Estudi i anàlisi del sector dels Videojocs per apropar el teixit empresarial i la formació de professional. Aquesta entrada va ser publicada originàriament el passat 21 de juny al blog corporatiu de Brots Consultoria, especialistes en l’àmbit de l’ocupació i la gestió dels recursos humans.
Sabies que el sector dels Videojocs va facturar 552 milions d’euros a Catalunya el 2020? O que hi ha 200 estudis de videojocs operatius que donen feina a 3.966 persones?
Segons informes sectorials de la pròpia Generalitat de Catalunya, aquestes xifres són resultat del creixement que ha tingut aquesta indústria al territori respecte el 2019 (+17%). “L’augment del nombre de treballadors ha vingut acompanyat d’una pujada significativa del nombre de dones en el videojoc català, que en tan sols un any ha passat d’un 20% a un 25%”.
I no només això, actualment la indústria catalana del videojoc lidera el sector a Espanya —representa el 50% del total de tot l’Estat—, i ha esdevingut un dels territoris capdavanters d’Europa.
La indústria del Videojoc a Catalunya
Tots els estudis i previsions apunten a un creixement sòlid i constant del sector a Catalunya els propers anys.
Segons l’estudi Videojocs a Catalunya, elaborat per ACCIÓ el 2020, el sector del videojoc seguirà creixent a bon ritme amb una TCAC del 9,7% del 2018 al 2022, impulsada pels jocs als telèfons mòbils. Al 2019, aquesta àrea liderava la facturació amb un 36%, seguida de la televisió o consola (32%), de l’ordinador (21%) i de les tauletes (9%).
Segons dades del Llibre Blanc dels Videojocs, elaborat i presentat aquest mes de juny de 2022 per l’Institut Català de les Empreses Culturals, en termes de facturació, s’estima una taxa de creixement anual composta (TCAC) del 16,5% d’aquí al 2024 – any que es preveu que la indústria catalana superarà la barrera dels mil milions d’euros en facturació anual-, i en referència als llocs de treball que es crearan, es preveu un TCAC del 13,5% fins al 2024, és a dir, més de 6.500 treballs directes.
A què es deu el seu èxit?
La innovació constant i l’aposta per aquesta indústria des dels anys 80 en el territori, principalment a la ciutat de Barcelona on darrerament hi han aterrat un gran nombre de multinacionals del sector, generen noves oportunitats de negoci en àmbits com la realitat virtual, els eSports, la gamificació, el cloud gaming o el game porting.
La indústria catalana del videojoc afronta el futur amb grans expectatives. En els últims anys, Catalunya ha acollit un gran nombre de professionals, oferta formativa, empreses desenvolupadores, esdeveniments i una comunitat dinàmica. Engany, s’ha celebrat l’exposició Nova Pantalla al Palau Robert, organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya. per posar en valor tots els satèl·lits que giren al voltant de l’univers videojoc.
Quins llocs de feina crea aquesta indústria?
Tal i com es descriu a l’exposició Nova Pantalla, “un videojoc és un producte cultural i d’entreteniment interactiu que requereix un procés de creació coral”, i que per tant, compta amb diversitat de perfils professionals. Alguns dels principals són:
- Artistes visuals
- Animadors/es
- Enginyers/es de so i músics
- Dissenyadors/es de l’experiència de joc
- Guionistes
- Programadors/es
- Control de qualitat
Quina oferta formativa tenim a Catalunya?
Avui en dia a Catalunya, hi ha una oferta formativa força àmplia, formada per graus universitaris i cicles formatius, que promou la formació dels futurs professionals de la indústria del videojoc. No obstant, encara queda força recorregut per endavant per tal d’assolir l’alt nivell d’altres universitats internacionals de referència en aquest àmbit.
Tal i com passa en la ciència o la tecnologia, el sector pateix biaix de gènere. Segons dades de la pròpia Generalitat de Catalunya, només el 25% dels professionals són dones, mentre que el percentatge de dones jugadores a Europa és del 47%. En aquest sentit, cal implementar la perspectiva de gènere des de la formació, l’orientació i l’ocupació per a fomentar la inserció laboral de les dones en el teixit empresarial del sector dels videojocs.
Universitats de referència en l’àmbit dels videojocs
Durant els darrers mesos, des de Brots Consultoria hem realitzat un estudi de les diferents universitats internacionals de referència en l’àmbit dels videojocs per a la Direcció General del Departament d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Al llarg d’aquest projecte, ens hem endinsat en el indústria del Videojoc per a conèixer-lo més en profunditat, així com identificar les formacions actuals que ofereixen els centres universitaris i els perfils professionals que es generen en les empreses del sector (el perfil competencial dels i les candidats/es que es presenten a les ofertes de feina i el de les plantilles de treballadors/es).
Amb l’objectiu d’apropar el mercat laboral i l’oferta formativa del sector del videojoc a Catalunya, l’estudi ofereix informació sobre les diverses propostes formatives existents i identifica bones pràctiques i elements clau a transferir i exportar a la formació de professionals d’aquest sector.
El projecte, s’ha dut a terme en tres fases:
- Recerca i anàlisi de la Indústria del Videojoc a Catalunya
- Treball de camp de centres de referència internacionals
- Recomanacions i propostes per a posar en pràctica
Treball de camp
Durant la primera fase del projecte, s’ha realitzat un treball de camp centrat en l’estudi de 6 territoris que s’han identificat com a punters i d’especial interès, ja que tots ells disposen de propostes de formació d’excel·lència relacionades amb el videojoc:
- Berlin (Alemanya)
- França
- California
- Quebec (Canadà)
- Corea del Sud
- Japó
De cada territori s’ha seleccionat una mostra, arribant a estudiar un total de 40 centres universitaris de referència i identificant de manera complementària en cada cas, hubs i incubadores d’interès.
Recull de recomanacions
A partir dels coneixements específics de Brots Consultoria en relació al funcionament del mercat laboral i de l’oferta formativa del territori català, del model de competències i de la perspectiva de gènere aplicada al sector de l’orientació, la formació i la inserció laboral, i dels resultats obtinguts del treball de camp, s’han definit un seguit de recomanacions i propostes concretes articulades i organitzades al voltant de diferents blocs temàtics:
- Aspectes organitzatius i de disseny de les propostes formatives
- L’oferta formativa
- El perfil del professorat
- Els requisits d’accés per a l’alumnat
- La relació amb el teixit empresarial
- La implementació de la perspectiva de gènere
I ara què?
Aquest projecte, ens ha permès conèixer en profunditat el sector dels Videojocs a Catalunya, estudiar i analitzar les universitats de referència a nivell internacional en l’àmbit dels videojocs, i identificar els elements clau per a projectar el dibuix d’una oferta formativa el màxim d’ajustada possible a les necessitats de les empreses del territori.
El passat dijous 16 de juny de 2022, es va dur a terme l’esdeveniment Passem Pantalla a l’Espai Ideal, Centre d’Arts Digitals de Barcelona, on es va presentar el catàleg d’empreses de videojocs 2022, el Llibre Blanc dels Videojocs a Catalunya 2021 amb les dades més interessants del sector i l’evolució al llarg dels anys, i les conclusions i el pla accions que es deriva de la Taula del Videojoc, un espai de col·laboració entre el sector dels videojocs i diversos departaments de la Generalitat de Catalunya.
Des de Brots Consultoria, seguirem estudiant el sector i posant aquests coneixements al servei d’empreses, centres formatius i programes d’orientació laboral per seguir en el camí d’apropar al màxim les oportunitats d’un sector punter com aquest a les persones en recerca de feina.