Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

EXPO: Ars Electronica Linz 2022

07/09/2022 - 11/09/2022

La creació digital catalana es posiciona internacionalment a Ars Electronica, el festival més rellevant de cultura digital

L‘Institut Ramon Llull, juntament amb el nou Hub d’Art, Ciència i Tecnologia de Barcelona, Hac Te, i NewArtFoundation, impulsa la participació de 6 projectes catalans al Festival Ars Electronica 2022, que es farà del 7 a l‘11 de setembre a Linz (Àustria). Un esdeveniment amb més de 40 anys de trajectòria que enguany té com a lema Benvingut al Planeta B.

La creació digital catalana estarà àmpliament representada al festival Ars Electronica 2022, on destaca la presentació d‘una obra inèdita del reconegut artista Antoni Muntadas. Ars Electronica, amb una trajectòria de 40 anys, és la cita  internacional més important de cultura digital, on art, tecnologia i societat conflueixen en una mirada cap al futur i els reptes globals que planteja.

A través dels Ars Electronica Garden Barcelona celebrats al 2020 i 2021, la capital catalana s’ha convertit en una de les principals seus deslocalitzades de l’Ars Electronica Festival. Després de dos anys de pandèmia, enguany el festival austríac torna a apostar per la presencialitat, esdevenint una oportunitat d’internacionalització per l’art digital català.

Sota el títol Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible s’hi engloben sis projectes que estan en sintonia amb la temàtica d’aquest any del festival: Benvingut al Planeta B: una vida diferent és possible! Però com?. Els projectes són: Tasmanian Tiger d‘Antoni Muntadas, Espècies I, II i III de Mónica Rikić, Somien els cossos amb òrgans electromagnètics? d‘Esther Rodríguez-Barbero, Ecosistema químic de Yolanda Uriz Elizalde, FORMS – Screen Ensemble de Santiago Vilanova – Playmodes, i Tools for a Warming Planet de Sara Dean, Beth Ferguson i Marina Monsonís.

Aquestes obres són fruit de diverses iniciatives com les convocatòries públiques de l’Ars Electronica Garden Barcelona de 2020 i 2021, els programes de beques del simposi internacional ISEA2022 Barcelona i NewArtFoundation, així com els projectes de recerca interdisciplinaris desenvolupats per Hac Te. En el cas del
projecte d’Antoni Muntadas, la seva obra de nova creació Tasmanian Tiger: Case Study of the Museum of the Extinction serà exhibida per primera vegada en aquest festival.

D’altra banda, el dijous 8 de setembre, a l’escenari principal d’Ars Electronica (Festival University Stage), es farà una conferència sobre pràctiques col·laboratives i com a partir d’elles i de compartir coneixement es poden generar propostes per a un món sostenible. La conferència estarà moderada per Pau Alsina, co-director d’Hac Te i professor i investigador dels Estudis d‘Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, i hi participaran l’arquitecta i dissenyadora Sara Dean (Califòrnia), la dissenyadora i educadora especialitzada en ecologia Beth Ferguson (Califòrnia), l’artista i directora del laboratori de cuina del MACBA Marina Monsonís (Catalunya) i l’artista i creadora d’art electrònic Mónica Rikić (Catalunya), Premi Nacional de Cultura 2021.

El dissabte 10 de setembre, Vicente Matallana, director de NewArtFoundation, farà una visita comentada a la mostra, en la que també hi participaran algunes de les artistes i col·laboradores. En el marc del festival, també es durà a terme un taller al voltant del projecte Tools for a Warming Planet, a càrrec de les seves creadores.
Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible és una producció de l‘Institut Ramon Llull, amb la col·laboració d‘Hac Te i NewArtFoundation, i el suport de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquests projectes i els Ars Electronica Garden Barcelona han estat possibles gràcies a les aportacions d’una gran diversitat d’entitats i institucions catalanes que hi han participat entre les que destaquen l’Institut de Ciències i Tecnologia de Barcelona, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, ISEA2022 Barcelona, NewArtCollection, DKV, La Caldera, Hangar Centre de Producció i Investigació d’Arts Visuals de Barcelona, La Capella, Fundació Ernesto Ventós – Nasevo, Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, Arts Santa Mònica, el Festival OFFF i Espronceda.

Altres projectes generats des de Barcelona que també formaran part de la programació d’enguany del Festival són els de Quo Artis, Espronceda i Domestic Data Streamers.

Mostra els detalls

Inici:
07/09/2022
Finalització:
11/09/2022
Categories d'Esdeveniment:
, , , ,
Lloc web:
https://ars.electronica.art

Recinte

Ars Electronica Linz
Linz, 4040 Àustria + Mapa de Google
Phone
937 689 936
Visualitza el lloc web de Recinte