L’IndieDevDay es consolida com la fira del videojoc independent de referència i enguany han fet un salt endavant creixent en espai i participació i amb una jornada dedicada a la professionalització en el sector del videojoc: el TalentDevDay. I tot això sense perdre l’essència de sempre: una gran varietat de videojocs per provar, moltes novetats, hores d’entreteniment, bon ambient i la ja mítica col·lecció de cromos.

Les llargues cues que donaven la volta a l’edifici de La Farga de L’Hospitalet des de primera hora ja ens donaven una pista de la gran expectació que genera l’IndieDevDay entre el sector i el públic general.

L’IndieDevDay, la fira de referència del videojoc independent, ens ha tornat a convocar en la seva cita anual, que enguany s’ha celebrat del 8 al 10 de setembre, i aquest cop ho ha fet en un recinte nou, La Farga de L’Hospitalet de Llobregat, un espai d’exhibició de 8.500 m2 que ha facilitat la participació de molts més estudis indie amb presència d’estand propi, així com dels diversos centres de formació amb estudis de videojocs. En total, més de 120 expositors, botigues amb el marxandatge oficial i 170 jocs diferents per descobrir.

Com ja hem avançat, aquest ha estat un any de canvis en la fira, no només pel que fa al trasllat a un recinte amb més aforament que ha permès triplicar l’afluència de visitants respecte del 2022 (s’ha passat de 4.300 assistents a 12.000), sinó també per altres novetats com la presència d’una zona dedicada als jocs de taula (que ha fet les delícies de famílies i grups d’amics), o, per primer cop en la història, la instauració d’una jornada professional i la presència del Departament de Cultura amb un estand propi. Tots aquests canvis no deixen de ser fruit d’una aposta arriscada, però sens dubte han fet d’aquesta 6a edició de l’IndieDevDay un èxit absolut. 

La implicació del Departament de Cultura amb el sector del videojoc és cada cop més evident, en bona mesura gràcies a les actuacions que s’han posat en marxa en el marc de la Taula del Videojoc, i aquest any hem fet un pas endavant i hem participat a l’IndieDevDay amb un gran estand a l’espai firal amb l’objectiu de donar a conèixer al públic general i als professionals totes les actuacions, eines i programes vinculats a l’impuls de l’ecosistema del videojoc des de tots els àmbits: formació, indústria, comunitats, art i llengua. A l’estand es donaven a conèixer diferents iniciatives del Departament de Cultura per enfortir un sector econòmic estratègic pel país. A través d’una gran pantalla es projectaven les dades més rellevants del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, l’oferta disponible de videojocs en català amb la base de dades VDJOC, informació sobre l’oferta formativa universitària i de Formació Professional catalana, el calendari d’itinerància de l’exposició ‘Nova Pantalla’ o el nou web www.videojocscatalans.cat, primer web que agrupa tot el contingut, informació i recursos de l’ecosistema. Però a l’estand no estàvem sols, ens acompanyava i donava la benvinguda a tothom que s’hi acostés, la Queta ‘gamer’, nova figura de la campanya de sensibilització del Govern de Catalunya per promoure l’ús del català en tots els àmbits.

I ara m’agradaria centrar-me una mica en aquesta jornada professional, el TalentDevDay, que va tenir lloc divendres 8 de setembre, el dia inaugural, i que es va convertir en el punt de referència per tots aquells estudiants i professionals que buscaven una oportunitat en el sector o simplement volien conèixer de més a prop els estudis des dels quals es creen alguns dels seus videojocs preferits. El TalentDevDay, promogut des de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital amb el suport de Larian, va comptar amb dues taules rodones i una fira d’ocupació.

Tot va començar amb una xerrada on les 12 empreses que posteriorment entrevistarien candidats a la fira d’ocupació van explicar breument quines eren les particularitats de la seva empresa pel que fa al team building, quins perfils professionals estaven buscant i com s’havien de preparar els candidats per tenir èxit en una entrevista de feina. I si una cosa ens va quedar clara després d’escoltar els reclutadors dels diversos estudis és la importància d’un bon portfoli.

La segona taula de debat estava formada per joves professionals que explicaven en primera persona el seu salt del món acadèmic al professional, moderats per la Maria Amaro, community manager a Tilting Point. Un debat enriquidor i un xut d’energia positiva que engrescava a no quedar-se de braços plegats i lluitar per aconseguir arribar allà on cadascú vulgui en la indústria del videojoc. El lema d’aquesta taula bé podria ser “tot és possible si hi poses ganes i dedicació”.

I per acabar amb la jornada professional va tenir lloc la fira d’ocupació, la cirereta del pastís: 5 hores en què les 12 empreses participants van dur a terme més de 400 entrevistes a un total de 115 candidats, dels quals un 40% eren estudiants i un 60% professionals. La valoració que en feien els candidats era del tot positiva i estaven encantats que l’IndieDevDay hagués apostat per ampliar la seva mirada cap a la professionalització. Així mateix, paral·lelament a la fira d’ocupació, s’estaven duent a terme reunions de negoci en la zona B2B. Tot plegat ha contribuït que aquesta edició de l’IndieDevDay es desmarqués de les anteriors i destaqui no només com un espai d’exhibició i promoció dels estudis indie, sinó també com una oportunitat per tots els qui volen professionalitzar-se. De fet, ja ens consta que fruit de les entrevistes dutes a terme durant la fira d’ocupació s’han signat contractes laborals. 

Fins aquí les novetats que presentava la 6a edició de l’IndieDevDay, però no puc tancar aquesta crònica sense destacar elements clàssics que ja són una insígnia de la fira i són un ingredient principal de l’èxit: la zona de jocs retro i el seu àlbum de cromos de videojocs, que aquest any, per fer-ho encara més entretingut comptava amb dos models (el blau i el vermell) per potenciar, encara més, l’intercanvi, el networking i la comunicació entre els assistents. De fet, a primera hora del dissabte, les taules de la zona de restauració semblaven el mercat de Sant Antoni un diumenge al matí. El cafè es refredava, però les cares de concentració de petits i grans buscant els cromos i intercanviant-los amb el veí de taula no tenien pèrdua. Sembla mentida com, per als que ja no som criatures, un àlbum de cromos ens fa viatjar en el temps a aquella època en què de diumenge en diumenge ens compràvem els sobres al quiosc de la cantonada de casa o de l’escola. I si a més provaves algun dels jocs presents a la fira, t’emportaves un sobre de regal. Mai fer un àlbum havia estat tan divertit.

I així ha transcorregut el nostre pas per l’IndieDevDay 2023. Arribats a aquest punt només ens queda dir: llarga vida a l’IndieDevDay i fins l’any que ve!

Marta Muñoz

Direcció General d'Innovació i Cultura Digital

%d