Enguany hem celebrat els 30 anys del festival Sónar i l’11a edició del Sónar + D, el congrés de creativitat digital del festival de música avançada.  El Sónar+D ens ha permès veure, escoltar, tocar i debatre sobre experiències i projectes molt diversos entorn als dos grans eixos temàtics d’enguany: l’impacte de la IA sobre les arts i l’emergència climàtica. 

El Sónar ha tancat l’edició del seu 30è aniversari amb més de 120.000 assistents, 51.000 al Sónar de Dia i 69.000 al de Nit. En aquesta edició més de 122.000 assistents, 43.000 a Sónar de Dia i 79.000 a Sónar de Nit. Un 68% del públic ha estat local, mentre que el 32% restant ha arribat des de més de 100 països.

El Sónar+D 2023 ha estrenat la Project Area, la nova àrea d’exhibició que ha mostrat més de 80 treballs seleccionats mitjançant una convocatòria internacional on han participat més de 500 projectes de 30 països. Artistes, estudis creatius, startups, centres d’investigació, universitats i empreses han presentat projectes musicals i sonors, visuals i immersius (de realitat virtual i realitat augmentada), videojocs, eines i instruments diversos. 

El Sónar també ha programat enguany SonarExtra una interessantíssima sèrie d’activitats complementàries al festival al voltant de la IA. Entre d’altres, ha impulsat conjuntament amb la UPF el +RAIN Film Fest, el primer festival internacional a Europa, i segon al món, dedicat al cinema realitzat íntegrament per IA.

Cada any ens agrada explicar el Sónar des d’una mirada més personal, així que enguany de nou em demanat a persones del Departament de Cultura i d’altres col·laboradors que van assistir al Sónar+D que ens destaquin alguna de les activitats o actuacions.  Aquí teniu una crònica del Sónar+D 2023: un recorregut coral i divers igual que els gustos i interessos de cadascú de nosaltres..

Eric Prydz va presentar el seu show tridimensional HOLO.
Un espectacle amb visuals impactants plens d’hologrames que feien la sensació de ser sobre del públic.

Les nostres recomanacions…..

De la Marta Muñoz

Departament de Cultura

Coil, un projecte d’Antony Nevin

Una estructura en espiral de mides més que considerables ocupava el centre de l’espai expositiu del Sónar+D d’enguany. I no vam ser pocs els que ens vam quedar enlluernats per aquesta espiral que s’anava enrotllant sobre ella mateixa. Els que vam tenir la sort d’escoltar de veu de l’artista el que s’hi amagava al darrere vam poder comprovar de primera mà com la ciència i la tecnologia més puntera conviuen i col·laboren en el camp de la recerca biomèdica per aprofundir més en l’observació del comportament de cèl·lules cancerígenes, un dels principals reptes que afrontem en el camp de la medicina. L’artista Antony Nevin, perplex davant la complexitat d’estructures atòmiques només perceptibles amb microscopi, va desenvolupar durant el programa Artist-In-Residence de l’IRB (Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona) el prototip de la proteïna de verí de vespa, exposat a la Project Area, un primer pas que el conduirà a reproduir el prototip de cèl·lules cancerígenes. Una aposta sens dubte encoratjadora per la recerca biomèdica i un bri d’esperança de la mà de la IA. Un exemple clar de la intersecció entre art, ciència i tecnologia.

De la Yolanda Jiménez

Departament de Cultura

Marina Herlop amb Pripyat

Quan vam entrar al SónarHall la primera tarda del Sónar Dia vam tenir la sensació que algú tancava la porta al nostre darrere i ens vam submergir en una nova dimensió. La pianista experimental Marina Herlop ens va atrapar en un viatge de sons estranys però propers, amb veus inintel·ligibles però familiars, que no sabíem si era una improvisació o una interpretació en directe dels seus temes. Acompanyada de les Tarta Relena – conegudes també per recuperar sons tradicionals-, el directe de Pripyat  era una mica Björk però també era quelcom que anava més enllà. Tot i tenir formació al conservatori, la cantant catalana ens va regalar el seu imaginari audiovisual amb sons abstractes i electrònics, una música que s’arrossega cap al futur. Li seguirem la pista!

De la Núria Amorós

Departament de Cultura

Meduses voladores

Definitivament, les barreres entre disciplines han caigut i el Sónar d’enguany ens n’ha ofert una bona mostra. Art, creativitat, ciència i tecnologia es barregen sense complexos en un escenari nou que diversos actors d’aquest ecosistema ja han consolidat. En són una bona mostra artistes electrònics, obres d’art generatives i científics que entren en l’àmbit de l’art mentre les converses sorgides en els nous fòrums propiciats per Sónar+D i Hacte ens obren els ulls a una nova realitat. En aquest marc s’ha presentat en la Project Area l’obra olfactivo-sonora Chemical Ecosystem de Yolanda Uriz. Mirant enlaire descobrim una espècie de medusa gegant voladora d’on pengen uns cables que sostenen unes peces curioses, similars a un embut. Cadascuna d’aquestes peces conté uns sensors que mesuren determinats components de l’aire i, en funció dels resultats d’aquestes medicions, les peces emeten olors i sons, buscant l’equilibri, l’harmonia a l’obra d’art. L’artista ha creat la peça, però el públic la fa viure, perquè el mecanisme interacciona amb l’entorn que l’envolta a cada moment : el CO2 de la nostra respiració i els components químics de l’ambient la fan evolucionar i ens trobem amb una obra constantment nova. Una nova forma d’art generatiu? 

De l’Anna Vilanova

Fira Mediterrània

La IA ha de ser una eina

Els dos eixos centrals del Sonar+D d’aquest 2023 també ens interpel·len als qui no hi estem estretament familiaritzats: la IA i l’emergència climàtica. Pel que fa a la IA s’evidencia que és necessari apostar pels projectes que vinculen la creació artística amb aquells processos tecnològics més avançats. Crec que els debats i tots els exemples que hem pogut descobrir coincideixen en que la IA ha de ser una eina tot i que encara ens queda molt camí per recórrer. Comprendre l’engranatge ja és més complicat… Vaig poder gaudir de la sessió Reprocessing…Piano + AI al pavelló Mies van der Rohe amb la Marina Herlop. Obrir aquests processos d’experimentació creativa al públic ens ajuda a entendre el codi. Definir arguments per a la utilització de la IA en els processos creatius seria un altre capítol.

De la Marisol López

Departament de Cultura

Alba Corral i Carles Viarnés tornen a casa

El 2020, el Sonar+D va celebrar una edició especial en plena pandèmia. Edició estranya, emotiva i inoblidable. Un dels espectacles que més ens va colpir quan ho véiem des de casa va ser l’emissió en un Ideal absolutament buit del concert de Carles Viarnés amb l’Alba G Corral omplint tot l’espai immersiu amb les seves imatges. Enguany, s’han tornat a trobar en un Sonar ple de gent i d’abraçades, presentant Hyper_O, el nou disc de Viarnés que comptava, a més, amb dos hiperorgues en escena, un de fusta i un clàssic de metall. Els sons i les imatges convivien i fluïen perfectament en la complicitat que els dos artistes han anat creant amb els anys. Sorprenents les noves imatges i creacions de l’Alba Corral, que sempre busca anar més enllà en la seva expressivitat sense mai oblidar-se de dialogar amb la música de Viarnés. Imperdible!

De la Sònia Muñoz

Departament d’Economia

L’esperit del Sónar

Sempre havia dit que el Sónar de veritat era el de nit: l’essència, els grans grups i els i les dj’s més destacades de l’escena mundial. Sota el cel fosc, ronda nocturna i deixar portar el cos per les pistes del Club, Lab, Pub a la Fira Gran Via L’Hospitalet. Enguany, per logística familiar, la visita al festival de l’electrònica per excel·lència ha estat de dia, i només us puc dir que ara no sé què m’agrada més. Entrada per la porta gran amb els germans Dewaele, al SonarVillage, els insuperables 2manydjs acompanyats de vells i nous amics. El Sónar és aquell espai per deixar-te seduïr per la música i la companyia. Cares contentes, bon ambient, foc als peus, el Sónar és el clàssic de l’escena festivalera catalana i ja ha fet 30 anys. Mai decepciona. Fins l’any vinent i per molts més, felicitats!

Cultura Digital

A %d bloguers els agrada això: