Per primera vegada, l’any 2022 vam posar en marxa, des del Departament de Cultura de la Generalitat, una línia de subvencions destinades a projectes culturals que fan servir tecnologia immersiva. L’objectiu d’aquesta nova iniciativa de suport cultural és ajudar a fomentar la creació tant d’espais immersius arreu del territori com de continguts i experiències immersives en el benentès que incorporen la innovació i la tecnologia a les propostes i polítiques culturals del país. 

La creació artística immersiva envolta el públic i el fa sentir completament implicat en l’experiència. D’aquesta manera, l’espectador no només mira l’obra, sinó que passa a formar-ne part i utilitza altres sentits més enllà del de la vista. L’art immersiu té diverses manifestacions, però sempre busca que el públic es vegi totalment involucrat en allò que està passant.

 Al ser la primera convocatòria d’una línia de subvencions innèdita, teníem dubtes sobre la seva eventual acollida. Les espectatives van quedar superades al rebre més d’un centenar de projectes (entre espais i projectes culturals) que, d’alguna manera, venien a deixar clar que la creativitat immersiva al país està en creixement i que abasta tot el territori.

Entre els projectes culturals subvencionats, hi ha experiències immersives de diferents tipologies que impacten en gairebé tots els àmbits i disciplines artístiques i culturals: realitat virtual, realitat augmentada, realitat mixta, mapatge i espais immersius. Us presentem 5 de les propostes presentades que properament podrem veure i viure!

Girasomnis, de Paco Gramaje Creative Studio

Un projecte de dansa de l’estudi de Paco Gramaje, plantejat completament en realitat mixta més realitat virtual que resulta una fusió artística, una experiència onírica on l’art i la imaginació es troben per oferir un viatge multi sensorial únic. Girasomnis és el port per salpar cap al món dels somnis, de l’imaginari, del subconscient. La dansa i el videoart són els ingredients base perquè aquest viatge es faci realitat i la música instrumental és el vehicle per somiar els ulls oberts. 

La Força del Museu Casteller

“La Força” és un projecte que neix per estar ubicat al Museu Casteller de Valls, amb la missió de ser un passeig innovador i tecnològic i descobrir l’essència del fet casteller. En aquesta experiència immersiva ens aventurem en la experiència sensorial individual i col·lectiva que desperta posar-se a la pell d’un casteller i veure què hi ha darrere dels castells. Es tracta d’una proposta innovadora tant en la seva concepció arquitectònica com en el seu contingut, basat en les últimes tecnologies audiovisuals i expositives de caràcter immersiu que es composa d’una projecció en pantalla circular del públic a plaça i de la construcció del castell sobre l’estructura central. 

Futurart. Impulsant el futur de l’art al Metavers

Futurart és un projecte que pretèn aprofitar espais immersius per ensenyar el procés creatiu a través de la Realitat Virtual. Difícil de concebre, oi? Podem veure, de manera immersiva, com l’artista està creant en aquell moment una obra dins el metavers. El fet que tot succeeixi en viu ho fa encara més espectacular. Els impulsors d’aquest projecte ho anomenen live performance de virtual reality art (#vrart) i si voleu fer-vos una idea de què estem parlant, podeu veure aquí l’actuació de l’artista Anna Dream Brush.

Lumen

Lumen és una proposta immersiva i sensorial d’Enric Sant que ens transporta a un lloc totalment desconegut i, alhora, un univers acollidor i familiar. És una experiència de contemplació visual en què la proposta narrativa atorga un viatge emocional replet de matisos i de canvis. Tant els entorns com els esdeveniments que envolten el protagonista estan plens de màgia i de vida, transmeten el to de fantasia, misteri i aventura que pretén expressar la història. 

Inicialment el projecte estava dissenyat per a ser un videojoc però quan els seus creadors van conèixer l’eina de la realitat virtual van decidir refer el projecte en format RV, explorant una narrativa més cinematogràfica i centrant-se en la història com a valor principal del projecte.

Inminexo de KònicLab

Inminexo és un videojoc artístic immersiu en un entorn digital 3D i interactiu, que permet al públic obtenir la sensació immersiva a través de la navegació virtual des d´una experiència conduïda a temps real per les persones actuants i audiència, quan es presenta com a projecte escènic, o bé per una entorn dues persones de l’audiència quan es presenta com a projecte expositiu. Un plantejament conceptual de temàtica eco-ambiental que pretén reflexionar sobre com l’ésser humà interacciona amb el seu entorn i com ens relacionem amb aquest ambient urbà i natural. Per oferir al públic l’experiència d’immersió total s’interactua directament amb els elements d’aquest entorn, modificant i creant esdeveniments segons la pròpia decisió de la persona que interactua. 

Marina Rodriguez

A %d bloguers els agrada això: