El reconeixement de Barcelona com a hub del videojoc del sud d’Europa és unànime avui, després d’una dècada en què s’ha donat forma a la cadena de valor amb fonaments tan importants com els graus i màsters de les universitats, la implicació de les institucions públiques, els reconeixements internacionals a alguns dels videojocs creats íntegrament aquí i els esdeveniments que han ubicat la capital al mapa internacional.    

El sector és sòlid i, tanmateix, dinàmic. Les professionals que avui compilen videojocs per a mòbils i tauletes són conscients de que no saben amb quins condicionants hauran de dissenyar-los ni implementar-los a 10 anys vista, potser fins i tot a 5. És habitual que en un equip que avui està duent a terme un projecte important hi coincideixin persones que han treballat en altres videojocs dels que els seus actuals companys en són fans.

Aquest dinamisme en l’adn de la professió, sumat a la idea de que allò en que treballem pot explicar coses al món i generar emocions, contribueix a que les trobades del sector tinguin un clima il·lusionant que conjuga descobriments i oportunitats.    

Si el concepte d’elevator pitch es va inventar fent referència a la gran oportunitat que sorgeix al coincidir amb un directiu durant el curt espai de temps que pot durar un trajecte en ascensor, imagineu-vos tenir a l’abast una estona distesa en un ambient agradable amb professionals que treballen en empreses de les que us encanten els jocs que fan, o bé us podria interessar formar-ne part.    

Afortunadament, aquestes oportunitats que fa una dècada no es donaven tan fàcilment, avui es generen en els diversos esdeveniments que s’organitzen a l’ecosistema, principalment barceloní, però també cal esmentar casos notables pel territori, com ara Girona, amb Game Gi, i Amposta, amb el VAG.    

A Barcelona, tot i que n’hi ha d’altres, les més rellevants són les trobades que organitza Devicat, en què mensualment i amb accés gratuït (tot i que, per possibilitats d’aforament, limitat) a més d’aportar-nos informació útil sobre aspectes importants de la professió, ens faciliten el contacte amb professionals de l’ecosistema. Sense anar més lluny, en la d’aquest mes d’abril s’hi podien trobar professionals de Social Point, Gameloft, IO Interactive o Amazon. 

Sabem que no és el mateix anar a una Game Developers Conference que veure’n les conferències en streaming. Quant a la informació rebuda potser es pugui comparar, però quant als matisos, a les percepcions o, encara més, a la possibilitat de fer comunitat no hi ha comparació possible. I també sabem que si alguna cosa és imprescindible, tant per a l’èxit dels videojocs com per al de les empreses, és construir i dinamitzar una bona comunitat.

Així doncs, benvolgut estudiant universitari, professional del sector, interessat en el sector dels videojocs: sàpigues que donar-te a conèixer, descobrir oportunitats i assabentar-te d’allà on podries aportar, ho tens molt més a l’abast del que ho estava fa una o dues dècades, quan molts dels que ara també hi anem vam començar.

Tan sols se’t demana una cosa: que participis, doncs el fet de que hi puguis ser no vol dir que se’t vingui a buscar. En tres o sis mesos podries estar participant en un projecte amb algú a qui hauràs conegut de manera distesa en un esdeveniment de videojocs. 

Uri Boira

Cap d'Arts Digitals i Videojocs de la CCMA

%d bloggers like this: