La ciutat es construeix de moltes maneres. A través de la manipulació material, però també mitjançant llenguatges i construccions de mons simbòlics.
La nostra relació amb la realitat és tecnològicament intervinguda, i el que lidera aquesta interacció és el videojoc, que més enllà del lleure s’ha convertit en una eina amb potencial per col·laborar, prendre decisions col·lectives i experimentar imaginant mons i sistemes nous.
Aquesta exposició proposa mirar la ciutat des del videojoc i com podem aprofitar el potencial del fet lúdic per jugar amb la ciutat i transformar-la.
Aquestes són les activitats paral·leles:
02/03 – 19:00 h Reserves Inauguració i activitat Coneixent el videojoc: els comissaris Luca Carrubba i Eurídice Cabañes introduiran el públic en el món dels videojocs que, més enllà del temps lúdic, pot portar-lo cap a les possibilitats de pensament crític social.
06/03 – 19:00 h Reserves Taller Els objectes que poblen la nostra ciutat amb Monica Rikic per generar contes interactius.
La ciutat està poblada d’objectes que defineixen com es transita i habita: bancs, semàfors, senyals de trànsit, fonts… Com canviaria la ciutat si transformem aquests objectes? Podem imaginar-ne de nous? Mitjançant el disseny especulatiu i fent servir l’eina makey makey, repensarem la ciutat, generant objectes interactius i noves maneres d’habitar la ciutat.
13/03 – 19:00 h Reserves Taller Mapes del Guinardó conduït per ArsGames on es construiran els mapes alternatius del barri.
El futur no és el que ens ha de passar, sinó el que farem per tal de construir ciutats més ecològiques, sostenibles i justes. El primer de tot és ser capaç d’imaginar-les. En aquest taller es farà un exercici de ficció especulativa, pensant en narracions interactives amb les quals es pugui explorar ciutats possibles, posant la ciutat en joc i recorrent de manera textual imaginaris nous d’urbanisme, sistemes polítics, econòmics i socials nous, pensant des de totes les arestes possibles, entorns interespècies, híbrids de la natura i de la tecnologia.
Farem servir l’eina Twine i diferents activitats per mostrar com el mapa defineix el territor. Explorarem com els discursos operen sobre l’espai físic de la ciutat, generant ficcions interactives, que passaran a formar part de l’exposició.