Les relacions entre art, ciència i tecnologia prenen moltes formes i cada cop ens resulta més urgent i imprescindible afavorir-ne la seva prosperitat. Els avenços cientificotècnics reformulen constantment les arts i les indústries culturals, proporcionant infinites possibilitats creatives. Al seu torn, l’art és també un motor de canvi i reflexió pel coneixement científic i tecnològic, que contribueix a fer-lo més humà i ètic, alhora que l’impulsa a transgredir les convencionalitats. Amb l’objectiu de fer més entenedores aquestes relacions i el seu impacte a Catalunya, el hub Hac Te ha presentat una sèrie de quatre audiovisuals on creadors, investigadors, comissaris i docents reflexionen sobre les sinergies entre disciplines. 

La primera d’aquestes píndoles audiovisuals gira entorn la necessitat de donar respostes transversals des dels camps de les arts, la ciència i la tecnologia a reptes contemporanis tan complexos com el canvi climàtic o la transformació digital. I és que com apunta la directora d’Hangar, Anna Manubens, el fet que els artistes no depenguin d’entorns tan resultadistes permet que s’aproximin a aquests reptes des d’una perspectiva més pausada i des de punts de vista més imprevistos. Alhora, la presència d’artistes en centres de recerca empeny els científics a sortir de la seva zona de confort i contribueix a una investigació de frontera, explica Lydia Santmartí, de l’Institut de Ciències Fotòniques.

Les col·laboracions entre artistes, científics i enginyers protagonitzen el segon vídeo, on s’indaga en la bidireccionalitat d’aquestes relacions. I és que si bé l’art pot ajudar a explicar o qüestionar la tecnologia, la tecnologia també fa evolucionar l’art i li aporta noves possibilitats creatives, com remarca Ferran Marqués, professor de la UPC. 

El tercer vídeo analitza el fèrtil i variat ecosistema d’art digital a Barcelona i, per extensió, Catalunya, que cada cop pren més rellevància a escala nacional i internacional. Un ecosistema que, en paraules d’Irma Vilà, comissària i professora de la UOC, no ha d’envejar cap altra ciutat del món pel que fa a creació artística, però que encara necessita suport institucional, recursos i infraestructures per poder equiparar-nos a altres capitals pioneres en l’àmbit.

El darrer d’aquests vídeos reflexiona sobre l’impacte econòmic i social de la cultura digital i destaca la necessitat de fomentar la interacció entre sectors per aportar solucions innovadores. Una aposta  de ciutat i de país, segons considera Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, que creu que des de Catalunya hem d’aplegar forces des d’aquells àmbits on ja som referents per a convertir-nos en un de global.

L’Oasi d’Hac Te, un programa d’activitats gratuïtes dins de l’exposició Digital Impact

Juntament amb aquesta sèrie de vídeos, Hac Te vol acostar les relacions entre art, ciència i tecnologia a la ciutadania fent-la partícip de tot un seguit d’activitats gratuïtes. Els vespres de dijous de maig i juny, en el marc de l’exposició Digital Impact al Disseny Hub Barcelona, Hac Te programa més d’una desena de performances, xerrades o tallers on aquests tres àmbits es fusionen. L’espai Oasi, una cúpula de grans dimensions dissenyada per Antoni Arola, acull aquestes activitats adreçades a tots els públics amb l’objectiu de convidar a la reflexió al voltant de temàtiques com la transició digital, la justícia climàtica o la capacitat creativa de les màquines. En són un exemple la première del projecte ‘Slowly Fading into Data’ de l’artista digital Albert Barqué-Duran (25 de maig), un vídeojoc interactiu que combina la baixa tecnologia, amb una consola retro, i l’alta tecnologia, fent ús d’intel·ligència artificial, o la performance ‘Òrbita 4’, de Núria Nia i Citlali Hernández (29 de juny), on indaguen en la formació del llenguatge d’un bot mitjançant la participació del públic.

Pel que fa a les xerrades, un dels plats forts del programa és la de l’artista australià STELARC (7 de juny), que s’interrogarà sobre el significat de la presència i l’absència en el món digital. Aquell mateix vespre, el col·lectiu Estampa oferirà una xerrada participativa on reflexionarà i posarà en pràctica les possibilitats creatives i implicacions dels deepfakes, una tècnica d’intel·ligència artificial que permet produir vídeos de persones -anònimes o conegudes- parlant o duent a terme accions que no han passat. Destaca també la taula rodona organitzada per Tech Barcelona (22 de juny) on es debatrà sobre si la cultura digital pot esdevenir la nova ‘marca Barcelona’.

Pots consultar el programa complet i inscriure’t a les activitats en aquest enllaç.

©Eva Carasol

Adriana Valero

Responsable de comunicació d'Hac Te

%d bloggers like this: