Sant Jordi és, sens dubte, un dels dies més bonics de l’any. Els carrers s’omplen de llibres, de roses, i de gent que passeja tot gaudint de l’ambient. Un dia molt especial on la creació hi té un paper fonamental. 

A nosaltres ens encanta Sant Jordi, i és per  això que hem buscat propostes digitals, relacionades amb tot el que el dia ens suggereix, perquè a més del tradicional (i imprescindible!) passeig, passeu un Sant Jordi més divertit i original i, a més, creatiu!

Us presentem aplicacions per fer poesia, IA que fan art o un mercat de criptoflors, perquè aquest Sant Jordi sigueu els més moderns del barri!

En aquest article de 2016 ja us vam parlar de llibres i tecnologia, i de com es relacionen. 

I l’any passat, encara amb les restriccions per la pandèmia, vam poder veure un braç robotitzat que signava llibres d’autors que estaven fora de Catalunya. Va ser una iniciativa d’Abacus i Penguin Random House, que es van aliar amb l’empresa Solidperfil3D, que va crear un braç robòtic capaç de signar llibres de forma telemàtica i robotitzada. L’autor o autora feia la seva dedicatòria en una tauleta. La imatge es transferia a un equi d’impressió amb un braç robotitzat, que dibuixava al paper (al llibre, en aquest cas), una còpia exacta de la dedicatòria i la signatura.  Aquí podeu veure com funcionava:

Enguany no us portem cap robot, però sí aplicacions i propostes  digitals que esperem que despertin el vostre interès.

Parlem de literatura

La literatura és l’estrella el dia de Sant Jordi, que és també el Dia Mundial del Llibre. Si aquell dia no podeu acostar-vos a cap paradeta o llibreria, podeu comprar llibres en català en línia, i us es els enviaran a casa.

Una opció perquè els més petits comencin a trobar-li el gust a la lectura és personalitzar els contes. A les criatures els encanta ser els protagonistes de les històries! Al web de Superprota es poden crear llibres personalitzats en menys d’un minut, i a Upala Books fan històries personalitzades d’allò més boniques. 

Si preferiu els audiollibres, no us perdeu La Llegenda de Sant Jordi i el Drac, la llegenda narrada per Silvia Abril, amb sensació d’escolta 3D, efectes sonors i música. Amb so binaural, us farà la sensació que esteu dins del conte!

Goodreads és una xarxa social per als amants dels llibres, i alhora una llibreria virtual on tenir “endreçats” els llibres que llegim o hem legit. És una app perfecta per a tots aquells que ens fem llistes dels llibres que volem llegir. A Goodreads hi ha moltes opcions: per començar, tu dius quin llibre estàs llegint, i fins i tot pots anar fent públic el procés de lectura. Com que pots crear el teu propi grup d’amics,  sabran com de ràpid llegeixes! Es poden fer recomanacions, ressenyes, es pot parlar amb els teus amics i tens la teva pròpia wishlist de lectures. A més, l’app també et fa recomanacions, i el sentiment de comunitat que es crea és fantàstic! Aprofita la diada de Sant Jordi per repassar la teva llista i comprar els que et falten!

Si esteu inspirats i us agrada la poesia, Verse by Verse és la vostra aplicació! És un generador de poesia, creat per Google i inspirat en figures de la poesia moderna amerciana. L’usuari escull qui serà la seva  inspiració, i a partir d’aquí, una IA crea una poesia. Hi ha possibilitats infinites, tantes com es vulguin. La poesia creada comença amb una frase que escrivim nosaltres mateixos, així que podem crear tant com vulguem. També s’escull el tipus de poema, la rima i la llargada. Una iniciativa molt inspiradora que us ajudarà a treure el poeta que porteu dins! 

Flors virtuals

El dia de Sant Jordi tampoc poden faltar les roses! I si no poden ser roses, també podem crear flors úniques de manera digital. Una iniciativa digital ideal per a qui sempre té problemes en mantenir les plantes vives!  

A CryptoFlowers, la botànica i les criptomonedes s’uneixen en aquesta app on podràs crear, comprar i compartir flors úniques digitals. CryptoFlowers és una mena de joc de col·leccionisme per crear noves espècies de flors virtuals que utilitza la tecnologia Blockchain. L’app permet crear una nova espècie de flor creuant-ne dues de diferents. Aquesta nova flor és única genèticament. Cada CryptoFlower té un genoma (digital) únic, que descriu les seves propietats. un cop hagis creat la teva flor, pots aconseguri diners per creuar les teves flors amb les d’altres jugadors o les pots vedre a la casa de subhastes de CryptoFlowers. Us animeu a crear la vostra pròpia espècie floral?  

Per aquest Sant Jordi, la UPC presenta una iniciativa en què l’art, la informàtica i la intel·ligència artificial s’uneixen per crear i regalar roses digitals i úniques! Es tracta d’imatges de roses creades a partir de models generatius de deep learning, que a través de xarxes neuronals que permeten produir una imatge a partir d’un text. Al web, tens la opció d’escollir una rosa, o crear-ne una de pròpia, que rebràs al correu. Tens diferents artistes per escollir perquè seveixin d’inspiració a la IA a l’hora de crear la rosa, i també pots posar un text explicatiu. La imatge generada es va modificant per l’algorisme, que l’aproxima a l’estil de l’artista i al text introduït. Un cop tinguis la teva rosa, pots afegir-hi una dedicatòria i enviar-li a qui vulguis. Us animeu?

 

Ens posem creatius

I per acabar, dues iniciatives que despertran la vostra creativitat, i que podeu aprofitar per al dia de Sant Jordi: un web que crea art amb IA interpretant paraules, i un tutorial per muntar un drac en un dron. Esperem que gaudiu!

La startup canadenca Wombo ha creat una app, Dream, que utilitza la IA per generar “obres d’art” originals, basades en text. El funcionament és molt senzill: l’usuari ha de descriure què vol pintar (tens fins a 100 caracters), escollir un dels estils que proposa l’app i prémer “Crear”. Les possibilitats son infinites, i si no ens agrada el resultat, podem demanar a la IA que repeteixi l’obra. Els resultat son sorprenents i originals. 

 

Nosaltres hem començat amb aquesta peça amb Sant Jordi i el Drac.
Us animeu a crear les vostres pròpies postals per Sant Jordi?
Envieu-nos la vostra obra d’art generada amb Dream i la publicarem aquí al blog

Si us ve de gust fer una cosa diferent i a més sou manetes, us portem un tutorial que explica com podeu fer un ptit drac volador. Enganxat a un petit dron, podreu fer volar la bestiola per sobre els caps de la gent! Al web d’Instructables, que és la gran enciclopèdia del món “maker”, us expliquen el procés de creació d’un drac amb un petit drone. Si us animeu, podeu fer també la princesa, el cavaller, i fins i tot una rosa! 

 

Adriana Todó

A %d bloguers els agrada això: