multipantalla Stage+D by MEDIAPRO, situat en ple Sónar de Dia -allí actuaran Daito Manabe, Jokkoo Collective, Ana Quiroga & Estela Oliva i més-. També hi haurà una instal·lació audiovisual que explorarà els 30 anys d’imatge gràfica de Sónar, ‘Processing… 30 years of Sónar’, presented by ME by Meliá.

 

 

Mostra els detalls

Data:
15 juny
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
Lloc web:
https://sonar.es/ca/programa/sonar-d

Organitzador

Sónar Festival

Recinte

Fira Barcelona Montjuïc
Avinguda de la Reina Maria Cristina, s/n
Barcelona, Catalunya 08004
+ Mapa de Google
Visualitza el lloc web de Recinte