La cultura literària catalana s’estén més enllà del paper i inunda el món digital amb un ventall de creadors diversos que parlen de literatura. Des de recomanacions de llibres fins a reflexions de fons sobre autors i temes, hi ha un creador literari per a cada lector. Podem trobar-los a TikTok, a Youtube, Twitch, en podcasts o fins i tot engegant iniciatives editorials pròpies. 

Parlem molt dels algorismes de recomanació i com influeixen la manera com descobrim, valorem i compartim cultura. Però malgrat tot, seguim més atents que mai al que altres éssers humans de carn i ossos ens puguin explicar.

Potser per això hi ha tants creadors de contingut (terrible paraulota) que es dediquen a parlar de cultura. Posem per cas el món de la literatura. A Catalunya i en català, fent honor a la llarga tradició literària del país, tenim un exèrcit de creadors digitals de plataforma que han optat per dedicar-se a reflexionar, recomanar i endinsar-se en el món dels llibres.

Hi ha tiktokers com la Bet Molina, la Mixa, la Mar de Llibres o la Nuria Ribas, que cadascuna des del seu imaginari ens comparteixen breus recomanacions de novel·les, reculls de contes, poemaris i assajos tant d’autors catalans com d’internacionals. Formen part d’una onada de booktokers, creadors de TikTok dedicats als llibres, i en són les principals representants en la nostra llengua. 
També hi ha creadores que inclouen la literatura entre la seva heterogenia creació digital. És el cas de la Juliana Canet, que fins i tot ha engegat una col·leció editorial a la recerca de noves veus literàries (encetada precisament per l’Ofèlia Carbonell, podcaster de Gent de Merda i Puja al puto robot) i que, entre mil altres activitats, participa en un podcast de literatura amb la Marina Porras. 
Hi ha molta literatura a Gent de Merda, un podcast cultural fet per quatre amigues lectores. També n’hi ha molta a Punt Volat, un podcast que s’endinsa en la vida cultural de convidats que sovint són escriptors o lectors, produit per l’Avenç, Raig Verd i el Grup Enderrock. Els escriptors i escriptores del país es troben també a podcasts com Ciutat Maragda, convidats a reflexionar, o a celebrar l’existència de grans veus de la història de la literatura.
Tocant la frontera entre Catalunya i Japó trobem l’Adriana Díaz, guanyadora de la primera edició del Programa Embrió, una tiktoker i streamer molt aficionada al món dels manga, i la seva Sopa de Miso. O el podcast Puja al puto robot!, també dedicat al món del manganime, un univers molt gran a casa nostra, que porten l’Oriol Estrada i l’Ofèlia Carbonell.
Alguns com L’illa de Maians llegeixen un llibre a cada episodi. I d’altres, com Punkis decimonòniques, ens presenten les vides i obres d’autores victorianes des d’una perspectiva contemporània. I fins i tot d’altres connecten el cable de la Literatura amb el de la Música, com Fans de l’Alcover-Moll, on l’escriptor Martí Sales s’apropa al detall de les lletres de cançons.

I tot això és només la punta de l’iceberg literari, hi ha un extens territori digital de veus que construeixen un nou mapa: divers en veus, formats i públics.

Albert Lloreta

La Fera

A %d bloguers els agrada això: