Catalunya ha tornat a viure una gran festa del món dels videojocs. Emprenedors, experts i aficionats es van donar cita el 20 d’octubre al Disseny Hub Barcelona en el marc de la sisena trobada de DeviCat amb una esperada presentació: la dels treballs realitzats pels equips que han seguit el programa d’incubació de GameBCN. Aquesta experiència de mentoring i assessorament a estudis independents s’estén ara a Girona. S’amplia així la cultura digital a través del territori.

Optimisme i confiança en el sector, moltes complicitats i ganes de tornar a la presencialitat. Aquest és l’ambient que es respirava a la setena edició de la Demo Day organitzada per GameBCN, enguany en col·laboració amb l’associació de desenvolupadors DeviCat en el marc de les seves trobades mensuals.

La jornada, amb una àmplia representació d’empreses, professionals i aficionats als videojocs,  va estar plena d’emocions, amb l’auditori del Disseny Hub Barcelona ple de gom a gom, i amb una exhibició d’expertesa i talent que certifiquen clarament l’alt nivell de l’ecosistema català en el sector.

Marisol López, directora d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat, destacava precisament que quan va néixer la incubadora GameBCN, l’any 2015, el nombre d’empreses que es dedicaven a la indústria del videojoc a Catalunya era de 217 (el 25% de l’Estat) amb 1.600 professionals. Ara ja són 200 empreses (el 50% del conjunt estatal), que donen feina a 4.000 professionals i que facturen 552 M d’euros, més del doble que fa set anys.

Aprenent de l’expertesa

Amb un ampli ventall de ponents, la trobada de DeviCat i GameBCN va servir per aprofundir en diferents temes d’interès per als desenvolupadors, especialment per al futur dels seus negocis. Així, es va parlar, per exemple, de la importància del networking i la participació en esdeveniments que posen en contacte els principals actors de la indústria dels videojocs. 

Daniel Santigosa, director de IndieDevDay, i Iñaki Díaz, cofundador d’Abbnormals, coincidien en la necessitat de “trobar-se amb publishers, establir sinèrgies i rebre feedback per millorar els teus productes. Fins i tot, per conèixer empreses on molts joves hi poden acabar treballant”. Els experts van insistir també en la importància de tenir molt ben definit un pla de màrqueting general i van assegurar que “tot i que moure’t per assistir a aquests esdeveniments costa diners, a la llarga val la pena”.

Les intervencions dels publishers també es van seguir molt atentament. Va quedar clar que  el suport dels inversors “és fonamental per a l’estabilització de les companyies i dels seus treballadores i treballadores”.  Representants de Thunderful, Prismatika, Plugin Digital,Yodo1 i Team17 van mostrar el seu optimisme amb les potencialitats de Barcelona com a hub del sector, deixant clar que el que busquen són productes diferenciats que puguin aportar un valor afegit al mercat. 

Luis Rodíguez, d’ Amazon Web Services (AWS), va explicar amb detall com utilitzar les analítiques del joc per millorar el disseny i  impactar positivament en els resultats finals. Quins personatges agraden als jugadors, quines armes, vehicles o mecàniques acostuma a fer servir, quant de temps triguen en aconseguir els objectius del joc…Són dades que poden resultar extremadament útils “per anar creant cada vegada contextos del joc més interessants”.

Per la seva banda, responsables de reconeguts estudis com Abylight, Jumpship, Nomada Studio o Lince Works van transmetre a l’audiència la seves reflexions sobre el creixement de les empreses de videojocs i van animar els emprenedors i emprenedores a treballar amb perseverança, “demanant consells a qui en sap i escollint bé els perfils de l’equip des del començament”

Captivant el públic i els professionals dels sector 

Un dels moments estel·lars de la jornada va ser la Demo Day dels sis equips que han estat incubats per GameBCN, amb un jurat format per experts de Marvelous, Socialpoint, Gameloft i DeviCAT que van valorar molt positivament la qualitat dels treballs i les seves possibilitats de futur. 

Els estudis que van realitzar l’esperat pitching són de Catalunya, Regne Unit, Argentina i Polònia i han seguit el programa d’incubació durant sis mesos. Es tracta de 43 estudios, Colossal Games, Gatera Studio, Innoloop, Thruster i Vixa Games. Tots ells van captivar també el públic del Disseny Hub Barcelona, que contemplava la demo amb entusiasme i total complicitat. 

L’experiència GameBCN s’estén. Nova incubadora a Girona

Game BCN és una incubadora de referència al Sud d’Europa que ofereix la formació i mentoring a estudis independents per ajudar-los a professionalitzar els seus processos de desenvolupament i la seva producció, maximitzant les oportunitats de negoci. El projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, i des del 2015 ja ha incubat 42 empreses.

Ara l’experiència s’estén al territori. L’endemà de la Demo Day a Barcelona, s’inaugurava a Girona El Modern, nou centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals amb la primera incubadora de videojocs a la capital, que també compta el suport de la Generalitat.  Durant l’acte, Marisol López va posar en valor que “la cultura digital s’amplifiqui al territori”, afegint que projectes com aquest són fonamentals per seguir enfortint l’ecosistema. 

La directora d’Innovació i Cultura Digital confirma “l’aposta ferma de la Generalitat pel sector dels videojocs” i destaca especialment el treball conjunt entre les empreses i les institucions per tal què les xifres d’aquesta indústria a Catalunya segueixen creixent. 

Ara, la pròxima cita gamer a Barcelona és la Fira IndiDevDay, que se celebrarà a les Cotxeres de Sants els dies 29 i 30 d’octubre. Una nova oportunitat d’acostar el talent dels creadors independents als publishers i al públic general i una nova ocasió per gaudir d’aquest gran univers dels videojocs. No us la perdeu!

Estefania Redondo

Periodista

A %d bloguers els agrada això: