És un fet que cada temporada els museus i els grans equipaments culturals programen més exposicions immersives i d’art digital. Però quines d’aquestes mostres són més sorprenents, interessants, experiències totalment immersives, visites que copsen absolutament els cinc sentits del visitant? Avui fem el nostre rànquing de les millors mostres de cultura digital de l’estiu d’Europa, tot i que també proposem una a Los Angeles que ens ha robat el nostre cor digital.

Let’s Get Digital al Palazzo Strozzi (Florència, Itàlia)

Fins al 31 de juliol podeu visitar al Palazzo Strozzi la mostra Let’s Get Digital!, un nou projecte expositiu que porta la revolució de l’art NFT i les noves fronteres entre real i digital a través de les obres d’artistes internacionals com Refik Anadol, Anyma, Daniel Arsham, Beeple, Krista Kim i Andrés Reisinger.

Promoguda i organitzada per la Fundació Palazzo Strozzi i la Fundació Hillary Merkus Recordati i comissariada per Arturo Galansino (Palazzo Strozzi) i Serena Tabacchi (MoCDA), l’exposició presenta un viatge a través de l’art digital amb instal·lacions i experiències multimèdia creades per artistes que expressen noves i polièdriques investigacions de Cryptoart a partir de l’èxit dels NFT, certificats digitals d’autenticitat que estan redefinint els conceptes d’unicitat i valor d’una obra d’art.

Afanyeu-vos que val la pena!

Machine Memoirs: Space a The Reel Store (Coventry, Anglaterra)

La primera gran exposició de The Reel Store és Machine Memoirs: Space, una mostra del reconegut artista digital Refik Anadol. Producte d’una col·laboració a llarg termini amb la NASA, aquesta exposició utilitza la intel·ligència artificial (IA) per re-imaginar dos milions d’imatges de les regions més profundes de l’espai exterior preses pels satèl·lits i telescopis de la NASA i l’Estació Espacial Internacional. Mitjançant ‘machine learning’ l’ordinador classifica  aquestes fotografies i desenvolupa una comprensió per crear noves interpretacions digitals impressionants de l’espai que només existeixen a la ment de la màquina.

The Reel Store, inaugurat fa pocs mesos a Coventry,  està ubicat al magatzem de bobines de l’antiga seu del diari Coventry Evening Telegraph, un espai que contenia els rotllos de paper on s’imprimien les històries de la ciutat i que ara acull artistes de renom mundial a una escala totalment nova.

 

Future Shock a 180 The Strand (Londres, Anglaterra)

Future Shock parla dels límits cada vegada més difusos entre el món físic i el virtual. Amb obres de 16 artistes visionaris al cim del so i la visió, aquesta exposició transforma els espais de 180 estudis mitjançant una tecnologia digital fascinant i pionera: algoritmes generatius i interactius, IA, mapeig digital en 3D, treballs amb làser fascinants, projeccions hologràfiques i música electrònica innovadora.

El cartell d’artistes digitals que participen a la mostra per reimaginar el nostre futur proper és estel·lar: Ryoichi Kurokawa, UVA, Caterina Barbieri i Ruben Spini, Lawrence Lek, Actual Objects, Gener8ion, Weirdcore, Gaika, Nonotak, Ben Kelly, Ib Kamara, Ibby Njoya, Object Blue, Natalia Podgorska i també els catalans Hamill Industries.

 

My garden, my sanctuary a FACT (Liverpool, Anglaterra)

Els ritus de pas defineixen moments clau mentre passem d’una etapa a la següent de la vida. Les nostres identitats flueixen a mesura que les influències dels mitjans de comunicació, la cultura i la tecnologia xoquen amb els nostres ascendents. A My Garden, My Sanctuary els artistes Sian Fan (Regne Unit) i Yaloo (Corea del Sud) ens submergeixen en mons aquàtics des dels quals recuperen les seves identitats culturals i refan les seves històries de la majoria d’edat. Els artistes presenten una sèrie d’instal·lacions animades a gran escala i entorns de joc interactius que utilitzen símbols mercantilitzats de la cultura d’Àsia oriental que s’han convertit en un lloc habitual a nivell mundial.

FACT és l’organització líder del Regne Unit per al suport i l’exhibició d’art i pel·lícules que abraça les noves tecnologies i explora la cultura digital.

Alienarium 5 a Serpentine South Gallery (Londres, Anglaterra)

I si els extraterrestres estiguessin enamorats de nosaltres? Què passaria? Alienarium 5 és una mostra que planteja un entorn especulatiu que ens convida a imaginar possibles trobades amb extraterrestres. La primera gran exposició individual institucional de Dominique Gonzalez-Foerster al Regne Unit des del 2008. L’exposició és la culminació del seu interès durant dècades per la ciència ficció i la investigació continuada sobre l’espai profund i la vida alienígena.

L’artista ha col·laborat amb l’escriptor i filòsof Paul B. Preciado, el músic Julien Perez i el perfumista Barnabé Fillion, entre d’altres, per transformar Serpentine en un entorn espectacular. Una peça de realitat virtual multiusuari produïda per VIVE Arts i desenvolupada per Lucid Realities que contempla formes alternatives de connexió mitjançant l’encarnació extraterrestre.

Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms a la Tate Modern (Londres, Anglaterra)

La Tate ofereix la rara oportunitat de veure dues de les habitacions Infinity Mirror de Yayoi Kusama. Aquestes instal·lacions immersives et transportaran a les reflexions infinites del reconegut artista japonès. Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life és una de les instal·lacions més grans de Kusama fins ara i es va fer per a la seva retrospectiva del 2012 a la Tate Modern.

Nascut el 1929 a Matsumoto (Japó) Kusama va atraure l’atenció internacional al Nova York dels anys 60 per una pràctica creativa multidisciplinar d’instal·lacions, pintures, escultures, disseny de moda i escriptura.

 

Our Time on Earth a The Barbican (Londres)

Aquest planeta és estrany, oi? Tots estem aquí, anant a les nostres feines  ximples, coneixent els nostres amics ximples, mirant els nostres telèfons intel·ligents ximples.

Però no tot tracta de nosaltres ni gira al nostre entorn. Our Time on Earth ens recorda que en realitat també hi ha altres éssers vius aquí, a la terra.  ‘Our Time on Earth’ és radical i esperançadora, una exposició immersiva sobre la interacció amb la resta de l’ecosistema, quan aquest mateix ecosistema s’esfonsa cada dia més. Però és més una fantasia que un avís: és una proposta salvatge per crear un futur que, potser, encara podria estar al nostre abast.

KINETISMUS: 100 Years of Electricity in Art a Kunsthalle Praga (República Txeca)

L’electricitat i les diferents tecnologies què s’hi basen han estat transformant la pràctica artística des de fa més de cent anys. Kinetismus: 100 Years of Electricity in Art tracta des dels usos artístics primitius del moviment motoritzat i la llum artificial fins a models computacionals avançats, tecnologies de la informació i art digital. Explorant com l’electricitat ha transformat la pràctica artística des de principis del segle XX fins a l’actualitat, es presenten quatre àrees clau: cinematografia, art cinètic, art cibernètic i art informàtic.

L’exposició comptarà amb més de 90 obres d’art de diverses generacions d’artistes d’arreu del món, figures independents i membres de grups emblemàtics com Bauhaus, GRAV, Dvizhenie, ZERO i teamLab. L’espectacle inclourà el treball de pioners com Mary Ellen Bute, Zdeněk Pešánek, László Moholy-Nagy i Marcel Duchamp; noms consolidats com Julio Le Parc, Yaacov Agam, Woody i Steina Vašulka, François Morellet, Adéla Matasová, William Kentridge; i representants de les generacions més joves com Refik Anadol, Žilvinas Kempinas, Shilpa Gupta, Olafur Eliasson, Michael Bielický i Kamila B. Richter.

 

Street Art Alive a The Lume (Los Angeles, EUA)

THE LUME és una aventura èpica en el món de l’art. Inaugurada als inicis del 2022, és una galeria digital situada al centre de Los Angeles que transforma el millor art del món en trobades totalment immersives.

The LUME ha estrenat la seva programació amb Street Art Alive,  un fantàstic viatge pel vibrant món de l’art de carrer. L’exposició és una experiència multisensorial que presenta el treball de més de 200 artistes pels carrers de més de 20 ciutats referència de l’art urbà, com ara Nova York, Londres, São Paulo, Melbourne o Berlín. Entre els muralistes participants trobem figures de la talla de D*Face, Lady Pinko, Yok & Sherio o  Blek le Rat.  L’exposició inclou imatges en moviment i NFTs immersius de 360 ​​graus, una partitura musical que arrossega els visitants entre les sales i els submergeix en l’època en què es va crear l’obra d’art. La mostra també inclou 8 seccions del mur de Berlín, que artistes d’arreu el món van estampar amb declaracions polítiques i socials, convertint-lo en un dels llenços més grans del món.

 

Ah, i Catalunya també vibra amb art digital durant les properes setmanes.  Tenim la fantàstica mostra immersiva Pericot: Art Expandit a l’IDEAL de Barcelona. Jordi Pericot és l’introductor i màxim exponent de l’art cinètic a Catalunya. L’art que planteja Pericot s’expandeix a altres realitats, proposa canvis i socialitza la creativitat.

I també us recomanem les instal·lacions artístiques de l’Eufònic, el festival al voltant de les arts sonores, visuals i digital-performatives que se celebra a Terres de l’Ebre a finals del mes d’agost. Podreu conèixer Música per a electroimants de Diego Paonessa al Museu de Tortosa o (ex)tension de Fabrizio di Salvo & reConvert, una instal·lació sonora amb 48 motors solenoides sota el control de dos percussionistes d’avantguarda al Castell d’Ulldecona.

 

Yolanda Jiménez Arandia

A %d bloguers els agrada això: