Després d’un 2022 on els estudis de desenvolupament catalans han publicat jocs tan celebrats com Endling, Blind Fate o LumbearJack, entre molts d’altres, aquest 2023 no abaixarà el ritme pel que fa a nous llançaments per a PC i per a les consoles PlayStation, Xbox i Nintendo Switch.

Al llarg dels propers dotze mesos s’espera que es publiquin desenes de videojocs desenvolupats a Catalunya. D’entre tots ells, el periodista especialitzat Albert Garcia n’ha seleccionat alguns dels més esperats. La varietat regna entre els títols que han de sortir aquest 2023: des d’aventures narratives fins a jocs d’acció i plataformes, i des de superproduccions de rol fins a títols de gestió. N’hi ha per a tots els gustos i per a totes les edats en una llista que torna a demostrar el bon estat de salut d’aquesta indústria cultural a casa nostra.

After Us

PC, PS5 i Xbox Series

Aventura

Primavera 2023

L’anunci d’After Us ha estat una de les grans sorpreses de la recta final de 2022. Presentat durant la cerimònia dels The Game Awards, el nou joc de l’equip barceloní Piccolo Studio és una evocadora aventura ambientada a la fi del món. En la pell de Gaia, un esperit que ha de restaurar la vida a la Terra, el jugador té la missió de reviure les ànimes de tots els animals que poblaven el planeta abans de la seva destrucció. Els creadors del celebrat Arise: A Simple Story afronten una producció molt més ambiciosa que promet oferir grans escenaris plens de detall que es podran explorar lliurement.

Antro

PC

Plataformes rítmic

2023

Hip Hop, Drill, R&B, electrònica… La música és fonamental en l’experiència d’Antro, el joc debut de l’equip barceloní Gatera Studio. Ambientat en un futur distòpic on l’art i la música han estat prohibides, l’objectiu del jugador és lliurar un paquet a un destinatari desconegut. Per aconseguir-ho haurà de recórrer els baixos fons d’una gran metròpoli submergida i controlada per un règim totalitari. El seus creadors aposten per una jugabilitat on els salts i la resolució de trencaclosques es combinaran amb la música.

Baldur’s Gate III

PC i Mac

Gènere: Rol

Agost de 2023

Després d’anys disponible únicament en accés anticipat, aquest estiu sortirà a la venda la versió final de Baldur’s Gate III, una superproducció encapçalada per l’estudi belga Larien Studios i en la qual també ha participat l’equip que aquesta companyia té a Barcelona. Aquesta divisió fundada l’any 2021 es va formar a partir d’antics treballadors de BlitWorks i ha tingut un paper molt actiu en el desenvolupament de la nova entrega d’aquesta veterana sèrie de jocs de rol ambientada en un món de fantasia èpica. 

Clem

PC

Aventura gràfica

Primavera de 2023

Sota l’aparença d’una aventura gràfica clàssica s’amaga Clem, el nou projecte de l’estudi Mango Protocol, responsable de la irreverent trilogia formada per MechaNika, Agatha Knife i Colossus Down. Aquest quart joc sembla que s’allunya de les anomenades Psychotic Adventures, però fins que no ens l’acabem no ho podrem afirmar. El que sí sabem és que podrem explorar una casa abandonada plena de trencaclosques, i ho haurem de fer acompanyats d’una enigmàtica veu i d’un quadern de notes. Clem va guanyar el premi a la millor narrativa en la darrera edició de l’IndieDevDay.

Curse of the Sea Rats

PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series i Nintendo Switch

Plataformes i acció

Prinicipis de 2023

Petoons Studio deixa enrere els party games i els jocs familiars que fins ara havien caracteritzat aquest estudi per afrontar una aventura completament nova. Curse of the Sea Rats és un joc de plataformes i acció que proposa als jugadors explorar una gran escenari inspirat en les històries de pirates. Els protagonistes són quatre presoners de l’imperi britànic que han estat convertits en rates, els quals han d’emprendre un viatge per recuperar la seva forma humana. El nou títol de la companyia amb seu a Barcelona i Girona destaca pels seus escenaris i animacions dibuixades a mà, però també per la seva modalitat cooperativa per fins a 4 jugadors simultanis.

Disney Speedstorm

PC, PS4, PS5 i Nintendo Switch

Curses

2023

La veterana divisió de Gameloft a Barcelona porta temps treballant en aquest trepidant joc de curses protagonitzat per les icones de Disney i Pixar. Els responsables de la popular sèrie de jocs Asphalt posen tota la seva experiència en aquest gènere per oferir un joc de karts dirigit a tots els públics. El capità Jack Sparrow, Mulan o Mickey Mouse seran alguns dels molts personatges disponibes en aquesta gran producció, un dels títols desenvolupats a Catalunya amb més possibilitats de convertir-se en un èxit global.

Frank and Drake

PC, Mac, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series i Nintendo Switch

Aventura narrativa

Febrer de 2023

Una estranya conspiració amenaça dos companys de pis que, misteriosament, mai arriben a trobar-se. Aquest és l’original plantejament de Frank and Drake, la nova producció de l’estudi Appnormals Team, creadors de Stay i Terracotta. Mentre Frank fa vida de dia, el seu company de pis Drake recorre la ciutat per la nit. Tots dos són els protagonistes d’aquesta aventura narrativa plena de trencaclosques i amb un estructura que es ramificarà segons les decisions del jugador. Una de les característiques que més criden l’atenció del joc és el seu estil visual realitzat mitjançant la tècnica de la rotoscòpia.

Hell Of An Office

PC

Plataformes en primera persona

2023

Anar a la feina mai ha estat una tasca tan infernal com a Hell of an Office, un irreverent joc de plataformes on l’única ajuda que tindrem per sobreviure és una grapadora capaç de propulsar-nos. Es tracta del debut de 43 Studios, un equip format per un grup de joves creadors que just han acabat els seus estudis en desenvolupament de videojocs i volen sorprendre amb aquesta proposta carregada de sentit de l’humor. Aconseguir superar tots els seus nivells en el menor temps possible és un dels reptes d’un joc que ha aconseguit destacar en tots els festivals on s’ha presentat. Després d’anys millorant-lo a través dels comentaris dels jugadors, ara només ens queda enfrontar-nos a la seva versió definitiva.

Koa and the Five Pirates of Mara

PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series i Nintendo Switch

Plaformes 3D

Primavera de 2023

En aquesta aventura plena de salts, trampes, velocitat i grans enemics, la petita Koa ha de recórrer vuit móns ambientats en alegres i tropicals escenaris 3D. Aquesta és la premissa del nou joc de l’estudi valencià Chibig en col·laboració amb els estudis catalans Undercoders i Talpa Games. Aquesta triple coproducció vol unir en un mateix títol el celebrat disseny artístic dels creadors de Summer in Mara, amb l’acurat disseny de joc i l’experiència dels creadors de Mail Mole. Koa and the Five Pirates of Mara vol arribar a un públic divers, des de jugadores de totes les edats amb ganes de viure una aventura, fins a jugadors amb ganes de superar-se i obtenir les millors puntuacions.

One Military Camp

PC

Gestió

Febrer de 2023

Un joc pacífic en temps de guerra. Amb aquestes mateixes paraules presenta Abylight el seu nou joc, One Military Camp, un simulador de gestió de campament militar amb molt sentit de l’humor. El nou títol d’una de les companyies més veteranes de la indústria catalana del videojoc s’endinsa en un gènere poc habitual entre els estudis a casa nostra. Construir, millorar i mantenir els diferents edificis són elements claus de la jugabilitat, però també tenir cura del personal. Es nota que darrere d’aquest simulador de gestió hi ha la influència de grans clàssics com Evil Genius o Theme Hospital. 

Sword of the Necromancer: Revenant

PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series i Nintendo Switch

RPG

Data pendent d’anunciar

Aquesta continuació de Sword of the Necromancer deixa enrere les masmorres subterrànies i pixelades del títol original per oferir un món molt més obert i en 3D. Grimorio of Games aposta per seguir fent créixer el seu món de fantasia amb un seqüela que també canviarà profundament la jugabilitat. El component de joc de rol es veurà multiplicat en una aventura que vol recordar els grans clàssics japonesos d’aquest gènere. Novament, serà gràcies a una espasa màgica que els protagonistes podran invocar els monstres que han anat derrotant per convertir-los en aliats. A banda, el joc també permetrà als jugadors reconstruir l’antic poble d’Euda, introduint mecàniques de construcció, i fins i tot compartir l’aventura de forma cooperativa.

The Library of Babel

PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series i Nintendo Switch

Aventura gràfica

2023

L’escriptor Jorge Luis Borges és una de les principals fonts d’inspiració d’aquesta aventura ambientada en un món selvàtic situat 20.000 anys després de l’extinció de la humanitat. The Library of Babel és el joc debut de Tanuki Game Studio, un projecte que porta anys en desenvolupament per part d’un equip multidisciplinari i que, segons els seus responsables, veurà la llum aquest 2023. El seu protagonista és en Ludovik, un robot que ha estat enviat a les jungles d’una Mesopotàmia futurista per investigar un cas d’assassinat. A banda de combinar elements de plataformes, sigil i aventura gràfica, el joc també crida l’atenció gràcies al seu evocador disseny visual.

The Time I Have Left

PC

Aventura narrativa

Desembre 2023

En sis hores hauràs mort. Aquesta és la potent premissa de The Time I Have Left, l’ambiciós debut de l’estudi independent Ground Game Atelier. L’equip ha participat en el programa d’incubació GameBCN i posa el jugador en la pell d’una dona que només disposa d’unes poques hores per escapar de la ciutat subterrània Colony7. El joc posa l’accent en la narrativa, però també comptarà amb un lleuger sistema de combats per torns, diferents habilitats que la protagonista anirà adquirint i elements de rol.

Aquesta és només una petita selecció d’alguns dels jocs que actualment estan en desenvolupament a Catalunya i que es preveu que surtin a la venda al llarg de 2023, però de ben segur que en el propers mesos hi haurà més sorpreses. Empreses com Nomada Studio (Gris), Studio Koba (Narita Boy) o Novarama (KillSquad), entres moltes d’altres, tenen actualment títols en desenvolupament dels que, probablement, tindrem novetats aviat. D’altra banda, també aquest any veurem molts més projectes per part de nous estudis sorgits dels nombrosos centres formatius en videojocs que hi ha casa nostra.

Albert Garcia

Periodista de Videojocs

%d bloggers like this: