El passat mes de desembre, des de Cultura Digital vam llançar una crida a les escoles de disseny gràfic del país per fer participar els seus alumnes en l’elaboració de cartells per a la sensibilització envers les violències masclistes digitals al món dels videojocs aprofitant l’avinentesa de l’exposició “Nova Pantalla. El món del videojoc a Catalunya” que hores d’ara es desenvolupa (fins al 4 de setembre ) al Palau Robert. 

Aquestes són les propostes que vam rebre!

El combat contra les violències masclistes ha estat un dels eixos de treball de la Taula del Videojoc, espai de concertació i treball entre la Generalitat de Catalunya i el sector dels videojocs. Tant és així que, d’entre la bateria de 60 actuacions consensuades en el marc de la Taula, n’hi ha 7 relacionades amb la igualtat de gènere, la no discriminació i la sensibilització envers les violències domèstiques, l’acompanyament de les víctimes i la generació de recursos per a la detecció i reacció davant d’aquestes situacions. Tot plegat en base a l’anàlisi compartit d’una situació de partida negativa on un tant per cert elevadíssim de nenes, noies o dones gamers declaren haver rebut comentaris despectius per raó de gènere o la consciència dins dels estudis de desenvolupament de videojocs d’un marge de millora significatiu en quant a l’abordatge d’episodis d’assetjament masclista en l’àmbit laboral.

És en aquest marc que vam posar en marxa aquesta iniciativa amb la voluntat de visibilitzar les millors propostes i posar-les a disposició dels i les visitants a l’exposició al Palau Robert. Fruit de la crida i un cop recollides les propostes, una petita comissió bilateral entre la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat va seleccionar les següents propostes que es van convertir en postals:

En relació a tot el procés val la pensa destacar la col·laboració de la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Tot i la nostra sensibilitat a l’hora de fer una proposta de condicions per a l’elaboració dels cartells, des de Feminismes ens van ajudar a esmenar conceptes per alinear la proposta amb les polítiques de sensibilització contra les violències masclistes.

En el cas de centrar l’atenció en l’aparició de nenes, noies o dones als cartells es recomanava que la imatge de les protagonistes fos empoderant, emfatitzant l’acció per sobre de l’aspecte, sense comparacions amb figures masculines i femenines. També es recomanava tenir en compte la diversitat de dones en tots els aspectes (raça, orientació sexual, edat, complexió física, diferents mobilitats, etc.) i es demanava evitar la bel·licositat, les armes i el militarisme.

En el cas de centrar en el comportament agressiu per part de nens, nois o homes es demanava centrar la critica en els comportaments vinculats a la masculinitat hegemònica, els comportaments abusius i la camaraderia (silenci còmplice de terceres persones). 

Aprofitarem la feina fet per l’alumnat que ha participat de la proposta per fer sensibilització en el marc de l’exposició Nova Pantalla però també donarem sortida als cartells en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

El més rellevant de tot plegat és que, com demostra el consens i les ganes de la Taula del Videojoc, hi ha una onada per la persecució de conductes violentes tant en l’espai de joc com a nivell professional a la indústria del videojoc. 

I més enllà d’aquesta campanya hi ha altres iniciatives en marxa com la campanya de #VideojocsAmbOrgull de DeviCAT per visibilitzar bones pràctiques en matèria de diversitat als estudis de desenvolupament de videojocs que es va materialitzar en la socialització de casos reals d’abordatge de la diversitat per part de diverses empreses en el marc de les trobades mensuals de l’ecosistema. 

Seguirem, doncs, amb el compromís ferm amb la lluita contra qualsevol tipus de discriminació i contra els comportaments masclistes en el videojoc dins i fora les pantalles. I ho farem acompanyats de molta gent: institucions, associacions, empreses, gamers i professionals. Com diu un dels cartells seleccionats, no pararem fins a penjar un “Game Over” als comportaments discriminatoris de qualsevol tipus.

Dani Gimeno

A %d bloguers els agrada això: