Ja sabeu que ens agrada la barreja de llenguatges artístics que provoca innovació i propostes sorprenents, que obre nous horitzons quan els diferents arts es recolzen i sumen. El sector de la música i el dels videojocs ja fa temps que es miren, i hem vist com la música marca la narrativa de videojocs. Avui us portem, en canvi, 10 videoclips que prenen la imatge i el format de videojocs, amb un bonus track final molt especial.

La cultura dels videojocs ha desenvolupat una influència creixent en el món de la música, des de l’estètica visual i la narrativa gamer fins a la creació de projectes de la mà dels artistes com el concert de Travis Scott a Fortnite. La música i els videoclips han estat inspirant-se en l’univers dels videojocs durant dècades!

Red Hot Chili Peppers – Californication

Aquest tema del 2000, que ja és un clàssic de la banda que el toca en tots els concerts, te el videoclip més vist a YouTube dels Red Hot Chili Peppers: recentment ha superat els mil milions de visionats! Els membres de la banda són protagonistes de la història i s’enfronten a grans obstacles, desafiaments i monstres pels carrers de Los Angeles. Jonathan Dayton i Valerie Faris van versionar el seu joc Crazy Taxi per al clip, que va ser revolucionari i influir en artistes actuals com podem veure en aquest clip de Bad Bunny.

El 2022, el català Miquel Camps Orteza va publicar la versió jugable del videoclip, o sigui, el videojoc realment jugable, i va tenir un ressò internacional. “He seleccionat alguns moments èpics del vídeo i els he convertit en 7 nivells, cadascun amb una mecànica de joc diferent”, va dir Orteza en una descripció del joc.

Iron Maiden – Speed of Light

La banda britànica de heavy metal ja havia fet servir videojocs en els seus clips anteriorment, amb Ed Hunter, un recopilatori de grans èxits de 1999 que a més contenia un joc per a ordinador, i el 2016 amb Legacy of the Beast, un joc gratuït per a mòbils. Tots dos jocs estaven protagonitzats per l’Eddie the Head, la mascota de la banda, que també és el personatge principal d’aquest videoclip. Eddie ha de superar diversos nivells mentre viatja per 35 anys de la història dels videojocs, amb referències a Donkey Kong, Mortal Kombat o The Elder Scrolls.

The Scotts (Travis Scott i Kid Cudi) – The Scotts (FORTNITE ASTRONOMICAL EVENT)

Travis Scott va fer història amb la seva associació amb Fortnite el 2020. Una part d’aquest històric concert forma part del video de “The Scotts”, la banda que comparteix amb el seu mentor Scott “Kid Cudi” Mescudi. Un vídeo que porta més de 63 milions de visionats. També va fer història a les llistes de Billboard quan va arribar a ser el primer número 1 de la carrera de Cudi i el segon de Scott.

PUP – DVP

DVP és un tema de 2016 del grup de punk canadenk PUP. La cançó segueix la història d’un personatge que es nega a créixer i que intenta reparar una relació trencada ofegant les penes en alcohol. El vídeo musical de la cançó, dirigit per Jeremy Schaulin-Rioux, un col·laborador habitual de la banda, va posant la lletra de la cançó sobre moments trets de videojocs retro. Els coneixeu tots? Ah, el vídeo va ser molt lloat per la crítica, i Billboard el va considerar un dels millors de la dècada dels 2010.

Junior Senior – Move Your Feet

El duet danés va posar el món a ballar el 2002 amb aquest tema del seu àlbum d’estudi debut, DD-Don’t Don’t Stop the Beat. El videoclip que l’acompanyava era una obra de pixel art del col·lectiu d’art britànic Shynola. El vídeo anima els membres de la banda batallant amb un esquiron endimoniat. A moure els peus!!!

Paloma Mami – Goteo

La jove estrella del reggaeton xileno-nord-americana Paloma Mami es converteix en una lluitadora de Mortal Kombat al clip del seu tema Goteoque va comptar amb la col·laboració del Guincho. La cantant ha reconegut que és molt fan del videojoc!

Huey Lewis and the News – While We’re Young

Un vídeo on un Huey Lewis sortit d’una Sega va caminant per la seva vida, i pel camí va trobant moments, recompenses i passant pantalles com “Level up: Puberty!” o “Unlocked: The power of love!”. Acaba amb una subtil referència a la malaltia a l’oïda que l’ha allunyat dels escenaris.

Seether – Careless Whisper

Careless Whisper és un clàssic de 1984 de George Michael i la seva banda Wham! que va ser versionat el 2007 per la banda sudafricana Seether, que va convertir la balada dels 80s en un tema de hard rock / metal. Per al vídeo, que va sortir el 2009, van optar per una imatge de videojoc prou esbojarrada amb (spoiler alert) nena-robot assassina inclosa.

Goldfish – We Come Together (ft. Sakhile Moleshe)

L’artista Mike Scott va animar el vídeoclip de la cançó We Come Together de la grup de dance sud-africà Goldfish. El vídeo està ple de referències de videojocs i cultura nerd, Algunes d’aquestes referències són molt evidents però d’altres només les trobareu si sou fans de debò de la història dels videojocs. Si, com nosaltres, penseu que hi ha algunes que no heu trobat, aquí ho han disseccionat fotograma a fotograma!

Maroon 5 – Don’t Wanna Know

No se si ho recordeu, però el 2016 anàvem pel carrer amb el mòbil caçant pokémons. Era la febre del Pokémon Go! Els Maroon 5 van plasmar aquesta moda al clip del seu tema Don’t Wanna Know, on els membres de la banda eren pokémons que fugien i s’intentaven amagar del munt de persones que intentaven caçar-los per afegir-los a la seva col·lecció.

Bonus Track: Manel – Boy Band

Fa pocs dies, Manel ha comunicat que es prenen una pausa indefinida per dedicar-se a projectes propis. El seu darrer disc, Per la bona gent, és de 2019 i entre els grans temes hi podem trobar aquest Boy Band que s’acompanyava amb un genial videoclip dirigit per Stanley Sunday. Els integrants de la banda segueixen, amb més o menys encert, les passes de ball que marca una silueta en unes coreografies que emulen el Just Dance.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: