Tot i que no ho sembla, ja fa més d’un mes que hem entrat de ple en la tardor, i quina tardor! Ha arribat plena d’esdeveniments, conferències i festival d’arts digitals arreu del territori. Us fem una ruta pels nostres esdeveniments de cultura digital preferits que se celebren a Catalunya durant novembre i desembre.

La tardor més digital de les nostres vides comença a  Barcelona. Perquè del 14 al 18 de novembre se celebra el b’Ars, Barcelona International Arts &VFX Fair, una fira d’efectes especials i cinema altament especialitzada que vol donar a la indústria del VFX un nou enfocament creatiu i convocar el talent creatiu de la indústria d’una manera divertida i lúdica. b’Ars ofereix un conjunt de conferències, tallers i una fira d’ocupació on s’hi tractaran aspectes d’actualitat al voltant de la producció de contingut digital: VFX, l’animació, els videojocs o la realitat virtual. Tot i que el format de la fira és híbrida, les conferències seran presencials i es faran el dia 18 des de la Sala Paraninf de La Salle Campus Barcelona. Alguna vegada t’has preguntat com se’ls dóna vida als personatges d’animació? Vols saber quin és el workflow que se segueix a les pel·lícules de Hollywood per fer grans destruccions de ciutats, terratrèmols, etc.? T’interessa el dibuix digital? Doncs marca el b’Ars a la teva agenda.

Del 15 al 17 de novembre també se celebra el festival de videoart degà a casa nostra, el Loop Barcelona. Enguany, festival celebra 20 anys explorant els múltiples plecs del temps, analitzant el caràcter d’una societat crononormativa i cronoregulada. Després d’una edició excepcional a La Pedrera-Casa Milà, la Fira torna al format íntim de l’hotel Almanac Barcelona.  Les habitacions acolliran una selecció de vídeos i films d’artista seleccionats pel comitè artístic. Les obres, presentades per galeries de l’escena internacional, estaran simultàniament disponibles per al seu visionat online a la plataforma LOOP Virtual, i acompanyades de materials complementaris com entrevistes i textos. Durant tres dies, la fira serà un punt de trobada essencial per a la comunitat de la imatge en moviment, reunint galeries, artistes, col·leccionistes i altres professionals món de l’art.

I el mes acaba amb Tech Spirit Barcelona, l’esdeveniment de de referència de la comunitat innovadora local amb mirada i ambició global.  La cita serà els dies 30 de novembre i 1 de desembre a la Llotja de Mar de Barcelona. Des de Tech Barcelona, ​​l’associació que agrupa més de 1.200 emprenedores, startups, inversors i corporacions i vertebra l’ecosistema digital i tecnològic de Barcelona han organitzat un programa amb ponents de primer nivell que parlaran sobre tecnologia i innovació. El registre és obert i gratuït. Des de la Direcció d’Innovació i Cultura Digital organitzem un dels panels de l’1 de desembre: Cultura i NFTs, parella de fet. Moderats per Aida Corón (Metadata), hi participaran Arnau Sabaté (GUZZU), Pau Waelder (Niio), Toni Mateos (Freeverse) i Eva Soria (ICUB).

Després d’una fira de videoart i de parlar d’efectes visuals i de tecnologia tornem a una de les nostres ‘comfort zones’ preferides, els videojocs. El 3 i el 4 de desembre s’estrena el Saga, el nou saló del joc i els esports digitals en català. Està impulsat per Plataforma de la Llengua, amb el suport del Departament de Cultura. Saga tindrà lloc a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat i el seu objectiu és potenciar i donar visibilitat als videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. L’espai firal acollirà una quarantena d’expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d’exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició LlOP del Valorant i una Copa de les Estrelles de la competició LlOP del League of Legends.

 

 

Acabem l’any parlant de videojocs. El 16 de desembre celebrem una jornada per reflexionar sobre un tema que ens preocupa (i ocupa) especialment, les violències masclistes digitals. Organitzem amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i el Departament d’Igualtat i Feminismes una jornada sobre sobre les violències masclistes que es produeixen en els entorns digitals. Moderats per la comunicadora especialitzada en videojocs i gènere, Marina Amores, parlarem de temes com violències masclistes i dret penal, descobrirem dades sobre l’assetjament als videojocs i escoltarem experiències i reflexions de representants de FemBloc, Indie Dev Day i l’estudi GameLoft.

Si tu mateixa organitzes alguna activitat de cultura digital i vols que fem difusió al BUMP!, envia’ns la informació per aquí. 

Yolanda Jiménez Arandia

A %d bloguers els agrada això: