Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.

The Stolen Art Gallery és el centre d’art que mai podreu visitar en persona amb les obres que mai podreu veure físicament. A les seves sales virtuals hi trobareu cinc de les obres mestres més famoses que han estar robades i per ara no se sap on són. Hi veureu obres de Caravaggio, Vincent van Gogh, Rembrandt, Édouard Manet i Paul Cézanne en VR. L’empresa darrera d’aquest museu impossible és la companyia tecnològica brasilera Compass UOL. Ara per ara encara no es pot baixar l’app al nostre país però esperem que properament puguem gaudir d’aquesta experiència! Mentrestant podem veure el vídeo on s’explica com és la Galeria.

Un preciós projecte que no podrem veure fins el 2034 és la Biblioteca del Futur. Cada any, des del 2014, l’artista Katie Paterson convida algun destacat escriptor a enviar un manuscrit inèdit. I aquests encàrrecs continuaran fins 2114! Els manuscrits s’emmagatzemaran durant un segle dins de calaixos de vidre tancats amb clau en un racó amagat de la biblioteca pública d’Oslo, dins d’un petit dipòsit de fusta anomenat Silent Room. L’any 2114 s’obriran els calaixos i es tallaran els arbres que també s’han plantat ara, i finalment es publicaran de cop les 100 històries amagades durant un segle.La primera autora participant al projecte és Margaret Atwood i la història Scribbler Moon. Més tard s’hi han sumat obres del novel·lista anglès David Mitchell, del poeta islandès Sjón, d’Elif Shafak de Turquia, d’Han Kang de Corea del Sud i del poeta vietnamita-nord-americà Ocean Vuong. Un projecte preciós que us aninem a descobrir a la seva pàgina web.

Aquest pòster, que podria ser un anunci normal de gat perdut, resulta que és un fenomen mundial. El pòster de gats ha estat dissenyat per l’il·lustrador i instagramer @StevexOh i s’hi pot veure una pintura d’un gat i alguna divertida informació sobre ell. A primera vista, El primer que es veu és el reclam “Gat perdut” en vermell però aviat veurem que diu: “Aquest no és un pòster sobre un gat perdut. De fet no tinc gat. Només volia ensenyar-vos el meu treball”. Els pòsters de Lost Cat han aparegut a tots els racons del món. Des d’Austràlia fins a Los Angeles, passant per l’Índia i Sud-àfrica. Al web de Chapman es poden demanar aquests pòsters de manera gratuïta i penjar-los. I després, geolocalitzar el nou punt de visionat del gat a l’impressionant mapa. Si el voleu veure en directe, ara per ara hi ha un a Palafrugell i un altre a Barcelona, a Gràcia!

El govern italià aturarà la venda de NFTs d’obres mestres d’artistes com Leonardo da Vinci i Miquel Àngel que s’exhibeixen als grans museus d’Itàlia. Aquesta notícia arriba després que es va vendre una còpia digital de Doni Tondo (1505-06) de Miquel Àngel per 240.000€ l’any passat, 70.000€ dels quals van anar a la Galleria degli Uffizi de Florència. El NFT va ser mintejat per l’empresa milanesa Cinello, que va dir que la producció els havia costat 100.000€. El diari La Reppublica es va preguntar qui tenia els drets legals sobre Doni Tondo de Miquel Àngel, i si es podria estar en risc de perdre el control del patrimoni a mesura que el món de l’art avança cap al metavers. Un tema molt interessant que s’anirà desenvolupament. Podeu llegir tota la informació a The Arts Newspaper.

Si fins ara ens avisaven que no ens apropessim massa a la televisió, que la pantalla ens faria mal als ulls, ara tindrem la pantalla directament dins els ulls. L’empresa d’informàtica invisible Mojo Vision ha fet la primera prova amb humans de les seves  lents de contacte de realitat augmentada. La lent  té només 0,5 mm de diàmetre i té una pantalla MicroLED de 14.000 píxels per polzada. L’alimentació del dispositiu és amb una micro bateria de tipus mèdic i es carrega sense fils.

El conillet d’índies va ser el director general de l’empresa, Drew Perkins, qui va explicar que dins les lents va veure imatges, una brúixola i va poder llegir des d’un teleprompter. No molt impressionant per ara però segur que és un gran començament pel que poden significar aquestes lents. Si voleu conèixer més a fons aquesta prova podeu veure el vídeo que va gravar el mateix Perkins explicant l’experiència.

Tesla està treballant per ampliar el nombre de jocs que es poden jugar des del cotxe, amb la integració de la coneguda plataforma Steam. Així ho ha explicat el CEO de la companyia, Elon Musk, en un tuit on deia que la companyia “està fent progressos amb la integració de Steam” i que podem esperar una demostració “probablement el mes que ve”. Ja fa temps que els cotxes Tesla permeten als usuaris jugar a videojocs des de la pantalla de l’interior del cotxe mitjançant la Tesla Arcade. La implementació d’Steam ampliaria moltíssim el nombre de jocs disponibles i, potser, permetria Musk complir la promesa que es podria jugar a The Witcher des del cotxe. Cal dir que aquesta possibilitat que dona Tesla de jugar dins el cotxe els ha portat a enfrontar-se amb la National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), fins al punt d’haver de desconnectat l’opció de jugar mentre es condueix.

Tyler Atkin (ttptng a TikTok) està substituint parts del seu cotxe Mazda MX-5 Mk1 per peces i accessoris de Nintendo Wii. De fet, el volant amb què (suposadament) condueix és el del Mario Kart, tot i que, com es podia esperar, ell mateix descriu l’experiència com terrible. Més tard va substituir la palanca de canvis pel nunchuck de Wii, el fre de mà pel bat de beisbol de Wii Sports, la catifeta del terra per l’estoreta de ioga de Wii Fit, i fins i tot va instal·lar una Nintendo Wii real a la ranura de la ràdio, que s’encén però no està connectada a cap pantalla (encara).

Ara està pensant com incloure-hi la Wii Fit, mentre els seus seguidors li demanen que continuï en aquest tuneig del cotxe que ja es coneix com a Wiiata. 

Comenceu a estalviar! La Royal Shakespeare Company posa sobre l’escenari del Barbican Centre de Londres la versió teatral d’El meu veí Totoro! Si com nosaltres sou fans d’Hayao Miyazaki i en general de les creacions de l’estudi Ghibli segur que us apuntareu les dates a l’agenda. A més, per crear els diferents personatges no humans de l’obra, la RSC ha col·laborat amb la Jim Henson’s Creature Shop, l’empresa americana dels creadors dels Muppets. La meravellosa música de Joe Hisaishi es tocarà en directe des del mateix escenari i el compositor està molt emocionat amb el projecte. I nosaltres també!

Aquesta foto que veieu és el 1915. Sí, no hi ha error. Fa més de 100 anys. Quan es parla de productes avançats al seu temps ens venen al cap propostes que fins i tot us havíem explicant en aquest mateix blog i que mai van arribar a ser productes d’ús generalitzat. I no parlen només de les Google Glass, del casc de realitat virtual de Sony de 1988 o dels primers cotxes elèctrics. Aquest article de Xataka parla d’aquests i altres propostes que han necessitat dècades per arribar a ser normals a les nostres vides.

El govern xinès exigirà als seus influencers estar capacitats per poder parlar de certes temàtiques que demanen un coneixement per la seva complexitat i demanaran a aquells que vulguin parlar de temes legals o de medicina la titulació corresponent. Els influencers han de mostrar aquestes qualificacions a la plataforma de transmissió en directe que utilitzen. Aquestes qualificacions han de ser revisades per la plataforma. De fet aquestes regulacions se sumen a unes quantes que han anat treient les autoritats xineses a l’entorn dels streamers, on també se’ls prohibeix exhibir articles cars o malbaratar aliments.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: