Acaba l’any de l’explosió dels metaversos, de la democratització de les eines d’intel·ligència artificial d’imatge i text, dels NFTs… dotze mesos plens d’activitats de cultura digital. I de tot això i molt més hem parlat al nostre blog. Us volem agrair la vostra atenció i la vostra fidelitat recuperant els 12 articles que més us han agradat d’aquest darrer 2022.

Bones festes i bon 2023!

1. Anatomia d’un tuit

“Les darreres notícies que arriben de la guerra d’Ucraïna són que finalment l’exèrcit rus cessarà l’activitat militar a Kíiv i a Txerníhiv.” Així comença l’article de Josep M Ganyet on comenta les fake news a partir de perseguir la veracitat d’un tuit.

2. Passem pantalla”: la presentació de la Taula del Videojoc

Aquest article és la crònica de la presentació de la Taula del Videojoc que es va celebrar a l’IDEAL, Centre d’Arts Digitals de Barcelona. El títol de l’article no pot ser més objectiu i, tanmateix, es podria haver anomenat “Crònica de la constatació d’un fet: el Videojoc és Cultura” o encara “Els videojocs es manifesten a l’IDEAL”.

3. Totes les possibilitats de finançament per a estudis de videojocs catalans

L’arribada dels Fons Next Generation ha completat el mosaic d’antigues i noves línies d’ajudes adreçades directament o indirecta als estudis, startups i empreses de desenvolupament de videojocs. Descobriu una síntesi sistematitzada de totes les línies de subvenció i ajuts que actualment s’ofereixen des de les institucions (Unió Europea, Estat i Generalitat de Catalunya) i que resten o restaran a disposició de l’àmbit dels videojocs.

4. Colònies i campaments tecnològics: estiu 2022

Cada any us portem un llistat dels centres que ofereixen a infants i adolescents activitats relacionades amb la tecnologia, el videojoc, la robòtica… a l’estiu. Sembla que les d’enguany us van interessar molt!

5. Entrevista a Carles Sora

Té molt clar que la universitat ha de treballar de manera integral creant espais de relació entre el talent, les empreses i les institucions. Amb aquesta mirada transversal focalitzada en la transferència de coneixement, Carles Sora dirigeix el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), ubicat al Campus de Terrassa de la UPC. Descobriu el seu perfil! 

6. Entrevista a Conrad Roset

Aquella història que havia imaginat en blanc i negre, i que després es transformava en colors, es va fer realitat i s’ha convertit en un èxit mundial capaç de seduir fins i tot un públic no aficionat als videojocs. L’aventura de Gris va néixer de la mà de l’il·lustrador català Conrad Roset i va començar a caminar gràcies a una trobada casual al barri barceloní de Gràcia.

7. We Met in Virtual Reality: el primer documental gravat dins un metavers

El maig de 2022, el festival Docs Barcelona va celebrar el seu 25è aniversari. La Secció Oficial Panorama va programar la pel·lícula We Met in Virtual Reality. El seu director, Joe Hunting, va explicar la gènesi del film i com es crea dins la realitat virtual en un col·loqui amb Jordi Sellas. Si voleu saber com es fa una peli dins el metavers… seguiu llegint!

8. Exposicions virtuals, millors que les del món real?

Sí, el títol és una mica clickbait, però no ens discutireu que les exposicions virtuals tenen alguns avantatges respecte a les seves cosines del món físic: estan obertes dia i nit i es poden visitar des del sofà (o el llit) de casa. Sota el nom d’exposició virtual s’apleguen experiències i projectes molt diferents, i en aquest article us n’ensenyarem algunes que ens han arribat al cor, o al cervell.

9. Reenganxa’t a Bola de drac: guia per no perdre’t (gaire)

Bola de Drac forma part de la història de diverses generacions que hem gaudit amb la innocència de Goku, rigut amb les excentricitats del Follet Tortuga i patit amb les batalles amb uns enemics cada cop més poderosos. Des de les lluites contra Satanàs Cor Petit han passat moltíssimes coses. Per això, necessitem una immersió per saber qui és qui i quina relació hi ha entre els personatges al llarg del camí fins arribar a Bola de Drac Super: Super Heroi. No us perdeu el nostre arbre genealògic de Bola de Drac.

10. Entrevista a Antònia Folguera

A pocs dies de la inauguració de cada edició del Sònar, les oficines d’aquest gran festival es troben en plena ebullició, amb les sales de reunions ocupades i desenes de professionals immersos en una activitat intensa i clarament motivadora. Antònia Folguera, comissària del Sónar+D, ens va rebre en aquell espai de vibracions màgiques. 

11. Apps per a un Sant Jordi (més) creatiu

Sant Jordi és, sens dubte, un dels dies més bonics de l’any. Els carrers s’omplen de llibres, de roses, i de gent que passeja tot gaudint de l’ambient. Un dia molt especial on la creació hi té un paper fonamental.

12. 9 Apps per facilitar-te la vida si viatges i 1 per si et quedes a casa

En aquest post us proposem 9 aplicacions per a mòbil que us faran la vida més senzilla si teniu pensat visitar llocs desconeguts per a vosaltres. N’hi ha que aporten solucions clàssiques (mapes que no necessiten connexió a internet, per exemple) però d’altres ben originals. Doneu un cop d’ull!

Cultura Digital (DGICD)

A %d bloguers els agrada això: