Criatures estranyes en 3D que es tornen entranyables, formes abstractes que ballen seguint els moviments d’una ballarina, o cubs amb carones expressives que es relacionen entre ells impulsats per feixos de llum…L’OFFF 2022 celebrat a Barcelona ens ha tornat  a portar les obres més avançades i impactants de l’art i el disseny digital en un context post-pandèmic en què valorem especialment el retrobament presencial amb els artistes.

Així, durant els dies 5, 6 i 7 de maig el Disseny Hub ha estat el punt de trobada de professionals nacionals i internacionals que no s’han perdut ni un detall de les últimes tendències en el món de la creació artística digital.

I és que l’OFFF Barcelona permet descobrir de la mà dels mateixos artistes els secrets  i les motivacions de les seves composicions realitzades amb algoritmes, programaris i altres tecnologies digitals. Obres que destaquen per la seva perfecció tècnica i la seva bellesa, i que són tan capaces de provocar emocions com un pinzell, una coreografia o una obra musical. 

Si una cosa demostren festivals com aquest és que la combinació de ments altament creatives amb la perfecció d’universos com la intel·ligència artificial pot esdevenir una fórmula màgica plena de sensibilitat, per molt fredes i impersonals que ens puguin semblar les màquines.

I aquí està un dels principals valors de l’OFFF Barcelona: donar l’oportunitat de conèixer els treballs d’artistes i experts que dominen la tecnologia però que, a l’hora de crear, no deixen mai de banda les emocions, fent vibrar a l’espectador amb vivències immersives o amb experiències més contemplatives. 

Obres que emocionen

Les  criatures generades en 3D per l’estudi alemany “Foreal” que han donat la imatge del festival en són un exemple. Presents en cadascun dels escenaris, aquestes figures de moviments suaus i colors intensos observaven contínuament al públic recreant un món oníric, entre tendre i misteriós, que no podia deixar a ningú indiferent. 

Pel que fa al contingut, l’OFFF Barcelona ens ha permès gaudir de treballs especialment elegants i relaxants com les creacions de Brendam Dawes, que amb les seves “Variacions de Pandora” ofereix, en col·laboració amb altres artistes, un treball generatiu amb música i coreografia que vol transmetre tot el que hem patit durant la pandèmia, combinat amb un missatge d’esperança.

Amb un altre  tipus de narrativa, l’experiència interactiva fruit de la col·laboració entre Vincent Morisset i Caroline Robert ens va fer enamorar-nos del personatge, tan minimalista com expressiu, que corre i salta pel bosc gràcies a una barreja d’animació feta a mà, captura de vídeo 360º i música. 

El sentit de l’humor també va estar present als escenaris del festival amb obres com les de Neil Mendoza, que combina escultura, electrònica i software per donar vida a espais i objectes inanimats. L’autor ens va arrencar més d’un somriure amb la pluja que cau de dins d’un paraigües, i no del cel, o amb el mirall “antivanintat” que ens evita amb simpatia i que no deixa que ens mirem en ell. 

Un retorn al passat mirant cap al futur

Amb un ampli catàleg de creacions innovadores i amb un ple absolut de públic, l’OFFF 2022 ha tornat a col·locar Catalunya en el punt de mira internacional dels amants del disseny, la creativitat i l’art digital. 

A més, el festival va brillar especialment durant la clausura, oberta a tot el món amb la impressionant projecció del  mapping de Refik Anadol, “Living Architecture: Casa Batlló”. Una veritable experiència immersiva creada amb intel·ligència artificial que és capaç de traslladar-nos a les ments artísticament privilegiades dels creadors modernistes com Antoni Gaudí. 

El mapping de Refik Anadol, convertit en una NFT, va recaptar 1,38 milions de dòlars durant la gran setmana de vendes de Christie’s, dels quals un 10% es destinarà a l’Associació Aprenem Autisme i la Fundació Adana, especialitzades en el suport a la neurodiversitat.

Aquest mitjà digital que ha revolucionat el món de les transaccions artístiques ha estat molt present durant la celebració de l’OFFF Barcelona, amb la primera exposició presencial d’obres NFT i amb la posada en marxa de la plataforma OUCHE, impulsada per artistes i creadors vinculats a la xarxa del festival.

L’OFFF 2022 ens ha apropat les noves formes de compartir cultura, nous llenguatges, noves sensacions, i un viatge cap a les ments més creatives que combinen idees úniques amb tecnologia, passat amb futur, racionalitat amb emocions…Sens dubte, una aventura plena de sensacions  i coneixements que avancen a velocitat de vertigen, donant als creadors infinitat d’oportunitats per investigar, experimentar i seguir oferint al públic l’art més innovador. 

Estefania Redondo

Periodista

A %d bloguers els agrada això: