Un festival que ja és tradició de la ciutat, una gran festa imprescindible a l’agenda de la gran quantitat de gent que durant un cap de setmana es passeja pel barri del Poblenou per sorprendre’s amb la llum i la calidesa de les peces que formen el Llum Bcn 23.

Com cada any, del 3 al 5 de febrer, el Poblenou es va il·luminar durant tres nits amb les intervencions de creadors i creadores de tots els àmbits: de l’art contemporani al disseny i l’arquitectura, i de la tecnologia al disseny d’il·luminació. I també com cada any, milers i milers de ciutadans i ciutadanes vam poder-nos passejar per una ciutat màgica i diferent, uns carrers de colors, un cel il·luminat més enllà de les estrelles. Us portem una selecció del que vam poder veure al Llum Bcn d’enguany!

Playmodes – Signes

El col·lectiu Playmodes ha situat la seva creació Signes a la llanterna de l’Auditori. Una peça que dialoga amb l’obra de Moneo i sobretot amb el mural de Pablo Palazuelo. Signes visualitza aquest mural, que pot passar desapercebut per a les persones que hi passem quan anem a l’Auditori, amb una instal·lació de llum cinètica i de música comandada per algoritmes generatius. Un espai immersiu i canviant, únic cada cop, amb moviments, colors i sons.

Architects of Air – Arborialis

Cap imatge no pot transmetre la màgia de
l'”escultura pneumàtica” Arborialis, un espai enorme, vivible, canviant, divers, jugable. La versió artística i lluminosa d’un castell inflable, creat per Alan Parkinson, fundador de la companyia Architects of Air, on cal entrar sense sabates i deixar-se anar per jugar amb els diferents espais, llums i sons. Un laberint de túnels sinuosos i cúpules de gran bellesa on els visitants es poden perdre en un viatge sensorial.

Nick Verstand – Anima

Ànima sembla, de primer cop d’ull, un planeta com el nostre, envoltat d’una atmosfera canviant i fluctuant. En realitat, és una instal·lació escultòrica conscient del seu espai, que ens mostra la seva relació amb l’entorn i genera una experiència immersiva i interactiva de llum i so. La superfície digital reprodueix la viscositat d’un fluid metàl·lic que respon a la gent que te al voltant, des de la seva posició flotant en l’aire en mig de l’espai fosc, i produeix un moviment canviant i hipnòtic, fascinant.

Chila Kumari Singh Burman – Liberty and Light

Liberty and Light és l’obra de l’artista britànica d’origen hindú-panjabi Chila Kumari Singh Burman. Una peça feta d’escultures de neó que parteix de la que es va presentar a la façana de la Tate Britain de Londres després de la pandèmia, i que ens porta un desplegament d’escultures brillants de neó: animals tropicals i salvatges, gelats, deus i deesses hindús, flors… Una obra que un gran compromís amb la sostenibilitat, tant pel fet d’unir escultures noves amb d’altres reciclades com pel fet que la seva producció es va realitzar a Barcelona per La Traginera, una comunalitat urbana integrada per diverses entitats d’economia social i solidària.

SpY – Monolith

Monolith de l’artista SpY és una hipnòtica experiència visual que ens fa pensar en l’inici de 2001 i el famós monolit que obre la pel·lícula de Kubrick, i el relaciona amb un tòtem del segle 21: la pantalla del telèfon mòbil i, per extensió, totes les pantalles que ens envolten. Es tracta d’una al·legoria directa d’aquests miralls màgics que absorbeixen tota la nostra atenció i que tenim tan integrats que fins i tot els fem servir per construir la nostra identitat com a persones i modificar la noció de la realitat: un salt cultural respecte a la relació que teníem fins ara amb les dues dimensions audiovisuals.

Kimchi and Chips – Another moon

El col·lectiu sud-coreà Kimchi and Chips va fer aparèixer al cel de Barcelona Another Moon, una segona lluna feta de llum que va acompanyar la lluna gairebé plena que aquelles nits podíem veure a la nit. Aquesta segona llunya estava formada per l’encreuament d’uns raigs làsers projectats sobre el cel que creava una imatge tridimensional. Els raigs s’alimentaven de bateries solars que durant el dia acumulaven energia i per la nit l’alliberaven per crear la imatge al cel. Per això depenent de l’hora la imatge era més o menys potent. Another Moon és la culminació del projecte artístic “Drawing in the Air”, iniciat fa sis anys com una sèrie d’instal·lacions que combinen la teoria de la relativitat, la filosofia budista i el dilema contemporani entre imatge i realitat.

Aquestes són només algunes de les instal·lacions que vam poder veure durant aquesta edició de Llum Bcn. Si voleu veure-les totes podeu entrar a la seva pàgina web, on a més de la programació oficial també podreu veure els molt interessants projectes que fan les escoles d’art i disseny de Barcelona.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: