Ja ha arribat aquella època de l’any que molts esperem amb candeletes: el desembre, un mes farcit de festivitats i temps lliure per consentir els nostres sentits. Amb un pont llarguíssim a la vista i les festes de Nadal a tocar, tot sembla convidar-nos a escapar de la rutina i fer les maletes. I com que sabem que esteu assedegats de cultura digital, us hem dissenyat una ruta per algunes de les exposicions d’art digital més interessants que hem trobat a una punta i altra del mapa europeu (o fins i tot més enllà). N’hi ha per tots els gustos!

Encara que l’estiuet de sant Martí que ens acompanya aquest mes de novembre ens instal·li en una pròrroga dels mesos estivals, el cert és que els fulls del calendari van passant i ens trobem pràcticament a finals d’any, amb tot el que això implica: dies de festa a dojo. I com que sabem que molts dels nostres lectors aprofiteu aquests dies per fer alguna escapada, us hem volgut preparar una selecció d’exposicions d’art digital que podeu trobar aquests dies per Europa, perquè aneu on aneu, pugueu apaivagar la vostra set de cultura digital. Aneu fent les maletes que comencem el viatge!

 

Iniciem la ruta a Madrid, on us recomanem que feu una parada a MADRID ARTES DIGITALES (MAD) per endinsar-vos en la història de la ciutat de Pompeia amb l’exposició immersiva Los últimos días de Pompeya.

Com van ser les últimes hores de la ciutat de Pompeia, devastada després de l’erupció del volcà Vesuvi l’any 79? Ara ja no us caldrà trepitjar les ruïnes de la ciutat italiana per saber-ho perquè l’exposició immersiva que es pot visitar des del 8 de setembre al centre Madrid Artes Digitales, situat a la Nave 16 de Matadero Madrid, us proposa un recorregut pels seus carrers just abans de l’erupció. L’exposició consta de quatre sales. Per una banda, la sala immersiva, de 1.200 m2 de projecció, on viureu una experiència única recorrent els carrers de Pompeia i descobrint els seus barris, comerços, llocs d’esbarjo, espais públics i temples. Tot seguit, a la sala de realitat virtual més gran d’Europa us infiltrareu en un amfiteatre ple de gom a gom muntats en quadriga i presenciareu una emocionant lluita de gladiadors. I heus aquí la gran novetat, MAD inaugura una sala de metavers on us convertireu en un avatar virtual i podreu caminar lliurement i interactuar amb l’espai mentre feu la visita de la famosa Vila dels misteris. Finalment, compta també amb una sala expositiva, un espai on hi trobareu informació detallada de Pompeia i l’imperi romà, així com troballes originals i algunes rèpliques. 

Si sou dels que es decideixen a darrera hora i ho deixeu tot en mans de la improvisació, el sud de França és sempre una bona opció. Així que si els passos us porten a la Provença, marqueu el poblet medieval de Baus com una parada imprescindible, perquè en una antiga pedrera hi trobareu Les Carrières des Lumières, un centre d’art digital que acull fins a tres exposicions immersives.

Pels qui de petits (o no tan petits) heu xalat amb les aventures del Tintín, l’exposició Tintin, l’aventure immersive està feta per vosaltres. Amb la vocació de retre un homenatge al famós reporter i viatger, i fidels a l’univers creat pel dibuixant belga Hergé, l’exposició promet una relectura única i immersiva de la seva obra. Us podreu passejar entre vinyetes acompanyats del gosset Milú, enfrontar-vos al capità Haddock o trobar-vos cara a cara amb els entranyables germans Dupondt. Això sí, dada important, aquesta exposició només obre els dimecres a la tarda. Tingueu-ho en compte a l’hora de planificar les activitats del dia! Ah, aquesta exposició també la podeu veure a Brussel·les fins el 7 de gener!

Si teniu predilecció per pintors holandesos de la talla de Vermeer, Rembrandt o Van Gogh, no us podeu perdre l’exposició immersiva estrella d’aquest 2023: De Vermeer a Van Gogh, els mestres holandesos. Afanyeu-vos perquè només hi serà fins l’1 de gener de 2024. Durant 40 minuts sereu un element més de les obres dels principals pintors holandesos dels segles XVII a XIX, que es reflecteixen a les parets, terres i sostres inundant tots els nostres sentits mentre escoltem una banda sonora que acompanya les obres. Les projeccions pictòriques, a voltes estàtiques i a voltes en moviment, es van succeint per ordre cronològic, sent Vermeer qui enceta aquesta particular desfilada artística. I no us perdeu tampoc l’experiència que presenta les obres emblemàtiques de Mondrian, fetes de quadrícules en colors primaris, que han inspirat durant molt de temps artistes de tots els àmbits i influeixen en la cultura pop. Gràfics, moda, disseny, arquitectura, música, Mondrian imagina una gramàtica estètica i atemporal que obre el camí a l’abstracció. Què s’amaga darrere d’aquest minimalisme aparent i d’aquesta pintura radiant i radical? 

Seguim al país veí i ens desplacem aquest cop a la capital, a París, per aterrar a l’Atelier des Lumières, un centre d’art digital que va obrir les seves portes el 2018 en una antiga foneria. Aquesta tardor han estrenat l’exposició Océans, l’Odyssée immersive, que es podrà visitar fins el 7 de gener de 2024.

Aventureu-vos a viure una experiència fantàstica que us portarà a un fabulós viatge a través dels misteris i meravelles del món submarí. L’exposició us presentarà els mars tropicals, temperats i àrtics que Brian Skerry, fotògraf de National Geographic, ha estat explorant i immortalitzant durant quatre dècades. Hi trobareu representada la paleta infinita de la vida submarina: des dels innombrables peixos multicolors dels esculls de corall fins a les tortugues marines i les majestuoses orques, des dels taurons i els juganers dofins fins a les foques polars… Océans, l’Odyssée immersive ens descobrirà el nostre planeta a través dels seus oceans, mostrarà la seva bellesa i fragilitat i oferirà moments inoblidables al visitant que es quedarà perplex davant d’imatges realment captivadores.

Bèlgica també vibra amb l’art digital. La proposta que ens arriba des de Le Pavillon, a la ciutat de Namur, es diu Capture #2 justament perquè es tracta de la segona edició d’una sèrie d’exposicions ideades pel Festival KIKK per visibilitzar la diversitat i la creativitat de les arts digitals a Bèlgica. L’exposició, que es pot veure de dimecres a diumenge i fins el 14 de gener de 2024, presenta projectes recents d’artistes que utilitzen les noves tecnologies per capturar el món des del seu prisma particular.

I de la Valònia belga ens n’anem fins al Kunsthal de Rotterdam, on podreu visitar l’exposició «Living Paintings: Nature», de l’artista internacional Refik Anadol.

Aquesta tardor ha aterrat a Rotterdam l’espectacle visual d’un dels artistes digitals més reconeguts del panorama actual. I la bona notícia és que s’hi quedarà fins l’1 d’abril de 2024. L’exposició ofereix una visió dels mètodes de treball i fonts d’inspiració de l’artista. Amb les seves instal·lacions multisensorials, Anadol explora la relació simbiòtica entre humans i màquines. Amb l’ajuda de tecnologies sofisticades com la intel·ligència artificial, la visualització de dades i els algorismes, Anadol és capaç de pintar amb dades i utilitza les màquines com a pinzell. Amb les seves colorides i opulentes composicions digitals, us transportarà al món avançat de les màquines.

Un altra cita imperdible amb l’art digital als Països Baixos és el Nxt Museum d’Amsterdam, que aquesta tardor acull dues exposicions d’artistes digitals contemporanis que val la pena visitar.

D’una banda tenim «Realtime», un aparador giratori que ens presenta tres obres d’art digital que giren entorn una mateixa temàtica. Els artistes exploren amb tecnologies d’avantguarda, juguen amb l’experimentació i reflexionen sobre l’impacte social de les tecnologies del futur. Comissariada per Charlotte Kent i Jesse Damiani, amb noves obres presentades cada temporada, «Realtime» respon al ritme frenètic en què evoluciona la tecnologia digital i ens presenta artistes que treballen colze amb colze amb tecnologies d’última generació per oferir-nos noves perspectives sobre la innovació. Podreu deixar-vos enlluernar per aquesta exposició fins el 31 de desembre. Us la perdreu? 

Seguim amb la nostra agenda digital al Nxt Museum de la mà de Random International. Des del 27 de setembre i fins el 30 de juny de l’any vinent podreu gaudir de l’obra d’aquest grup d’art postdigital. Amb peces que tot just veuen ara la llum i d’altres que mai abans s’han exposat a Europa, l’exposició «Life in a Different Resolution» recorre els processos creatius dels artistes des del 2006 fins als nostres dies. Deixeu-vos captivar per sis obres de gran escala i la hipnotitzadora instal·lació Living Room, feta en col·laboració amb Aorist, que arriba a Amsterdam després de l’èxit conreat en el seu pas per la Setmana de l’Art de Miami el desembre de 2022.

Continuem el nostre viatge per Europa i fem parada a Londres, una ciutat cosmopolita que ens té bastant acostumades a allotjar exposicions d’artistes digitals. Aquest cop ens traslladem a 180 Studios, on fins el 17 de desembre podrem visitar l’exposició «Synchronicity», del col·lectiu d’artistes londinencs UVA (United Visual Artists).

«Synchronicity» és una experiència immersiva que transforma l’espai subterrani de 180 Studios en increïbles obres lumíniques, sonores i cinètiques que desafien la nostra percepció de la realitat. Xifres titil·lants, titulars generats amb algorismes, pèndols de llum que parteixen la sala per la meitat o un cercle de llums LED que grinyola al so d’una reserva natural africana són alguns dels components que conformen aquesta exposició. Comissariada i produïda per 180 Studios, «Synchronicity» ens presenta 8 obres experiencials a gran escala entre les quals s’hi inclouen col·laboracions amb diferents artistes, com Robert del Naja, de Massive Attack, la coreògrafa Dana Gingras o el cèlebre músic bioacústic Bernie Krause. 

Ja és hora d’anar tancant el nostre viatge i ho fem fora de les fronteres europees, concretament a Chicago, perquè som conscients que n’hi ha que sou aventureres de mena i no us volíem deixar fora de l’equació. 

T’imagines tenir un llenç en blanc que ocupi la façana del que en un moment donat de la història va ser l’edifici més gran del món? Si passeges de nit per la ribera del riu Chicago hi trobaràs un edifici que no passa desapercebut. Es tracta de theMART, l’edifici comercial de gestió privada més gran dels Estats Units, reconegut per les seves apostes innovadores en el camp de la cultura, el disseny i la tecnologia. Des del 2018, aquest edifici destaca per sobre de la resta de construccions de la ribera per les instal·lacions artístiques que es projecten a la seva façana. Sota el segell d’Art on the MART, es donen a conèixer les obres d’artistes consagrats i emergents, locals i internacionals a través de les últimes tendències en mapping fins al punt de convertir aquest element arquitectònic del paisatge de la ciutat de Chicago en la projecció d’art digital permanent més gran del món, amb una superfície total de 10,5 m2.

Si passeu per Chicago, no us ho perdeu i expliqueu-nos què us ha semblat!  

Acabem amb aquesta última recomanació el nostre periple per algunes de les mostres d’art digital que podeu visitar aquesta tardor si decidiu fer les maletes i escapar-vos per Europa o, fins i tot, una mica més enfora. Esperem que pugueu visitar alguna de les exposicions que us hem proposat i gaudiu de fer turisme digital. 

Marta Muñoz

Direcció General d'Innovació i Cultura Digital

%d