Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

Semi de Tesla

Ja coneixem bé els cotxes Tesla, que comencen a ser habituals a les nostres carreteres. El que encara no hem vist és aquest camió que veieu a la imatge. També és de la factoria Tesla, es diu Semi Truck i començarà a rodar per les carreteres americanes a partir del desembre amb el logo de Pepsi. És el primer camió semielèctric amb una autonomia d’uns 800 km. Se’n faran un centenar, que tindran un cost de 180.00$ cada un. Podeu veure més imatges del camió a la seva pàgina web.

Parlant d’Elon Musk, ja sabreu que ha comprat Twitter per 44.000 milions de dòlars. I també sabreu que des de llavors està complicant molt l’existència mateixa de la xarxa social, fent fora milers de treballadors i provocant la dimissió de centenars (i reobrint el perfil de Donald Trump). Una de les raons per les quals va comprar Twitter va ser que aquesta xarxa anava a conformar la primera baula d’X, l’app multiservei “per a tot” que està creant i que podrem tenir, diu,en 3-5 anys. Una còpia de WeChat? Haurem d’esperar a veure si estem presenciant el naixement d’una nova xarxa o la mort de Twitter!

Fa uns mesos vam escriure un article sobre l’amor en temps de robots. Potser haurem de fer un sobre l’amor i l’anime! Ara tenim un exemple: aquest noi que veieu a la imatge va fer servir la Intel·ligència Artificial per fer-se una foto amb la seva amada, un personatge d’anime. Primer es va fer una foto amb el personatge en cartró i després va passar la foto per NovelAI, la nova IA. També la va fer servir per tenir una imatge d’ell mateix amb orelles de gat a partir d’una foto que es va fer davant d’una famosa pagoda, la Ruriko-ji.

Andrew H (@TheVWDude) / Twitter

Bones notícies per a compositors i compositores de música de videojocs! Els Grammy Awards, els prestigiosos premis internacionals de música, afegiran a partir de l’any vinent una nova categoria, la de premis a bandes sonores de videojocs i interactius. Aquest premi reconeix l’excel·lència en bandes sonores formades per “partitures originals i creades específicament per a, o com a acompanyant de, un videojoc o altres mitjans interactius publicats durant el període de qualificació”. Harvey Mason jr., director general de l’Acadèmia, va afirmar que”la principal prioritat és representar la gent de la música a la qual servim, i això implica escoltar els nostres membres i assegurar-nos que les nostres regles i directrius reflecteixin la constant evolució de la nostra indústria”.

Seguim amb més IA noves que estan transformant la creació cultural. Ara ha estat Google qui ha creat AudioLM, un sistema que permet crear veus i música amb so naturals a partir de només uns segons d’àudio. És a dir, s’alimenta a AudioLM amb uns quants segons de so i la IA prediu el que ve a continuació o ho crea. Això ho fa amb música però també amb gent parlant: la veu comença una frase i la IA l’acaba. En el cas del piano, la continuació que la AudioLM és molt més fluida que la que feien altres IA. En aquesta pàgina podeu veure la comparativa entre les dues solucions.

La tècnica és prometedora per accelerar el procés d’entrenament de la IA per generar àudio i, també es podria utilitzar per generar música automàticament per acompanyar vídeos, presentacions, etc.

Aquest mes s’ha celebrat la Setmana de la Moda de París, i el moment que ha esdevingut més viral ha estat la desfilada de Coperni i aquesta creació en viu d’un vestit sobre el mateix cos de la model, Bella Hadid. El teixit en esprai es convertia en roba quan es secava. Llavors una modista va acabar de donar-li forma amb unes tisores.

L’inventor d’aquest teixit en esprai, i la persona que va “crear” el vestit en directe a la desfilada, és el català Manel Torres, fundador i director de Fabrican Ltd. Aquest és un sistema que, com diuen a la seva web, pot servir per moda però també per usos relacionats amb la salut, l’automoció, els esports i molt més. No us perdeu el vídeo!

Més novetats en el món del transport. A la darrera edició de la Monaco Yacht Show 2022, l’empresa holandesa especialitzada en aparells submarins U-Boat Worx va presentar el seu darrer projecte, un iot que també és un submarí.  El Nautilus és un vaixell de 1.250 tones i 123 peus d’eslora que pot submergir-se fins a 200m a l’oceà com un submarí o flotar sobre les ones com un iot.  Quan funciona com a vaixell, el Nautilus te una gran terrassa equipada amb una piscina, un bar i un menjador de luxe, que es cobreixen abans que el submergible llisqui per sota del nivell del mar. El preu del Nautilus és del 25M€ i un cop feta la comanda el tindreu en 30 mesos. 

Segurament alguna de la gent que llegeix aquest blog te cotxe elèctric (o com a mínim, híbrid). S’està normalitzant l’ús de motors elèctrics en carretera. Però i al cel? L’americana United Airlines ha anunciat la compra de 100 avions elèctrics ES-19 de 19 places a la startup sueca Heart Aerospace. Aquesta compra està condicionada a que l’avió compleixi els requisits de seguretat. L’objectiu és reduir la petjada de carboni dels avions, un dels problemes causants del canvi climàtic. “L’aviació és una font important d’emissions de carboni i un dels sectors més difícils de descarbonitzar”, diu Carmichael Roberts, responsable empresarial de  Breakthrough Energy Ventures, inversors en aquest projecte. “Creiem que els avions elèctrics poden ser transformadors a l’hora de reduir les emissions de la indústria i permetre viatges regionals de baix cost, tranquils i nets a gran escala”.

Fa anys que veiem ulleres de VR i per tant ja no pensem si ens semblen artificials i incòmodes. Ara, la comunicació online i virtual ha donat una altra volta i presenta un aparell per captar la veu. L’aparell de la foto, de la companyia japonesa Shiftall, especialitzada en wearables, es diu Mutalk i és un micròfon que d’una banda emet tot el que es diu però de l’altra muteja el so de manera que la gent del voltant no escolta res. Això s’està explicant com a complement de les ulleres de VR, però també serà segurament molt útil en despatxos amb diverses persones participant a videoconferències alhora. Per ara el producte està en desenvolupament però s’ha filtrat que tindrà un cost d’uns 140$. Ens mantindrem a l’aguait!!!

La moda ha acceptat ràpidament el metavers. Ja coneixem algunes iniciatives de firmes d’alta costura que han creat roba per ser portada per avatars. No sabem si en reacció a aquest fet, el director creatiu de Loewe, Jonathan Anderson, va decidir que, en comptes de crear roba digital que semblés real, crearia peces reals fetes amb píxels. I així teniu la línia que veieu a la imatge, un jersei i uns pantalons que semblen fets per al Minecraft.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: