La principal fira de videojocs d’Europa ha rebut enguany la visita de 15 estudis i companyies de videojocs amb seu al Principat. El joc AkxoLotl, desenvolupat per l’empresa catalana 2 Awesome Studio va rebre el premi ‘Best Streamable Game” de l’Indie Arena Booth de la Gamescom.

L’article original, escrit per Marc Vilajosana, es va publicar a Metadata a l’agost del 2022

Nascuda a Colònia (Alemanya) el 2009, la Gamescom és la fira de videojocs més important d’Europa i una de les més rellevants del món. L’esdeveniment va retornar enguany a la presencialitat plena, del 24 al 28 d’agost, després de dos anys celebrats en format en línia per la pandèmia, amb gairebé 1.100 expositors de 53 països diferents. Dins d’aquesta selecció destaca la delegació catalana liderada per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que sota la marca Catalan Arts Games va acompanyar fins a 15 empreses locals a la fira alemanya, 13 d’elles centrades en el desenvolupament de videojocs i dues al suport en tasques internes i externes.

La inauguració es va poder seguir a través de Youtube el passats 23 d’agost. Es van mostrar més de 30 jocs en desenvolupament, entre els quals es troba la nova obra de l’estudi nord-americà Unknown Worlds, els creadors de Subnautica. Tanmateix, la fira va arrancar el dilluns previ amb la DevCom (Developers Conference), en la qual l’ICEC va organitzar una taula rodona dedicada a l’ecosistema barceloní i català del sector dels videojocs. L’acte va ser moderat per la marketing manager de Happy Broccoli, Irene Preuss, i va comptar amb la participació del program manager de Game BCN, Oscar Sahun; el cofundador i technical lead de 2Awesome Studio, Alejandro Santiago Varela; la cofundadora i directora d’art de Mango Protocol, Mariona Valls, i el CEO i fundador de Troglobytes Games, Saverio Caporusso.

La Gamescom també parla català | Koelnmesse Allgemein (Gamescom)

“El sector del videojoc és un sector jove, poc madur dins del nostre ecosistema, i es tracta d’anar-lo escoltant i acompanyant a poc a poc en aquestes trobades”

Maria Basora

Directora de l’àrea de mercats de l’ICEC, Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

 “És un lloc on pràcticament tota la indústria hi va per defecte, tothom espera que hi siguis. És una fira on els estudis catalans tenen l’oportunitat de tenir tota una agenda de reunions cara a cara que costen molt de fer perquè requeririen viatges”, assegura el fundador de Gamelab i actual secretari general de Devicat, Iván Fernández Lobo, que compara el fenomen amb el Mobile World Congress. “El sector del videojoc és un sector jove, poc madur dins del nostre ecosistema, i es tracta d’anar-lo escoltant i acompanyant a poc a poc en aquestes trobades. Hem d’aprofitar la visibilitat que ens donen aquestes fires”, assenyala la directora de l’àrea de mercats de l’ICEC, Maria Basora. L’entitat pública va participar en les dues darreres edicions virtuals de la Gamescom, en les quals va promocionar els estudis i obres desenvolupades a Catalunya, i enguany ha redoblat l’aposta amb un estand físic a l’Indie Arena Booth, el principal espai de la fira per a videojocs independents, en el qual van assistir quatre estudis catalans seleccionats per un jurat extern.

A la recerca de ‘publishers’ i difusió internacional

Un dels estudis escollits ha estat Mango Protocol, companyia sorgida el 2016 després d’un procés d’incubació a GameBCN que va rebre als seus inicis un ajut del Departament de Cultura a través d’un Préstec Participatiu Cultura. A la Gamescom va presentar el seu quart videojoc, CLeM, una obra d’aventures i misteri il·lustrada a mà i amb animacions tradicionals en què controlem un personatge amnèsic tancat en un soterrani que haurà d’explorar una casa desconeguda. “Estem supercontents. Ja havíem intentat presentar-nos pel nostre compte en el passat i no ens havien seleccionat”, expressa el cofundador i game designer de l’estudi, Jordi Garcia. Mango Protocol havia visitat la Gamescom en anteriors edicions, però sense un espai privat on mostrar el seu joc. Enguany han tornat a la fira amb l’objectiu de trobar un publisher pel seu nou joc, tot i que Garcia explicava abans de la celebració de la fira que aquesta és la vegada que aniran més còmodes, ja que no tenen “tanta necessitat de finançament” com han tingut amb altres títols, la qual cosa els permetrà cercar una distribuïdora que no hagi d’invertir diners pel desenvolupament i se centri en tasques de màrqueting, comunicació i relacions públiques. “Volem trobar un publisher que s’enamori i ens enamori”.

Trogobytes Games és un altre dels estudis catalans seleccionats per mostrar les seves creacions a l’Indie Arena Booth. Van assistir amb Blind Fate: Edo no Yami, un videojoc de ciència-ficció en què controlem un samurai cec amb implants cibernètics que l’ajudaran a explorar els entorns i a enfrontar-se a enemics. “Algú que va a la Gamescom busca estar en contacte com més possible amb influencers, que puguin jugar al teu joc i fer-ne difusió”, explica el CEO i fundador de l’estudi, Saverio Caporusso,. “Nosaltres no anem tant a buscar feedback, perquè el joc ja està fet, busquem més aviat la visibilitat”. Caporusso, que ja havia assistit al congrés en el passat a títol individual, valora molt positivament la col·laboració amb l’ICEC, ja que els ha restat burocràcia i els ha donat veu en les decisions preses: “No només en networking, també en les certificacions, tot ho fa l’ICEC, ens treu de sobre un munt de feina”.

A més a més dels altres dos jocs seleccionats dins de l’estand de Catalan Arts Games, AK-xolotl (2Awesome Studio) – guanyador del ‘Best Streamable Game’ de l’Indie Arena Booth- i The Time I Have Left (Ground Game Atelier), a l’Indie Booth Arena també es van mostrar dos videojocs catalans a través dels seus publishers internacionals: el recent llançat Endling – Extinction is Forever, de Herobeat Studios, i Frank and Drake, d’Appnormals Team. Tanmateix, la fira va comptar amb més espais, com un dedicat al B2B on quatre estudis catalans (Abylight Barcelona, Jellyworld Interactive, Open House Games i RolldboxGames) i la incubadora GameBCN qua van mostrar els seus projectes en un estand preparat per l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX). El llistat complet d’empreses del territori que van assistir a la Gamescom es pot consultar en el catàleg que l’ICEC ha preparat per a l’esdeveniment. 

La fira de referència a Europa

Els dos estudis consultats coincideixen en la rellevància que té la Gamescom per a un desenvolupador independent de videojocs. “La presència de publishers i mitjans internacionals és igual o millor que la d’altres fires de renom, potser a excepció de les fires asiàtiques, que són molt tancades en altres coses”, opina Garcia, qui assegura que “gairebé tothom que puguis trobar als Estats Units el pots trobar a la Gamescom per una fracció del preu. És una fira molt ben organitzada”. Per Caporusso, el retorn dels congressos presencials és una bona notícia, ja que s’hi poden fer accions que en les trobades en línia estan més limitades: “Quan es fan molts esdeveniments físics, al final els publishers et reconeixen i veuen que segueixes amb el teu treball, que no és una cosa d’una sola vegada i que després canvies de feina. Si vas tres o quatre anys, hi ha coses de networking que serien impossibles de fer en remot, no hi ha la mateixa importància o metodologia”.

Aquest contacte real amb la indústria global converteix la Gamescom en un aparador com n’hi ha pocs al sector. “Si tens un joc (a l’Indie Booth Arena) i genera expectació, és fàcil que les empreses amb qui vulguis fer negoci s’hi fixin i vulguin parlar amb tu”, rebla Fernández Lobo. El secretari general de Devicat valora positivament la implicació de la Generalitat: “A les empreses grans com Novarama o Digital Legends no els aporta gran cosa, ja han viscut aquest moment d’assistir a les grans fires i sentir-se perduts, però les empreses petites tenen molts dubtes, saben que han d’assistir però no com, i el coneixement acumulat que poden tenir les administracions facilita el procés d’adaptació”. També subratlla “l’efecte multiplicador” que té aquesta acció en termes comunicatius: “Si anem en grup i tots ens fem eco, és més fàcil que els inversors tinguin interès a veure els nostres treballs. A vegades és interessant no només pel negoci individual, sinó també per la imatge que donem a l’exterior de ser un ecosistema madur i amb potencial de creixement”.

“Gairebé tothom que puguis trobar als Estats Units el pots trobar a la Gamescom per una fracció del preu. És una fira molt ben organitzada”

Jordi Garcia

Cofundador i game designer, Mango Protocol

La internacionalització és sovint citada com un dels principals dèficits dels estudis independents del territori, però Basora considera que el problema es troba més aviat en la seva professionalització: “Moltes vegades els grups d’estudiants que surten de la carrera només es fixen en el disseny i en la programació, i són estructures que necessiten professionalitzar-se per poder anar més enllà”. Malgrat coincidir que és una situació que afecta empreses novelles, Fernández Lobo creu que la maduració de l’ecosistema s’ha accelerat en els darrers anys: “Ara mateix tenim un coneixement acumulat important, de molts estudis petits i indies que ja s’han barallat durant anys, la qual cosa els permet donar pistes molt més ràpides i compartir contactes. Hi ha un clima molt col·laboratiu i això accelera la internacionalització”. Per continuar reforçant aquest procés, l’ICEC ja prepara la delegació catalana a la Game Connection Europe 2022, fira que se celebrarà el 3 i 4 de novembre a París.

Marc Vilajosana

Metadata

%d bloggers like this: