Amb l’arribada de Sant Jordi fem un exercici de centrar la nostra atenció en el cantó més literari dels videojocs: la narrativa. Amb el pas dels anys, i de les diades de Sant Jordi, els mitjans especialitzats aprofiten l’avinentesa per cridar l’atenció d’un fenomen a l’alça que pot vincular el món dels videojocs amb el de la millor literatura: els videojocs narratius. La jugabilitat, prioritària des del naixement dels videojocs, ha anat compartint pes amb la història que experimentes al jugar a un videojoc i són aquestes històrtes les que, amb la seva qualitat, es mereixen ser enteses com una creació narrativa de qualitat i aconseguir el prestigi que ostenten els bons llibres o els bons guions de cinema.

Tant és així que ens troben en un moment on la figura de creació de guions per a videojocs cotitza a l’alça a l’hora de reclutar professionals. Tots els estudis universitaris per a la creació de videojocs incorporen matèries o continguts relacionats i, fins i tot, comencen a aparèixer estudis de tercer grau dedicats exclusivament a formar-se en narrativa per a videojocs. De la mateixa forma, guionistes contrastats i premiats en la indústria audiovisual s’impliquen en projectes de desenvolupament de videojocs que, per la naturalesa del producte a desenvolupar, ofereix possibilitats gairebé il·limitades a les ments recargolades que construeixen històries que no podrem oblidar mai.

Si teniu la sort de tenir a una gamer amb coneixement de causa, us parlarà probablement d’alguns dels videojocs narratius més aclamats per la crítica i les consumidores: The Last of Us, Red Dead Redemption, What Remains of Edith Finch, Her Story, The Witcher o Kentucky Route Zero són d’aquelles meravelles que surten en totes i cadascuna de les relacions de millors jocs narratius que pogueu trobar a internet. 

En aquestes llistes apareixen, com no podria ser d’altra forma, videojocs fets a Catalunya i aquí és on centrarem la nostra atenció: alguns videojocs narratius i estudis especialitzats que aconsegueixen situar històries de qualitat en el centre d’interès del món gamer.

Unmemory

Aquesta meravella de l’estudi Patrones y Escondites és un producte d’entreteniment de primera magnitud presentada com “Un joc que és llegeix. Un llibre que es juga” que és exactament el que plantegen els videojocs narratius: una nova forma d’entreteniment a mig camí entre el millor de la narrativa literària i el millor del món dels videojocs. I així és Unmemory: en les teves mans recau la responsabilitat d’esbrinar el misteri al voltant de qui va assassinar la vostra parella a través de fins a 8 hores d’entreteniment a les vostres mans.

Stay

L’estudi Appnormals ens presenta aquesta història interactiva que necessita de la nostra participació activa i la nostra presa de decisions per agafar un camí que ens conduirà a un final condicionat per totes les nostres interaccions. De nosaltres depèn que el protagonista -en Quinn- tingui un final digne o… simplement tingui un final. I és que el protagonista es desperta sol, tancat en una habitació i l’únic element amb el que pot interactuar és un vell ordinador connectat a una sala de xat. De l’intercanvi de frases al xat d’STAY dependrà -en temps real- la sort del protagonista.

Dràcula, rastre de sang

Un estudi -igualadí- que es presenta com a “Narrative Alchemists” mereix l’atenció d’aquest article, però coneixent la qualitat del seu treball el què es mereix és la vostra atenció i interès per jugar amb les seves obres! El projecte d’aquest estudi català és actualitzar el concepte dels mítics llibres de “Tria la teva pròpia aventura” o els jocs de rol apropant-nos l’experiència de viure una història (de terror, de ciència ficció, històrica, de novel·la negra, etc.) amb les possibilitats que ofereixen els dispositius d’avui: interacció, efectes visuals i sonors. 

Aquí destacarem Dràcula, rastre de sang però tenen un ventall llaminer de propostes de Gamebooks. En aquesta història, se’t disposa d’un seguit de peces i pistes que t’han de permetre poder evitar el retorn de Dràcula a través d’un relat que ens farà viatjar per Europa i ens farà avançar en la història a través de l’intercanvi epistolar amb els seus protagonistes. El què més ens agrada és la sentència que diu que Dràcula, rastre de sang és una història interactiva per a amants de Dràcula, creada per amants de Dràcula… així que si sou del gremi dels i les amants del noble transsilvà, aquesta és la vostra proposta.

Narita Boy

Destaquem el cas de Narita Boy perquè és un proposta híbrida: en bona part de l’aventura se’ns permet donar sortida a una molt bona història de bona jugabilitat que és veu amanida, però, amb una cuidada trama de desenvolupament profunt que incorpora flashbacks i records d’un personatge de l’aventura que impacten en el progrés i aconsegueix fer-nos aflorar l’emoció i les ganes de seguir desllurigant el nus de la història.

Aquesta càrrega narrativa que pren més sentit a mesura que avances a través del joc es veu reforçada pel que són algunes de les nostres debilitats: la història, estètica i música retro que ens teletransporten als anys 80 i una història relacionada amb salvar el món… digital!

One Hit Wonder

Acabem aquest recull amb la innovadora proposta que va llançar, amb una curiosa campanya de llançament per als últims minuts de l’any 2021, Aleix Pitarch i Olost Teletext Club amb el seu One Hit Wonder, una visual novel en català per ser jugada (a la consola o al web) en GameBoy. 

Aquest tipus de videojocs coneguts com a “Novel·la Visual” són molt populars al Japó (segons l’article dedicat a aquest tipus de producte a wikipedia destaquen els títols Higurashi no naku koro ni -Quan les cigales ploren- i Fate/stay night) però gairebé inèdits fora d’aquest país i responen a una preeminència absoluta de la història per sobre de la jugabilitat donant al jugador esporàdics moments de decisió mentre es desenvolupa una trama. Aquest desnivell fa que no s’entengui aquests productes com a videojocs en sentit clàssic sinó com a llibres amb interacció. Us podeu imaginar que, aleshores, els gràfics o la jugabilitat passen a un segon terme deixant el protagonisme absolut al guió.

Us proposem doncs que aprofiteu la possibilitat de jugar a una visual novel en català mitjançant One Hit Wonder!

Les combinacions son infinites, i amb imaginació, humans i robots poden col·laborar per fer les creacions artístiques més variades. Segur que properament noves interaccions humà/no humà ens sorprendran i ens portaran a reflexionar sobre el paper dels robots a la creació contemporània.

Dani Gimeno

%d bloggers like this: