Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

Com seran les ciutats del futur? Potser a Aràbia Saudí s’està creant la resposta. I és que s’hi està construïnt The Line, una megaciutat vertical de 170km de llarg, 500m d’alt i 200m d’ample, envoltada de dues muralles revestides de mirall. Els serveis també seran futurístics, amb taxis voladors, avatars robòtics, hologrames i un tren ultraràpid que anirà de punta a punta en només 20 minuts.  i tot gestionat per IA. Aquesta ciutat linial forma part del projecte Neom on el català Antoni Vives és director de planificació urbana.

Ja fa anys que als EUA existeix DoNotPay, un servei creat el 2015 per Joshua Browder, un estudiant de la Universitat d’Stanford, que, segons la seva definició, “utilitza la intel·ligència artificial per ajudar els consumidors a lluitar contra les grans corporacions i a resoldre problemes com ara superar les butlletes d’aparcament, apel·lar a les comissions bancàries i demandar els robocallers”. Afirma que vol fer accessible a tothom l’assistència legal. El cas és que el mes vinent la IA darrera DoNotPay participarà en un judici real, assessorant l’acusat durant el mateix judici mitjançant un telèfon mobil. Si el sistema funciona, segurament revolucionarà la forma en que es desenvolupen els judicis, com a mínim als EUA. I probablement també algunes sèries!

Darrerament, als EUA el polític demòcrata Robert Garcia va guanyar les eleccions per entrar a formar part de la Cambra de Representants. Fa uns dies va jurar el càrrec amb la mà sobre la Constitució americana i, a sota d’aquestes, tres documents que per a ell signifiquen molt: una fotografia dels seus pares, morts de Covid, el seu certificat com a ciutadà nordamericà… i l’original del primer número de Superman. “Per a tots els que us molesteu perquè encara llegeixo còmics i suggeriu que triï lectures més serioses… bé, qualsevol que entengui els còmics sap que són una part essencial de la ficció nord-americana”, va tuitejar. Només cal veure el logo de la seva campanya per saber que és un real fan del superheroi!

I ja que estem parlant de superherois, uspresentem la recentment nascuda revista de ciència ficció i fantasia Infinite Odyssey, la primera creada totalment amb una intel·ligència artificial. I aquesta IA ha recreat els superherois preferits de DC i Marvel com si fossin personatges del segle XIX. Podem veure Batman, Superman, Wonder Woman… amb un estil bastant steampunk. També podem veure els supervillans, el Joker, Poison Ivy, Catwoman… I d’altres relacionades amb la ciència ficció (Matrix, La Guerra dels Móns), l’animació com els Simpsons, videojocs com el Kratos de God of War… Trobareu totes aquestes imatges i més al seu compte d’Instagram.

Això que veieu és el que sembla: un gos jugant a videojocs. La startup JoiPaw ha posat en marxa un projecte amb el qual volen lluitar contra la demència dels gossos mitjançant videojocs especialment creats per a ells. La proposta consisteix en un dispositiu portàtil i una plataforma que fa un seguiment dels indicadors de salut de l’animal i avisa el veterinari si detecta alguna anomalia. Segons estudis fets per la Universitat de Cornell, el 35% dels gossos de més de 8 anys desenvolupen demència, confusió, canvis de patrons de son, lladrucs anormals… La falta d’estimulació mental accentua aquests problemes i en canvi desenvolupar la cognició i estar entretingut millora el benestar animal. Per això aquests videojocs els ajuden a dur una vida més sana. Si teniu un gos i voleu saber més, podeu participar al programa!

Una novetat en el tema del transport personal: unes sabates que, diuen, són les que fan caminar més ràpidament al món. Es diuen Moonwalkers (sí, com la mítica forma de caminar de Michael Jackson) i les presenta l’empresa Shift Robotics i el seu fundador, Xunjie Zhang. Una forma, diuen, gairebé màgica de caminar. No són patins, encara que ho semblin. Els Moonwalkers, segons els seus creadors, són uns dispositius fàcils d’usar i, el més important, segurs. Els usuaris mai no perdran el control ni s’estavellaran, gràcies a la tecnologia amb què compten aquestes sabatilles. I aquesta tecnologia és, sorpresa, la Intel·ligència Artificial que  fa servir perquè els dispositius s’adapti de manera automàtica al caminar de qui els porta. Podeu veure una demostració aquí. No semblen molt còmodes però els haurem de provar per saber-ho!

Alguna vegada us heu preguntat què passaria si un meteorit enorme impactés contra la vostra ciutat? Segur que heu vist un munt de pel·lícules on això passa. Doncs si voleu sortir de dubtes, mireu la web Asteroid Launcher. Només cal indicar el material de què està fet l’asteriode, el diàmetre, la velocitat i l’angle d’impacte i marcar la ciutat on el voleu fer caure, i la web us ensenyarà el diàmetre del cràter i no només això: la mida de la bola de foc, l’ona expansiva, el terratrèmol… i el nombre de gent afectada. La imatge de dalt representa l’impacte a Barcelona. En fi, la NASA afirma que la possibilitat que això passi és moooolt mínima, encara que ja estan fent proves per desviar la ruta si alguna vegada un meteorit perillós s’apropés al nostre planeta.

I seguim amb les simulacions, aquesta molt més amable i útil. L’empresa alemanya geOps ha creat un mapa interactiu on pots veure el transport públic de qualsevol ciutat en cada moment. Això vol dir que si obres la web veuràs com es mou cada metro, cada tren i cada bus de la teva ciutat, en temps real. La  pàgina web mostra  un mapa blanc on en els colors correponents a cada línia de metro o mitjà de transport es poden veure on són els autobusos, el metro, tramvia, rodalies o altres tipus de trens de llarga i mitja distància. Si es clica sobre el punt que representa el mitjà de transport s’obre la informació de la línia sencera, es marca sobre el mapa i es pot veure també el temps de pas.

Els darrers 25 anys la tecnologia ha evolucionat d’una forma increïble, i ens ha aportat creacions que ens han canviat la vida. També, però, ha hagut propostes tecnològiques que, vistes amb els ulls actuals, no han estat plenament reeixides, com l’ordinador wearable que acompanya aquestes línies. Sabates aspiradora, cinturons auto-regulables amb motor, robots que et porten el paper higiènic… Han estat recollits en aquest article de CNet.
Ja portem alguns dispositius que mesuren el que caminem, les calories que cremem, el ritme cardíac… Una de les proves que sovint ens fan per detectar el nostre estat de salut és una anàlisi d’orina. I ara ens arriba un aparell que ens l’analitza i ens envia els resultats al mòbil. És l’U-Scan de Withings, un aparell similar a un Chromecast que es penja de la tassa del vàter. Un sensor reconeix de qui és l’orina gràcies al que en diuen Stream ID. Dins l’U-Scan hi ha un cartutx reemplaçable amb unes càpsules de prova on s’injecta l’orina. Unes reaccions químiques detecten un o diversos biomarcadors, produint colors específics que són analitzats per un sensor òptic. El dispositiu es neteja amb cada descàrrega. Els resultats es comparteixen amb Withings via wifi. A més l’app que està lligada a l’aparell permet conèixer dades i dona consells per tenir una vida saludable. L’U-Scan estarà disponible la segona meitat de 2023.

Marisol López

%d bloggers like this: