Ràpid, puntual, missatge, apuntar, provocar…són algunes de les traduccions literals del mot anglès “prompt”, tan de boga aquests dies, amb les que podeu jugar per traduir el titular d’aquest article. En informàtica, aquesta paraula és un senyal que indica que un sistema està esperant una entrada d’usuari per dur a terme una acció, i és una part important de molts dispositius electrònics i programes d’ordinador, on s’utilitzen per ajudar les persones a interactuar amb el sistema. Però els humans ens relacionem amb els programes d’Intel·ligència Artificial (IA) mitjançant un “prompt”, amb el qual li donem una instrucció perquè pugui generar una resposta o una acció específica; així, la recent irrupció en moltíssimes llars de tot el món del ChatGPT i d’altres eines suposadament intel·ligents sembla haver provocat que la IA s’hagi apropiat del terme, fins al punt de l’aparició d’una nova professió, el “prompt engineer” o enginyer de peticions.

Imatges generades pel programari Blue Willow en demanar-li com s’imagina un “prompt”. Altres propostes també mostren un camí cap a algun lloc.

Una professió efímera?

Diuen que els enginyers de peticions han après a parlar l’idioma que entén la IA. Actualment, els especialistes van força buscats i se’ls ofereixen altíssimes remuneracions perquè no tothom és capaç d’obtenir resultats òptims treballant amb aquestes aplicacions. El programador britànic Simon Willison, per exemple, és un defensor dels enginyers de peticions. Opina que, a més d’habilitats comunicatives, han de tenir importants coneixements en lingüística, psicologia, història de l’art, seguretat informàtica i filosofia. 

S’entén que, si el ritme del desenvolupament d’aquestes tècniques continua com ho ha fet els últims dos anys, els enginyers de peticions s’hauran de reciclar o reinventar a curt termini, perquè la IA se seguirà perfeccionant, augmentarà la seva informació de context, entendrà amb més facilitat què li estem demanant i no caldrà , per tant, que els “prompts” estiguin tan treballats.

Com fer un bon “prompt”?

Li hem preguntat a ChatGPT quins ingredients ha de tenir un “prompt” per ser ben interpretat per la IA, com si fos una recepta de cuina. I ens ha contestat amb aquests 5 consells:

  1. Clar i concís: El “prompt” ha de ser fàcil de comprendre i no ha de contenir informació innecessària. És important que sigui breu i precís, de manera que la intel·ligència artificial pugui entendre amb claredat la tasca que ha de realitzar.
  2. Específic: El “prompt” ha de ser prou específic per guiar la intel·ligència artificial cap a la tasca que ha de realitzar. Això implica proporcionar informació clara sobre el que es vol aconseguir, el tipus de dades que s’utilitzaran i els resultats esperats.
  3. Adreçat al públic objectiu: El “prompt” ha de ser adaptat a l’audiència a la que ens estem adreçant. Si estem demanant una tasca a una intel·ligència artificial que treballa amb dades mèdiques, per exemple, el “prompt” hauria de ser redactat per a professionals mèdics i amb un llenguatge tècnic.
  4. Amb exemples: El “prompt” pot contenir exemples de com s’espera que la intel·ligència artificial respongui a la tasca. Això pot ser útil per aclarir el que es vol aconseguir i millorar la comprensió de la tasca per part de la intel·ligència artificial.
  5. Actualitzable: El “prompt” ha de ser actualitzable per adaptar-se a canvis en les dades o en els requisits de la tasca. En la mesura del possible, el “prompt” ha de ser dissenyat per ser escalable i adaptar-se a diferents circumstàncies.

I a quines preguntes o demandes podem aplicar aquestes instruccions? A totes les que siguem capaços d’imaginar; per exemple:

  • Dona’m un guió per a un vídeo de 30 segons sobre X.
  • Elabora un guió per a un anunci publicitari de 20 segons sobre X.
  • Crea una reeixida campanya de màrqueting a xarxes socials per a X.
  • Redacta un correu electrònic per agrair a l’equip (insereix el que agraeixes).
  • Escriu un ganxo de final de capítol sobre (descriu el capítol o enganxa part d’ell a ChatGPT).
  • Crea una descripció de l’escenari de (lloc) a (època).
  • Escriu un editorial sobre un tema d’actualitat relacionat amb (tema)

Unes altres recomanacions que no ens ha donat aquest programari però que, per coherència, semblen ser útils per aconseguir el millor resultat en qualsevol de les anteriors peticions són demanar a l’eina que es posi en la pell d’un expert en la disciplina relacionada amb la pregunta, donar tots els detalls que se’ns acudeixin sobre la petició, i posar-nos a la seva disposició dient-li que pot repreguntar si necessita informació addicional que no li haguem donat ja.

El futur ja és aquí

I aquí és on entra, al meu parer, l’element diferenciador del que coneixíem fins ara respecte a la IA: la INTERACTIVITAT. Els assistents virtuals tipus Google Assistant, Alexa o Siri tenen encara una capacitat molt limitada de “conversar” amb els humans, és a dir, d’intercanviar preguntes i respostes alternativament sense la necessitat de recordar-li de què estàvem parlant en l’anterior pregunta. Fins i tot jo pensava que ChatGPT no era capaç de captar el significat real d’una frase irònica fins que he fet una prova i m’he adonat que en alguns casos podria desxifrar una expressió sarcàstica. Així que m’ha vingut al cap la pel·lícula “HER”, estrenada l’any 2014, i on Joaquin Phoenix s’enamora d’una assistenta virtual amb IA. Si he de ser sincer, crec que el futur que destil·lava aquella engrescadora i a la vegada poc tranquil·litzadora història ja s’ha fet present. I si no, al temps.

Ah, i us asseguro que aquest article no l’ha escrit ChatGPT!

Xavier Codony

Periodista

%d bloggers like this: