Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

En aquest Fresc&Freak trobareu sovint notícies estranyes del Japó, algunes de les quals realment boniques. Això que veieu és una tapa de carrer japonesa i com veieu és una preciositat. De fet, la seva elaboració i acoloriment les fan un objectiu del turisme! Tant podeu trobar tapadores d’electricitat, de subministrament d’aigua o de clavegueram. Els anys 50 aquestes tapadores tenien un disseny geomètric, fins que el 1985 el funcionari Yasutake Kameda va crear aquests bonics dissenys per apropar la gent reticent la idea de la modernització necessària del sistema de clavegueram del país. A partir d’aquests inicis humils i pràctics, les tapes de registre s’han convertit en un fenomen cultural. Hi ha dissenys amb mascotes locals, festes tradicionals com els focs artificials de Takasaki o personatges com Hello Kitty. Aquí en podreu veure més!
La socialité i estrella milionària en el món real Paris Hilton s’ha associat amb la plataforma de videojocs i metaversos The Sandbox per crear Parisland, un espai entre metavers i reality que defineix com “una aventura romàntica en una illa tropical”. Serà com el típic programa de cites però els participants entraran amb els seus avatars. Cada concursant tindrà reptes com triar l’anell de casament, descobrir els secrets de la Love Burger i, és clar, triar parella. I finalment, se celebrarà el casament amb la Paris Hilton fent de DJ. L’estrena del programa es farà per Sant Valentí.
Potser estareu tan enganxats com nosaltres a la versió televisiva de The Last Of Us, el gran videojoc que s’ha convertit també en una gran sèrie. Ens mostra la supervivència en un món on un fong, el cordyceps, ha mutat fins aconseguir viure en els cervells humans i convertir-los en zombies contagiosos, tot i que al començament de la sèrie, els científics afirmen que és impossible. I quan comença l’epidèmia, també revelen que no hi ha vacuna contra els fongs. Ara, científics reals de la Universitat de Geòrgia han desenvolupat una vacuna que hauria de poder-nos protegir contra una varietat de fongs. Cert que no són en general mortals però qui sap?
Neal Agarwal és un programador amb passió pel creative coding  i per crear experiències digitals divertides i creatives. Amb 38.000 seguidors a Twitter, ha creat Wonders of Street View, una web on ha recollit centenars d’imatges de Google Street View curioses i divertides. Algunes són imatges reals i inquietants, com els humans amb cap d’ocell que veieu sobre aquest text, la tomba d’Internet Explorer o un Stonehenge fet amb cotxes. D’altres són producte dels errors que es produeixen en la presa d’imatges i que provoquen homes amb tres cames, persones sense cap. Podeu trobar a més racons amagats del món com el túnel del Ramen Instantani!

Ja fa temps que Seinfeld va triomfar a les pantalles de mig món, i també fa temps que van acabar amb la sèrie, que ara només apareix en reposicions. Per als fans acèrrims, han creat Nothing Forever, una sèrie generada per una IA que es podia veure a Twitch 24 hores al dia. Quatre personatges, Larry, Fred, Yvonne i Kakler, que són alter-egos dels protagonistes de la sèrie original es passen les hores parlant de la seva vida i de temes trivials. O no tan trivials. Perquè la sèrie ha estat retirada de Twitch pels acudits transfòbics que la IA va anar generant. Els seus creadors van explicar que els diàlegs no van ser escrits per ells i que no els representen: “res del que es va dir reflecteix les opinions dels desenvolupadors o de qualsevol altra persona a l’equip de personal”. 

Tornem a parlar de The Last Of Us, i és que és la sèrie del moment. Tant que el late night de més audiència als EUA, Saturday Night Live, va convidar el protagonista de la sèrie, Pedro Pascal. Allà, l’actor d’origen xilè va fer un divertit monòleg parlant de la seva vida i diverses curiositats de la sèrie, va ser entrevistat i va participar en diversos sketches. En un d’ells van recrear el joc Mario Kart, amb Pascal fent del famós lampista en un món bastant menys lluminós i acolorit del que estem acostumats. Això sí, hi van participar els tradicionals personatges de la saga, com Luigi, Bowser i és clar la princesa Peach, en una cursa amb un aire Mad Max.

No us perdeu el vídeo!

Paul Trillo és un director de cinema de Los Angeles, que constantment cerca noves formes i noves tècniques per aconseguir un resultat original i fresc i, com ell mateix diu, “desafiar la curiositat”. Entre gravacions d’anuncis i videoclips, ha trobat l’estona per jugar amb una IA i crear aquest vídeo que recrea els crédits dels Simpsons en un stop-motion cubista. Amb aquesta peça va seguir la llarga tradició de reanimar la introducció de la famosa sèrie de la família groga. Creat amb el generador de vídeos d’IA Gen1 de Runway.
La XTURISMO és una moto voladora creada per A.L.I. Technologies, una empresa japonesa especialista en drons d’alta tecnologia que ha evolucionat fins desenvolupar aquesta moto.  La moto voladora es pot adquirir per 555.000$ a la pàgina de la companyia que l’està comercialitzant, AERWINS, i està a la venda en vermell, blau i negre. La moto funciona amb un motor híbrid, és a dir, combustió interna més bateria, pot assolir velocitats de fins a 100 km/h i té una autonomia d’uns 40 km, uns 40 minuts. Fa poc va realitzar un vol sobre el llac Yamanaka, a la prefectura de Yamanashi, Japó.

Heu vist Terminator 2? És on coneixem el T-1000, un robot fet de metall líquid que pot adoptar la forma que vulgui i passar a través de barrots. Doncs sense arribar a aquest punt, però gairebé, us presentem aquest petit microbot metàl·lic, fet de micropartícules de metall líquid que es poden dirigir i remodelar per camps magnètics externs, creat per Chengfeng Pan, enginyer de la Universitat Xinesa de Hong Kong. “Aquest material pot aconseguir un rendiment semblant a Terminator-2, inclòs el moviment ràpid i la càrrega pesada quan es troba en estat sòlid, i el canvi de forma en el seu estat líquid”, va afirmar Pan, a més de dir que l’objectiu del robot és arreglar problemes electrònics en llocs de difícil accés, o soldar electrònicament en llocs reduïts. Els investigadors van demostrar que es podia desplegar el robot dins d’un model d’estómac humà per eliminar un objecte estrany no desitjat. Esperem que no comenci a buscar la Sarah Connor!

La imatge que encapçala aquestes línies és del grup Eternity, de K-Pop. Una banda d’11 noies generades per una IA i creades per l’empresa de tecnologia d’aprenentatge profund Pulse9 que canten, ballen i interactuen com qualsevol grup de música. El 2021 van llençar el seu senzill de debut  I’m Real, i des de llavors han acumulat milions de visites en línia. El pop coreà ha entrat al món de la música occidental com una onada imparable. “L’avantatge de tenir artistes virtuals és que, mentre que les estrelles del K-pop sovint lluiten amb limitacions físiques, o fins i tot angoixa mental perquè són éssers humans, els artistes virtuals poden estar lliures d’aquestes”, diu Park Jieun, la dona darrere d’Eternity. Hi ha un gran debat sobre aquesta utilització d’avatars però també sobre la pressió que pateixen les noies i els nois de grups de K-Pop, i per si els avatars acabaran substituïnt els humans!

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: