És primavera, arriba Sant Jordi i l’amor és a l’aire, també per als robots. Les cerimònies de casament poden ser emotives també al metavers. Es pot plorar en el moment del “sí, vull” i que se’ns mullin les ulleres de VR. Us portem els casaments més tecnològicament romàntics.

Robots que casen

Sonava l’Ave Maria sota el sol del matí al parc Hibiya de Tòquio. Una parella japonesa pronunciava els seus vots envoltats d’amics i família. Va oficiar la cerimònia, amb una veu fineta i emocionada (algunes cròniques diuen que “una veu entre Minnie Mouse i l’amenaça d’extermini d’un Dalek”), un robot amb ulls lluents i una corona de flors al cap. Va ser el primer casament realitzat per un robot.

L’I-Fairy, un robot de poc més d’un metre d’alçada, va moure els braços, va canviar el color dels ulls i va moure el cap amunt i avall mentre algú introduïa a l’ordinador les ordres que el feien moure. 

Els nuvis tenien una relació especial amb el robot: la núvia Satoko Inoue, de 36 anys, treballa a Kokoro, l’empresa fabricant de l’I-Fairy, i el marit Tomohiro Shibata, de 42, és professor de robòtica a l’Institut de Nara de Ciència i Tecnologia. “Va ser molt divertit. Crec que els japonesos sentim que els robots són els nostres amics”, va dir la núvia Satoko Inoue.

Robots que es casen (entre ells)

Frois i Yukirin van tenir un casament clàssic al Japó. Vestits de forma tradicional, van caminar pel passadís envoltants dels seus companys, es van fer un petó i van tallar el pastís. La núvia anava de blanc. El nuvi es va quedar sense bateria. Frois i Yukirin són dos robots, com també ho era el mestre de cerimònies, Pepper. Una orquestra robótica va tocar la música amb que la nova parella va obrir el ball.

El nuvi és Frois, un robot amb un cap inspirat en un tamboret de bany, mentre que la núvia és Yukirin, una androide feta a semblança de Yuki Kashiwagi, la idol del grup japonès AKB48, creada per l’estudiant universitari Takayuki Todo.

Yukirin (a qui durant la cerimònica van dir “Roborin”, segurament per temes de drets d’autor, sobre els quals es va fer broma diverses vegades) pot establir contacte visual amb qui entri en el seu camp de visió, i durant la nit se la va veure mirant nerviosa als seus convidats. Frois, per la seva banda, és a la frontera entre el bot i l’estàtua. Creat pel grup d’artistes japonesos centrats en tecnologia  Maywa Denki, Frois està fet amb articles comprats a diverses botigues de “tot a cent”.

A més dels convidats robòtics, cent persones havien pagat 80$ per assistir al casament. Un conjunt d’instruments dissenyats per Maywa Denki va tocar per a la parella. El protagonista de la nit, però, va ser Pepper, que va fer bromes i va interpretar una sèrie de gags que van fer riure l’audiència. Pepper va declarar que aquest concert era “la cosa més gran que he vist mai”.

Les cròniques diuen que va ser una bonica cerimònia. Al final, Yukirin va disparar el ram amb un bazooka en miniatura i la parella de robots va posar amb els seus convidats, que volien una foto amb la feliç parella.

Casar-se amb un robot

Curiosament hem trobat diverses històries d’éssers humans que s’han casat amb robots. De fet, David Levy, autor del llibre Love and Sex with Robots afirma que espera que els matrimonis entre humans i robots esdevinguin habituals el 2050.

El 2016 Lilly, una dona francesa, va omplir les pàgines dels diaris digitals quan va afirmar que estava enamorada d’un robot i decidida a casar-s’hi. El robot s’anomena InMoovator i ella mateixa el va imprimir en 3D a partir de programari lliure. “Sóc robosexual, no fem mal a ningú, només som feliços”.  La Lilly es va comprometre amb el robot i va asegurar que es casarien quan el matrimoni humà-robot estigués legalitzat a França.

Als 19 anys la Lilly va descobrir que se sentia atreta sexualment pels robots i que no li agradava el contacte físic amb la carn humana. De manera que es va construir l’home robòtic dels seus somnis. La relació poc convencional ha estat acceptada per familiars i amics, tot i que “uns ho entenen millor que altres”.

Zheng Jiajia, un enginyer xinès de 31 anys expert en intel·ligència artificial, es va casar amb YingYing, una dona robot construïda per ell mateix. Cansat de la pressió familiar per tenir parella, va sortir durant dos mesos amb YingYing i finalment van celebrar el matrimoni a Hangzhou. A la cerimònia van assistir la mare, amics i companys d’universitat de Zheng. No va faltar cap detall. Hi va haver el banquet nupcial –tot i que la núvia no va menjar res per raons òbvies–, regals i el típic vel vermell sobre el rostre de la núvia propi dels casaments tradicionals xinesos. YingYing va arribar a la cerimònia vestida amb un vestit negre i en braços del seu promès, ja que encara no estava programada per caminar.

El jove Zheng va desenvolupar la seva passió per la intel·ligència artificial a l’institut, on va construir un robot que jugava a futbol, ​​amb el què va guanyar un premi en un concurs nacional. Posteriorment es va graduar i va obtenir un màster en Intel·ligència Artificial a la Universitat de Zhejiang. En acabar els estudis, l’enginyer va començar a treballar a la multinacional tecnològica Huawei, fins que va fundar la seva pròpia companyia a la ciutat de Hangzhou, de la qual YingYing és la primera creació.

L’Australià Geoff Gallagher també vol contraure matrimoni amb l’Emma, un androide humanoide. Gallagher va comprar l’Emma a la Xina i, segons ell, va ser amor a primera vista. No se n’han separat des del moment que la va veure. L’home va viure amb la seva mare fins que ella va morir i des de llavors es va quedar sol amb el seu gos, Penny. Fins que deu anys més tard va conèixer un robot amb intel·ligència artificial  que li va canviar la vida i li va tornar la il·lusió. L’Emma es venia a gairebé 6.000$ però era molt realista. Pot parlar, somriure, moure el cap i el coll, fins i tot la seva pell s’escalfa com si fos humana. Ara no es pot imaginar la vida sense l’Emma. Ella porta al dit l’anell de compromís que Geoff li va regalar, i ell espera ser la primera persona que es casa amb un robot a Austràlia. La legislació, però, no ho fa possible (encara?).

El novembre del 2018, Akihijo Kondo, un japonès de 35 anys, es va convertir en el primer home a contraure matrimoni amb un holograma de la famosa cantant virtual Hatsune Miku que viu a una càpsula de vidre. A la cerimònia hi van assistir 40 convidats, però no la família del nuvi (ni, clar, la de la núvia). Segons Kondo, va fer públic aquest casament per dues raons: “El primer és demostrar el meu amor a Miku. El segon és que hi ha moltes persones otaku joves com jo que s’enamoren dels personatges d’anime. Vull dir-los que no están sols.

Gatebox és la companyia que va fabricar l’holograma de Miku i qui va emetre certificats de matrimoni als clients que ho van demanar, prop de 4.000, tot i que a quests certificats no tenen cap valor oficial.

Per gran disgust de Kondo, aquesta relació ha acabat en viduetat. Gatebox va comunicar-li que una actualització del software faria que l’holograma deixés de funcionar. Com a compensació, l’empresa li farà arribar un GTBX-100, un holograma més actualitzat, i li proposa un nou casament. Ell, però, afirma que és del primer holograma de qui es va enamorar, que no li havia estat mai infidel i que aquest canvi li semblava una traició al seu amor.

Casar-se al metavers

El casament de Dinesh Padmavathi i Janaganandhini Ramasamy, de la regió de Tamil Nadu de l’Índia, és un dels primers a tenir lloc al metavers. La parella també hi va organitzar una actuació musical virtual i va dissenyar la seva pròpia col·lecció de NFT per celebrar l’esdeveniment.

A l’acte van poder asistir la familia, que van participar des de casa interactuant amb els avatars dels nuvis i altres convidats. I per mostrar fins a quin punt el metavers ens permet anar més enllà de la realitat, fins i tot van ressuscitar el pare de la núvia, que va poder assistir en forma d’avatar. La recepció va ser virtual, però el refrigeri va ser real, amb menjar i beguda lliurats a casa.

Un format és especialment adequat per a l’Índia, on els casaments acullen un gran nombre de familiars que a més viuen arreu del món. I de fet, un casament al metavers és més còmode, molt més barat i més fácil que pujar a un avió i creuar mig món.

Una altra parella que va optar per casar-se al metavers van ser Traci i Dave Gagnon, que van celebrar la cerimònia en un entorn creat amb la plataforma del món virtual Virbela.

Els Gagnon es van conèixer treballant a una empresa immobiliària que opera al núvol, així que van pensar que tenia sentit que el seu casament hi tingués lloc. La parella —o millor dit, els seus avatars digitals— van celebrar una cerimònia com a avatars organitzada per Virbela, una empresa que crea entorns virtuals per a la feina, l’aprenentatge i els esdeveniments, i en paral·lel i en viu a New Hampshire.

Asha Sharmin i Ahmed Nazmul, una parella de parella de 28 anys de New Jersey, no van poder casar-se com tenien previst a causa de la pandèmia. Com a mínim no al món real. Així que el Nazmul va sorprendre l’Asha organitzant el casament a una platja del videojoc Animal Crossing en presència dels personatges dels seus amics. Asha i Ahmed saben que el casament al joc no és un substitut del casament real i que la seva cerimònia no té cap efecte legal. Però la unió dels seus avatars va servir per reduir la decepció i fer una bonica i divertida celebració i festa en un moment en què el món estaba obligadament aïllat.

Casar-se en realitat virtual

A Rec Room, una plataforma de realitat virtual, es van dir el sí la Priscilla i le Mark. Ella amb flors morades als cabells, un vestit de cinturó groc pàl·lid, un ram de flors. Ell amb esmòquing i barret de copa. És la primera vegada que una parella es coneix a la realitat virtual, s’enamora a la realitat virtual i s’hi casa, després de veure’s breument al món real.

Priscilla és una ermitana que viu a un petit poblet d’Alabama, crea dibuixos a llapis increïblement detallats de jugadors de futbol de la Universitat d’Alabama i els ven a través d’Internet. I un dia es compra unes Oculus Rift i entra a Rec Room. Mark viu amb la seva mare a una petita ciutat fora de Seattle i treballa gestionant una sèrie de webs.També va entrar a Rec Room i hi va trobar la Priscilla. Després de mesos de parlar-hi decideix volar a conèixer-la i dos dies després estaven legalment casats. I també van celebrar aquesta cerimònia al lloc que els havia unit, Rec Room.

També poden haver casaments a una altra plataforma de VR, VRChat. De fet, ells mateixos expliquen com es pot fer. També avisen que no coneixen que s’hi hagi celebrat cap casament encara!

Marisol López

%d bloggers like this: