El proper 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, que commemora el paper imprescindible i la importància de la dona en la societat, reinvidicant la igualtat social. Amb aquest motiu, i per seguir donant visibilitat a les dones en el món de la cultura, us presentem 8 dones de l’àmbit de la Cultura Digital, i us expliquem els seus projectes.

Us presentem un recull de dones que creiem que heu de conèixer si us interessa el món de la cultura digital. Parlem de creadores, artistes, però també de divulgadores que apropen la cultura digital a la ciutadania. Donem visibilitat a les seves creacions i els seus projectes, reivindicant el paper fonamental -i sovint infrarepresentat- de la dona en la cultura digital.

No us perdeu aquestes dones i els seus projectes culturals innovadors!

ART DIGITAL, TECNOLOGIA I ARTS VISUALS

Alba G. Corral

Alba G. Corral és artista visual, desenvolupadora de codi i docent. Madrilenya afincada a La Ràpita, Corral es va formar en enginyeria informàtica, però la seva vocació multidisciplinar la van acostar al món de l’art. Es dedica a la creació d’art generatiu mitjançant programari. En paraules de la pròpia artista -que utilitza el codi per crear les seves obres- la programació és el seu pinzell. La seva obra en viu abarca el vídeo, els medis digitals i la instal·lació, explorant narratives abstractes a través de diferents pràctiques artístiques.  

La naturalesa és una gran font d’inspiració en els seus treballs: els colors, els animals, els arrossars, les platges, el mar. El seu treball s’ha presentat a diversos festivals i esdeveniments d’Europa, Mèxic i Estats Units. En el marc de la docència, ensenya programació visual enfocada a dissenyadors i artistes. Utilitza el codi creatiu amb eines de software obert. En la seva faceta com a activista, a Corral li interessa el paper de la dona darrera la pantalla, i reivindica la seva professió com a creadora.   

Mónica Rikić 

Nascuda a Barcelona el 1986, Mónica Rikić és artista de noves tecnologies i programadora creativa. La seva pràctica se centra en el codi, l’electrònica i els objectes no digitals per crear obres interactives, que normalment acaben sent jocs experimentals que volen anar més enllà del joc. 

A Rikić li interessa l’impacte social de la tecnologia i la relació dels humans amb les màquines. Es reapropia dels sistemes i dispositius tecnològics per manipular-los i repensar-los a través de l’art. Les seves peces i instal·lacions exploren precisament aquesta relació, plantejant noves formes de pensar i interaccionar amb l’entorn digital que ens envolta. Parteix d’enfocaments educatius, lúdics i d’experimentació sociològica per crear interaccions que facin reflexionar les persones. 

Ha participat amb les seves peces a festivals i exposicions arreu, com a l’Ars Electronica de Linz, el Sónar o el Japan Media Arts Festival, i ha fet residències a diferents centres de renom. Actualment es poden veure les seves peces “La màquina que juga sola” a l’exposició “Homo Ludens. Videojocs per entendre el present” al CaixaForum de Barcelona i “Metamàquina” a l’exposició La tradició que ens travessa a l’Arts Santa Mònica. Una de les seves peces s’ha incorporat recentment a la col·lecció BEEP d’art digital. 

L’any 2021 va rebre el Premi Nacional de Cultura “per l’excel·lència i innovació dels seus projectes tecnoartístics”.

Anna Carreras

Anna Carreras és artista digital i programadora. Nascuda a Barcelona el 1979, i llicenciada en Enginyeria de Telecomunicacions. Es fixa en l’experimentació en comunicació inteactiva, centrant el seu treball en l’ús d’algoritmes generatius, codi creatiu i tecnologia interactiva com a mitjà de  comunicació i generador d’experiències. El seu interès rau en emprar algoritmes, codis i regles per crear visuals que plantegin llenguatges narratius o que alimentin reflexions en l’audiència.

A Carreras li interessa la complexitat que sorgeix de comportaments senzills, l’equilibri entre l’ordre i el caos. En aquest sentit, ha creat instal·lacions interactives per explorar noves narratives emergents fomentant la participació de l’audiència i la seva col·laboració. Aquesta interacció afavoreix precisament uns resultats més enriquidors.

Ha desenvolupat i exposat els seus treballs a diferents equipaments i festivals, com el Cosmocaixa, el MIRA, la Mobile Art Week o la Expo Zaragoza. També és docent de codi creatiu en diferents escoles de disseny de Barcelona.

Actualment, la seva obra “Trossets” es pot adquirir com a NFT a Open Sea.

Anna Diaz

Anna Diaz, llicenciada en Comunicació Audiovisual, és cofundadora i directora creativa de Hamill Industries, un estudi creatiu situat a Barcelona. Els seus treballs visuals uneixen tècniques de vídeo computeritzades i robotitzades per explorar conceptes de la natura, el cosmos i les lleis de la física. A Hamill fan art visual en la intersecció entre tecnologia, el disseny, la ciència, els visuals i la música

A Hamill ceen peces hipnòtiques i de gran força visual. Els seus treballs han estat presentats a festivals i intstitucions de renom internacional com l’Ars Electronica o The Barbican. A l’edició de 2021 del Sónar+D van presentar Engendered Otherness – A symbiotic AI dance ensemble, una peça creada en col·laboració amb la UPC i la ballarina Kiani del Valle, que unia l’àudio generatiu, la visió per computador i la dansa en un show audiovisual que empenyia els límits del cos humà cap a nous territoris gràcies a les possibilitats de la intel·ligència artificial.

Des de 2015 Hamill Industries treballen amb Floating Points, creant els seus fascinants espectacles visuals. Aquesta col·laboració els va fer guanyar el Laus d’Or el 2016 per Silhouettes i el Grand Laus en audiovisuals pel videoclip Last Bloom el 2020. 

Si voleu entendre el seu univers creatiu i saber de primera mà què fan a Hamill Industries, Anna Diaz us ho explica en aquesta conferència. 

Tatiana Halbach

Tatiana Halbach ha desenvolupat la seva carrera com a directora d’art en cinema, teatre i esdeveniments i actualment com a artista visual. El 2005 va fundar, juntament amb Søren Christensen, Desilence, un estudi pioner en l’escenografia visual, que ells mateixos defineixen com “l’art i la tècnica de disseny i decoració d’espais escènics mitjançant el vídeo i l’animació”. La seva passió per  la pintura i els moviments hipnòtics els ha portat a crear peces audiovisuals fascinants. 

La seva especialitat és el mapping, que utilitzen per crear grans espectacles escènics: visuals en directe, escenografia visual, musicals, espectacles de dansa, o instal·lacions. Creuen en la investigació, però també en experimentar i explorar diferents angles per crear espectacles sorprenents. Treballen amb músics, ballarins, dramaturgs i marques per crear peces úniques.  

Han projectat els seus visuals a multitud de festivals i equipaments de renom, com el Llum Barcelona, el Sónar, l’OFFF, el Primavera Sound, el Grand Palais de Paris o la Tate de Londres. La seva propera creació, Sokkyo, un espectacle de dansa immersiva fet en col·laboració amb Brodas Bros, es podrà veure a l’Ideal Centre d’Arts Digitals a partir del 25 de març. 

MONS VIRTUALS

Patricia  M. Val

Patricia M. Val és productora executiva i directora creativa especialitzada en noves narratives i mons virtuals. És cofundadora de Futura Space, un espai d’innovació i hub creatiu dedicat a les noves tecnologies immersives i virtuals. 

Treballa a la cruïla entre el món del cinema, la publicitat i la realitat virtual. Ha treballat com a productora en llargmetratges, anuncis, videojocs, peces de realitat virtual i experiències interactives i immersives. Ha treballat amb marques de renom. També és conferenciant a esdeveniments de prestigi de la indústria, com Garage Stories, Sónar+D, XSIDE o Ecosystems 2030. 

La seva passió per la innovació, que la va portar a crear Futura Space amb Adrian RW, també l’ha portat a desenvolupar Spacecreator, un metavers, una plataforma online de virtualització d’esdeveniments i creació d’experiències immersives (culturals, educatius o de marca) on els usuaris poden explorar, participar i interactuar per transformar els esdeveniments digitals en experiències vives. La iniciativa, que va sorgir arrel del confinament, ha tingut molt bona acollida, i ha estat emprada per esdeveniments com l’OFFF o el Club de Creativos.Gràcies a una eina, l’Spacecreator Edit Tool que és un generador de metaversos sense codi i de fàcil accés, són els propis usuaris els que creen experiències divertides i gamificades per als seus esdeveniments. 

DIVULGAR LA CULTURA DIGITAL

Gina Tost

Gina Tost és comunicadora i periodista especialitzada en videojocs i tecnologia.  També és docent de comunicació a la Universitat Politècnica de Catalunya i ha estat professora d’història i indústria dels videojocs al Tecnocampus de Mataró. 

Tost és pionera del vídeo a internet. L’any 2000 va crear un videoblog que és considerat un dels primers de parla hispana. Ha treballat per a cadenes de televisió, emissores de ràdio, diaris i webs de tot el món, i actualment té el seu propi canal de Youtube que te més de 200.000 subscriptors. 

El 2015 va publicar juntament amb Oriol Boira el llibre Vida Extra, on s’explica com els videojocs i l’oci digital han passat a formar part de la cultura, les relacions i els hàbits de la nostra societat. 

En l’àmbit empresarial, el 2013 va ser la cofundadora & CEO de l’empresa tecnològica i plataforma de promoció d’Apps Geenapp, la primera empresa programàtica Ad-Tech de Barcelona, recomanada per la revista Wired com una de les millors cent empreses emergents del 2015. Actualment és directora de la oficina Europea d’I Got Games (IGG), una empresa de videojocs especialitzada en jocs per a mòbil amb seu central a Singapur.

Antònia Folguera

Antònia Folguera, que es defineix a ella mateixa com a “aventurera multimèdia”, és especialista en cultura digital i comunicació i comissària de continguts. La seva carrera s’ha desenvolupat sobretot en l’àmbit de la música electrònica, la tecnologia i la innovació. Ha treballat en ràdio i televisió, en projectes de comunicació de tecnologia musical (com Reactable), i ha estat ponent en nombrosos esdeveniments. 

Actualment és comissària del Sónar+D, i col·labora amb els festivals Eufònic (Terres de l’Ebre), Keroxen (Tenerife) i STRP (Eindhoven, Holanda).  De manera esporàdica fa de dj i selectora, sense identificar-se amb cap estil en concret, investiga microescenes i sons excitants. Des del 2005, Folguera ha co-organitzat diverses edicions del Dorkbot Barcelona, un esdeveniment que s’autodefindeix com una trobada de “persones que fan coses rares amb electricitat”. També forma part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, i presenta programes a Ràdio Rambles  i a Dublab Barcelona, emissora especialitzada en música electrònica.

Adriana Todó

%d bloggers like this: