Neix un dels projectes estrella de la política cultural en l’àmbit de la creativitat digital: la Foneria. Un Centre de Cultura Digital d’abast nacional situada a l’Antiga Foneria Reial de Canons de la Rambla de Barcelona al servei d’artistes i creatives digitals, que articuli sinèrgies a tot el territori català i posicioni internacionalment el nostre talent.

Quan al BUMP! del gener de l’any passat incloíem un article anomenat “Descobrim els Centres de Cultura Digital de referència d’arreu del món”, a la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital ja feia mesos que estàvem treballant en la gestació d’un projecte que, finalment, va veure la llum el passat 20 de setembre.

Aquell dia i al mateix edifici de l’Antiga Foneria Reial de Canons de Barcelona, situada a la Rambla 2 (el primer edifici de la façana marítima del carrer), es va presentar davant la premsa i una representació dels sectors creatius digitals del país el projecte del Departament de Cultura i per tant de la Generalitat de dotar a Barcelona i a Catalunya d’un centre de Cultura Digital.

 

Motor de l’ecosistema creatiu digital

Bona part de l’energia que ha requerit i requerirà el projecte està enfocada a qui realment és protagonista de la creativitat digital catalana: els i les artistes digitals. Disposar d’un centre propi posicionarà la nostra estimada cultura digital en plànol d’igualtat respecte les altres verticals i àmbits artístics i culturals, ajudarà a dinamitzar la creació i exhibició d’art digital al i des del territori i, finalment, reforçarà el posicionament de Catalunya com a terra de creativitat digital de primer ordre.

Aquestes són les derivades d’un dels principals objectius del centre: enfortir i consolidar els ecosistemes creatius digitals. Això afecta a aquells ecosistemes de casa nostra ja consolidats (com per exemple el del videojoc) o aquells emergents (art digital).

Un edifici del S.XVIII al servei de la cultura del S.XXI

Amb el projecte recuperem de la degradació actual un edifici històric de la ciutat que porta més de 20 anys tancat malgrat estar en un emplaçament inigualable. 

El repàs dels usos de l’edifici al llarg del temps en un paràgraf és el següent: la posada en marxa fa honor al nom de l’edifici, ja que va ser el lloc on es fonien els canons a Catalunya. Amb la derrota del 1714 ja no es podien fabricar armes així que es va dedicar l’equipament a la foneria de… campanes. L’any 1844 es va convertir en la seu del Banc de Barcelona fins a la seva fallida l’any 1920. Després d’uns anys de desús, l’any 1934 s’estrena com a Comandancia del Cos de Sometents per passar, ja després de la Guerra Civil, a ser un edifici d’ús del tot militar, primer com a jutjat castrense i després com a farmàcia militar.

Des de la compra, l’any 2003, per part de la Generalitat no se li ha donat usos a l’edifici malgrat haver estat objecte de diverses temptatives d’encabir projectes que per una raó o altra no han reeixit.

Des de Cultura Digital i en base a l’intercanvi d’impressions i recol·lecció de necessitats dels sectors, vam identificar l’equipament com a prioritari perquè encaixava en moltes línies estratègiques en desenvolupament al Departament de Cultura. Si en l’apartat anterior posàvem l’accent en la consolidació dels ecosistemes, en aquest posem l’accent en la necessitat d’enfortir el coneixement i reconeixement de la Cultura Digital.

L’art generat amb tecnologia o els videojocs no són nous a casa nostra. Hores d’ara el país ja disposa d’artistes reconeguts en l’àmbit nacional i internacional. El talent, doncs, existeix i gairebé més important és emergent. Tot just ara comences ha sortir els primers graduats en art digital de les universitats catalanes que engreixaran les files dels i les artistes que comencen a impactar en la cultura catalana amb aquesta nova vertical en construcció.

La priorització de la innovació cultural i la cultura digital al Departament de Cultura és ferma. La cultura digital és una doble oportunitat estratègica que no volem desaprofitar: per una banda si la societat catalana és i serà digital, la seva cultura s’ha d’adaptar més ràpid que les altres per estar a l’avantguarda, posicionar-se i lluir; per l’altra, acostar la resta de disciplines, àmbits o sectors culturals a públics més joves, a través de la tecnologia, pot esdevenir una passa endavant per un augment del consum i la democratització cultural entre infants i joves que poden descobrir la riquíssima oferta cultural que els espera en la literatura, les arts escèniques o la cultura popular, per citar-ne algunes.

I és que la Cultura Digital és, a aquestes alçades, l’avantguarda cultural de l’actualitat. I volem fer ús d’una ubicació estratègica en una de les principals artèries culturals del país, per impactar en el major nombre possible de ciutadans i ciutadanes. Volem que decobreixin, coneguin i reconeguin l’art digital català. Que coneguin els i les artistes punters del país així com els principals centres de formació i els projectes més rellevants.

Amb aquest objectiu, de les quatre plantes en servei de l’equipament, les dues superiors estaran dedicades a laboratoris de creació, tallers d’experimentació, espais tecnificats, de formació, de treball col·laboratiu o de trobada a disposició d’estudiants, recercaires, artistes, professionals o entitats. Pretenem, doncs, que aquestes dues plantes siguin l’eix físic reconegut per l’ecosistema creatiu com a la seva segona o tercera casa.

D’altra banda, tenim previst dedicar les dues plantes inferiors principalment a l’exhibició. Ho farem amb les exposicions nacionals i internacionals punteres però també amb el testeig, mostra i experimentació dels projectes artístics del talent emergent a càrrec d’artistes novells. 

Un Centre obert a la ciutadania

Quan parlem de ciutadania, portes d’accés i conèixer i atraure visitants, també parlem de l’entorn immediat. Del barri que acollirà el nou centre.

En aquest sentit, el projecte incorpora previsions per disposar dels equipaments necessaris per poder desenvolupar una tasca formativa i d’experimentació a través de tallers pedagògics amb col·lectius d’interès per a la Cultura Digital com són els infants i joves dels centres educatius (d’arreu però especialment del barri) així com la gent gran.

Recollint el guant de les reflexions veïnals dels darrers processos participatius centrats en la Rambla, s’ha concebut el projecte de la Foneria deixant el suficient espai físic i de definició per treballar amb la societat organitzada de la Rambla, el Raval i el Gòtic amb l’objectiu d’enfortir el projecte veïnal i social del barri. 

Pretenem doncs reforçar l’entorn no només des d’un punt de vista cultural sinó també social convidant a tothom que formi part del projecte a treballar en el bé del barri posant a disposició de les entitats el coneixement i la creativitat pròpia dels i les residents del nou equipament.

De manera complementària però no menys important, aquesta ubicació estratègica i el contacte directe amb un potencial volum de visitants també converteix a la Foneria en una baula coherent i potenciadora del gran projecte cultural del país en l’àmbit de l’audiovisual, el digital i el videojoc com és la Catalunya Media City. Podeu recuperar les característiques del projecte de la Catalunya Media City en aquest article del blog del mes de febrer de 2023.

El calendari: 4 anys que comencen ja

Un cop el Departament i el Govern tiren endavant el projecte es posa en marxa la maquinària per fer realitat el projecte. D’acord amb les processos i calendaris oportuns, el nou centre de Cultura Digital obrirà la seves portes al voltant de mitjans del 2027. 

L’entusiasme en l’oportunitat i benefici que entenem que el projecte ofereix a la Cultura Digital catalana no ens permetrà esperar a l’obertura de l’equipament per començar a treballar en allò que s’hi ubiqui.

Dit d’una altra forma, no esperarem a disposar de l’espai físic per desenvolupar les iniciatives que entenem que es desenvoluparan en el seu interior. Amb aquest compromís ens esperen quatre anys de tests, de prova i error per identificar iniciatives vinculades a la formació, la incubació de projectes, la col·laboració entre artistes i centres tecnològics o consolidació dels ecosistemes creatius digitals.

D’ara endavant esperem que tots vosaltres us aneu topant amb el segell de la Foneria en projectes impulsats pel Departament de Cultura en solitari o en col·laboració amb altres departaments del Govern, d’altres administracions i entitats i empreses. 

De la mateixa forma i malgrat haver pentinat les millors pràctiques i projectes internacionals, sabem del cert que no podem definir completament el projecte per dos motius: perquè hores d’ara no sabem que serà tecnològicament punter (i per tant útil per creadors i creadores) l’any 2027 i, finalment, perquè volem escoltar les propostes, mentre fem la prova i error dels projectes, de tots els centres i equipaments culturals, en especial en l’àmbit de la cultura digital, tecnològics i socials amb els que hem tingut o tindrem que bastir col·laboracions.

Comença doncs un camí il·lusionant que ha de portar a Barcelona i a Catalunya a cridar, de portes a dins i de portes en fora, que la Cultura Digital emergeix per ser gaudida, coneguda i reconeguda arreu del país i a l’esfera internacional.

Feu córrer el projecte i feu-vos-el vostre si els vostres interessos, formació o professió passa prop de l’art i la tecnologia. 

Dani Gimeno

%d